Σας είχα ενημερώσει για το ταξίδι του Χάρη Θεοχάρη στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ. Ο ανεξάρτητος βουλευτής βρίσκεται ήδη εκεί από τη Δευτέρα και πάω στοίχημα είναι πολύ ικανοποιημένος από τις μέχρι τώρα επαφές του.

Το λέω γιατί έχει ήδη μιλήσει στο Ινστιτούτο Rand Corporation – International, το οποίο είναι γνωμοδοτικό όργανο της αμερικανικής κυβέρνησης, του Κογκρέσου αλλά και της Βουλής των Αντιπροσώπων για θέματα αμερικανικής και διεθνούς οικονομικής πολιτικής.

Ανάμεσα στα διάφορα που είπε στο ακροατήριό του, τόνισε και την ανάγκη να αποπολιτικοποιηθεί η Δημόσια Διοίκηση και να υπάρξει διαφάνεια στο διορισμό των ανώτερων στελεχών της. Δεν μπορείτε να πείτε, είναι ένα ζήτημα στο οποίο έχει προσωπική και πικρή εμπειρία.

Συν τοις άλλοις έδωσε μία ομιλία στην Παγκόσμια Τράπεζα με θέμα ανάλογο, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στη Δημόσια Διοίκηση, και μία στο Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών – ΝESA, τη δεξαμενή σκέψης του Αμερικανικού Πενταγώνου για θέματα Ανατολικής Μεσογείου, Μέσης Ανατολής και Νότιας Ασίας, για το Προσφυγικό.

…και κάνει ραντεβού

Πριν από την ομιλία του Rand Corporation – International έμαθα ότι συναντήθηκε και με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα και νυν αντιπρόεδρο τουRand Τσαρλ Ρις. Εκτός από αυτήν τη συνάντηση, η ατζέντα του είχε και άλλα ενδιαφέροντα ραντεβού. Τα απαριθμώ εν τάχει. Τα είπε με τον Μαρκ Λίμπι, επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και με τον πρεσβευτή της Ελλάδας στις ΗΠΑ Χάρη Λαλάκο. Είδε στο Καπιτώλιο τη Νίκη Τσόνγκας, μέλος των Επιτροπών Φυσικών Πόρων και Ενόπλων Δυνάμεων. Συναντήθηκε με μέλη του ΔΣ του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (AHI) και έκανε κι ένα ραντεβού με τον Αντριου Μανάτος, πρόεδρο του Ιδρύματος Manatos & Manatos, ο οποίος –όπως μου μετέφεραν αρμοδίως από το επιτελείο του Θεοχάρη – είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές σε θέματα ελληνικού και κυπριακού ενδιαφέροντος στις ΗΠΑ.