Εμφύλιος έχει ξεσπάσει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας. Με τη χώρα να βρίσκεται εδώ και δέκα μήνες με υπηρεσιακή κυβέρνηση χωρίς να φαίνεται λύση στο πολιτικό αδιέξοδο, την Τετάρτη τα μισά μέλη της εκτελεστικής επιτροπής των Σοσιαλιστών παραιτήθηκαν σε μια προσπάθεια να εκδιώξουν από την ηγεσία του κόμματος τον Πέδρο Σάντσεθ. Το μέγα θέμα που διχάζει το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι το εάν θα πρέπει να στηριχθεί κυβέρνηση με επικεφαλής τον συντηρητικό υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι προκειμένου να αποφευχθεί η προσφυγή στις κάλπες για τρίτη φορά, τα Χριστούγεννα. Μετά την παραίτηση των 17 από τα 35 μέλη της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος που απαιτούν την αποπομπή του, ο Σάντσεθ προσπαθεί να ανακτήσει τον έλεγχο. Τα εναπομείναντα μέλη ανακοίνωσαν την εκλογή νέου ηγέτη για τις 23 Οκτωβρίου, μια κίνηση για να ενισχυθεί το κύρος του Σάντσεθ από τα μέλη που τον στηρίζουν. Η επικεφαλής των «ανταρτών» Βερόνικα Πέρεθ δήλωσε χθες ότι οι μαζικές παραιτήσεις σημαίνουν πως η εκτελεστική επιτροπή έχει διαλυθεί και ο Σάντσεθ δεν βρίσκεται πλέον στην ηγεσία. Σύμφωνα με το καταστατικό, η εκτελεστική επιτροπή διαλύεται αυτόματα εάν αποχωρήσουν τα μισά μέλη, όμως τρεις θέσεις από τις 38 είναι κενές και έτσι οι δύο πλευρές μαλώνουν για το εάν οι 17 παραιτήσεις είναι επαρκείς.

Εάν δεν σχηματισθεί κυβέρνηση που θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή έως τις 31 Οκτωβρίου, η Ισπανία θα προχωρήσει σε τρίτες εκλογές –κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν. «Αγγίζουμε την ώρα μηδέν της πολιτικής κρίσης στη χώρα μας» σχολιάζει ο Λουίθ Οριόλ, πολιτικός επιστήμονας. «Η κρίση στους Σοσιαλιστές θα επιτρέψει στον Ραχόι να διαπραγματευθεί την υποστήριξη προς αυτόν, σε μια ψήφο εμπιστοσύνης, πολύ φθηνά. Από την άλλη, η κρίση στο εσωτερικό των Σοσιαλιστών μοιάζει με “τέλεια καταιγίδα” που θα επιτρέψει στο Podemos να γίνει εκείνο η εναλλακτική για το Λαϊκό Κόμμα». Ο Σάντσεθ από τον περασμένο Δεκέμβριο και τις πρώτες εκλογές εμμένει στην απόφασή του να μη στηρίξει κυβέρνηση Ραχόι αλλά να βρει μια κοινή λύση μαζί με το Podemos και τους Ciudadanos γεφυρώνοντας τις ιδεολογικές τους διαφορές. Ομως το αδιέξοδο που προκλήθηκε οδήγησε σε δεύτερες εκλογές τον Ιούνιο χωρίς ακόμα να έχει βρεθεί λύση.

Οι βαθιές διαφορές στους κόλπους των Σοσιαλιστών εκφράστηκαν δημόσια την Τετάρτη όταν ο Σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός Φελίπε Γκονθάλεθ κατηγόρησε τον Σάντσεθ ότι λέει ψέματα για την πολιτική του στρατηγική και η μέρα τελείωσε με τα στελέχη που στασίασαν να ενημερώνουν τους δημοσιογράφους στο πεζοδρόμιο έξω από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Μαδρίτη ότι τους είχαν κλειδώσει έξω από τα γραφεία τους.

Η Σουζάνα Ντίαθ, πρόεδρος της Ανδαλουσίας που αποτελεί προπύργιο των Σοσιαλιστών, εμφανίζεται ως η επικρατέστερη αντίπαλος του Σάντσεθ για την ηγεσία του κόμματος, όμως μπορεί να μη θέλει να διεκδικήσει άμεσα τη θέση καθώς ο ηγέτης που θα επιτρέψει στον Ραχόι να κυβερνήσει και πάλι τη χώρα ίσως υποστεί κυρώσεις από τους ψηφοφόρους των Σοσιαλιστών. Ενα από τα βασικότερα επιχειρήματά της, πάντως, είναι ότι στις εκλογές του καλοκαιριού οι Σοσιαλιστές, με επικεφαλής τον Σάντσεθ, σημείωσαν το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία τους.

Καθώς οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν κατηγορίες στη Μαδρίτη, το αυτονομιστικό κίνημα στην Καταλωνία ξεκίνησε μια νέα προσπάθεια για ανεξαρτησία, με τον πρόεδρο της περιοχής Κάρλες Πουιγκμόντ να δεσμεύεται ότι θα πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για την απόσχιση το 2017. Η άνοδος του καταλανικού αυτονομιστικού κινήματος από το 2011, όταν οι Σοσιαλιστές έφυγαν από την εξουσία, έχει πλήξει την κομματική τους βάση. Στο παρελθόν το Σοσιαλιστικό Κόμμα θριάμβευε στην Καταλωνία και την Ανδαλουσία, όμως το κίνημα ανεξαρτησίας στην Καταλωνία, που είναι και η πιο εύπορη περιοχή της Ισπανίας, του δημιουργεί τώρα πολλά προβλήματα.