Υποπτος να τελέσει και νέα αδικήματα είναι για την εισαγγελέα του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος δικάζεται σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεση με τις «χρυσές μίζες» που φέρονται να διακινήθηκαν στο πλαίσιο συμβάσεων για την προμήθεια εξοπλιστικών. Με το σκεπτικό αυτό η εισαγγελική λειτουργός είπε όχι στο αίτημά του για αναστολή εκτέλεσης της πρωτόδικης ποινής του –20ετή κάθειρξη μετρά –έστω και με ηλεκτρονική επιτήρηση, φορώντας δηλαδή το γνωστό και από πολλές κινηματογραφικές ταινίες «βραχιολάκι».

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα υγείας που ο Τσοχατζόπουλος επικαλέστηκε προκειμένου να στηρίξει την αίτησή του, η εισαγγελέας, ζυγίζοντας τα δεδομένα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υγεία του πρώην υπουργού δεν πρόκειται να υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη από την παραμονή του στη φυλακή.

Οι δικηγόροι του (Λεωνίδας Κοτσαλής, Γιάννης Νικολάου και Γιάννης Παγορόπουλος) προσπάθησαν να πείσουν τους δικαστές να του δώσουν μια ευκαιρία επικαλούμενοι κυρίως τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, τονίζοντας πως η κατάστασή του χειροτερεύει από τις συνθήκες νοσηλείας στη φυλακή, ενώ δεν είναι ούτε ύποπτος φυγής ούτε ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων.

«Δεν έχει την ιδιότητα του υπουργού πλέον, δεν έχει τη δυνατότητα να λάβει χρήματα από δωροδοκία… είναι 78 ετών» είπαν χαρακτηριστικά.

Λίγη ώρα αργότερα όμως, με την ομόφωνη απόφασή τους, τα μέλη του δικαστηρίου κράτησαν κλειδωμένο το κελί τού πρώην υπουργού, ο οποίος την επόμενη εβδομάδα θα απολογηθεί ενώπιόν τους επιχειρώντας να πείσει ότι δεν είναι ένοχος, όπως τον έκριναν στον πρώτο βαθμό οι συνάδελφοί τους.