Στους νέους φόρους που νομοθετήθηκαν το καλοκαίρι, αλλά θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1/1/2017, στηρίζονται οι φιλόδοξοι στόχοι του προϋπολογισμού του επόμενου έτους, το προσχέδιο του οποίου θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή.

Η επεξεργασία του προσχεδίου βρίσκεται σε τελικό στάδιο και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα θέτει στόχους ελαφρώς υψηλότερους από αυτούς που προβλέπει το πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, για το πρωτογενές πλεόνασμα θα προβλέπεται ότι φέτος θα διαμορφωθεί στο 0,6% του ΑΕΠ, έναντι στόχου του προγράμματος για 0,5%, ενώ το 2017 θα φτάσει το 1,9%-2% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,75%. Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα υπάρχει έτσι ένα «μαξιλάρι» της τάξης των 300-400 εκατ. ευρώ.

Πίσω από αυτά τα δημοσιονομικά μεγέθη βρίσκονται φυσικά οι φόροι που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Μνημονίου μετά την πρώτη αξιολόγηση και θα ισχύσουν από τον επόμενο χρόνο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, από το προσχέδιο προϋπολογισμού θα προκύπτουν τα εξής:
– Το μεγαλύτερο πρόσθετο έσοδο, περίπου 400 εκατ. ευρώ, θα προέλθει από την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.
– Από την αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα και την επιβολή φόρου στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, εκτιμάται ότι θα προέλθουν έσοδα περίπου140 εκατ. ευρώ.
– Από την επιβολή ειδικού φόρου στον καφέ οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν με περίπου 60 εκατ. ευρώ.
– Από την επιβολή τέλους 5% στους λογαριασμούς τηλεπικοινωνιών σταθερής τηλεφωνίας θα εισπραχθούν περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Επίσης, ο προϋπολογισμός του 2017 αναμένεται να δεχθεί ενίσχυση της τάξης των 135 εκατ. ευρώ, λόγω των αλλαγών στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, που θα υπολογίζονται πλέον με βάση το πραγματικό εισόδημα.

Οι παραδοχές του προϋπολογισμού ως προς το ΑΕΠ είναι αυτές του προγράμματος, δηλαδή προβλέπεται ότι φέτος θα υπάρξει ανάκαμψη 0,3%, ενώ το 2017 ο ρυθμός ανάπτυξης θα φτάσει το 2,7%.

Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση αποκλείει το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί ο κόφτης, κάτι που θα συνέβαινε αν υπήρχε απόκλιση έναντι των στόχων του προγράμματος.