Ακόμα κι αν είδατε την απευθείας μετάδοση της συζήτησης στη Βουλή για την Παιδεία, αυτό που θα σας γράψω το αγνοείτε επειδή οι κάμερες είναι πάντα εστιασμένες στον (-ην) ομιλούντα (-ούσα). Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λοιπόν παρακολούθησε όλη την πρωτολογία του Αλέξη Τσίπρα, αλλά όταν έφθασε η ώρα για την πρωτολογία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης βγήκε από την αίθουσα της Ολομέλειας.

Μου το επισήμαναν άσπονδοι φίλοι της Φώφης Γεννηματά, που –όπως αντιλαμβάνεστε –το σχολίασαν δεόντως. Φαντάζομαι, βέβαια, την ίδια δεν θα την ενοχλήσει καθόλου αυτή η κριτική αφού κάθε τρεις και λίγο σπεύδει να επιτεθεί κατά του Κυριάκου για να δείξει ότι το κόμμα που εκείνη ηγείται δεν έχει καμιά σχέση με τη «δεξιά» και «νεοφιλελεύθερη» ΝΔ του Μητσοτάκη. Αυτή με την οποία έχει πει πως «τους χωρίζει άβυσσος».

Ο παπάς παππούς του Κουτσούμπα

Μου άρεσε –να πω εδώ –ο προσωπικός τόνος που χρησιμοποίησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας χθες στη δευτερολογία του για την Παιδεία. Εκεί λοιπόν ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ υπενθύμισε μια ιστορία που αφορά τον ίδιο και την οικογένειά του, για να αντικρούσει τις γενικεύσεις Φίλη περί της σχέσης κλήρου και κατοχικών δυνάμεων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Στην Κατοχή συνέβη με την Εκκλησία –για να γίνει κατανοητό περισσότερο αυτό που λέω –ό,τι συνέβη και με τον υπόλοιπο πολιτικό αστικό κόσμο κ.λπ. Δηλαδή ένα κομμάτι συμβιβάστηκε, ένα κομμάτι συνεργάστηκε με τους κατακτητές και ένα κομμάτι μπήκε στην Αντίσταση ενεργά και μάλιστα και στην ένοπλη Εθνική Αντίσταση με το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, με την Εθνική Αλληλεγγύη κ.λπ. Και μαζικά εδώ κυρίως ήταν ο κατώτερος λαϊκός κλήρος και τμήματα της ιεραρχίας, ακόμα και μητροπολίτες» είπε ο Κουτσούμπας και αφηγήθηκε την ιστορία του παππού του: «Ο παππούς μου για παράδειγμα, ο ιερέας, ο παπα-Δημήτρης ο Κουτσούμπας, του οποίου έχω και το όνομα, ο πατέρας του πατέρα μου, εκτελέστηκε το 1944 από τους γερμανούς κατακτητές για τη συμμετοχή του ως υπεύθυνος της Εθνικής Αλληλεγγύης στην επαρχία Δομοκού, στα χωριά που ήταν εκεί και ως μέλος του ΕΑΜ. Ας είμαστε λοιπόν πιο προσεκτικοί, κύριε υπουργέ της κυβέρνησης της Αριστεράς» είπε.

Οι συνδηλώσεις της γραβάτας

Δεν ξέρω αν προσέξατε ότι χθες ο Σταύρος Θεοδωράκης εμφανίστηκε στη Βουλή με γραβάτα, ανοιχτό μπορντό και εξαιρετικά τρέντι, αν μου επιτρέπετε. Η στυλιστική αυτή κίνηση ήταν μεθοδευμένη, πρέπει να σας πω. Δεν το λέω τυχαία. Είχε ελάχιστα λεπτά στο βήμα όταν ανέφερε «και επιτρέψτε μου, να θεωρώ την Παιδεία σημαντικότερη από το χρέος, εξού και η γραβάτα».

Η μπηχτή ήταν παραπάνω από προφανής και είχε στόχο τον Αλέξη Τσίπρα. Σας θυμίζω ότι ο Πρωθυπουργός μας έχει απειλήσει –όχι μία φορά –ότι όταν λυθεί το ζήτημα του χρέους θα φορέσει και γραβάτα. Ο επικεφαλής του Ποταμιού, για να μην τα πολυλογώ, συνδύασε τη γραβάτα του με την ομιλία του. Πάντως, πηγή μου στην αίθουσα μου επισήμανε ότι ακόμη κι ο Τσίπρας γέλασε όταν το είπε αυτό ο Θεοδωράκης.