Η λέξη εξάψαλμος που συνήθως χρησιμοποιείται όταν ένας ιεράρχης επιτίθεται φραστικά σ’ ένα πρόσωπο είναι φτωχή για να περιγράψει την οργή και την ευθεία επίθεση που εξαπολύει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη για το μάθημα των Θρησκευτικών μέσα από την επιστολή που έστειλε χθες στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους αρχηγούς των κομμάτων.

Στις 19 σελίδες της είναι εμφανές ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν μπορούσε να συγκρατήσει άλλο την αγανάκτησή του για τη στάση του υπουργού. Γι’ αυτό, αφιερώνει σελίδες ολόκληρες σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους σε όσα έκανε και όσα δεν έκανε σχετικά με τα Θρησκευτικά ο υπουργός Παιδείας. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Ιερώνυμος αναφέρει μόλις μία φορά το όνομα του υπουργού. Ο Αρχιεπίσκοπος παραθέτει παραδείγματα από τα νέα προγράμματα για τα Θρησκευτικά εκφράζοντας τις αντιρρήσεις του και με στόχο να δείξει πως με τις αλλαγές το μάθημα «καταργήθηκε και πλέον είναι ένα μη θεολογικό μάθημα». Υποστηρίζει πως το μάθημα έγινε «κατηχητικό» από τον Φίλη, με σαφή πολιτικά κριτήρια προκειμένου να «κατηχήσει και να στρατεύσει τους μαθητές σε μία εκκοσμικευμένη στάση απέναντι στο θρησκευτικό φαινόμενο».

«ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΔΙΑΛΟΓΟ». Προτού όμως κάνει τα παραπάνω ο Αρχιεπίσκοπος περνάει τον υπουργό γενεές δεκατέσσερις. Λέει πως ο Φίλης και οι εκπρόσωποι του υπουργείου Παιδείας με τη ρητορική τους διαστρέβλωναν «κατά βολικό τρόπο τον ρόλο του υπάρχοντος μαθήματος των Θρησκευτικών ως μίας δήθεν ανελεύθερης και προσηλυτιστικής διαδικασίας “παραγωγής πιστών” της Ορθόδοξης Εκκλησίας μέσα στις σχολικές αίθουσες».

Ο Ιερώνυμος κατηγορεί τον υπουργό ότι ουσιαστικά δεν έκανε διάλογο με την Εκκλησία, αφού υπήρξε μόλις μία συνάντηση επιτροπής της Εκκλησίας με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ). Υποστηρίζει ότι ο Φίλης προσπαθούσε να προκαταλάβει το αποτέλεσμα του διαλόγου και της μελέτης από το ΙΕΠ «δηλώνοντας επανειλημμένα τις προσωπικές του βεβαιότητες ότι είναι “κατηχητικά” τα υπάρχοντα Προγράμματα Σπουδών των Θρησκευτικών, αναφερόμενος μάλιστα στις δικές του σχολικές εμπειρίες από τα βιβλία των Θρησκευτικών» Τα ισχύοντα όμως βιβλία επισημαίνει ο Ιερώνυμος (και μάλιστα με μπολντ χαρακτήρες) «δεν γράφηκαν τη δεκαετία του 1970 και η πολιτική δεν ασκείται βάσει παιδικών αναμνήσεων ή ιδεολογικών απωθημένων».

Το αίτημα να ξεκινήσει διάλογος από μηδενική βάση για τα Θρησκευτικά διατύπωσε ο Αρχιεπίσκοπος και στη συνάντηση που είχε χθες στην Αρχιεπισκοπή με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει υποστηρίξει εξ αρχής τις θέσεις της Εκκλησίας στο θέμα των Θρησκευτικών.

Ασιμος και… Rihanna. Μία σειρά από υπερβολές και άσχετα με το θεολογικό αντικείμενο μουσικά έργα περιέχουν τα νέα προγράμματα σπουδών για τα Θρησκευτικά, γράφει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην επιστολή. Για παράδειγμα, στην Α’ λυκείου στην ενότητα «Επικοινωνία με τους ανθρώπους; Με τον Θεό;» το εκπαιδευτικό υλικό περιέχει μεταξύ άλλων στίχους από το τραγούδι του Ασιμου «Ο Μπαγάσας», από το τραγούδι «Umbrella» της Rihanna, από τη «Συννεφούλα» του Σαββόπουλου. Στην Ε’ δημοτικού προτείνονται ως διδακτικό υλικό τα τραγούδια «η Βαβέλ» της Ν. Μποφίλιου, ο «Παπαγάλος», του Μ. Πασχαλίδη. «Παραμένει κι εδώ ασαφές τι σχέση μπορούν να έχουν με ένα μάθημα θρησκευτικής αγωγής, αντί να ενταχθούν σε ένα μάθημα μουσικής παιδείας ή ηθικής;» γράφει ο Ιερώνυμος.