Μία δικαστική εξέλιξη αργά το μεσημέρι της Παρασκευής μπλοκάρισε τη συνέχιση των ερευνών στο χωράφι, στην περιοχή Ηρακλής. Με απόφαση της ανακρίτριας, σταματά προσωρινά η αστυνομική επιχείρηση, έπειτα από την ανακάλυψη ενός αρχαίου νεκροταφείου, ηλικίας ακόμη και 2.000 ετών. Νωρίτερα και ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου, όπου από τις αρχές της εβδομάδας πραγματοποιούνται οι έρευνες, ζήτησε, παρουσία του δικηγόρου του, τη διακοπή της επιχείρησης. Πάντως, οι έρευνες, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχιστούν σε ένα δεύτερο οικόπεδο – πίσω από το σημείο όπου μέχρι χθες έψαχναν οι αστυνομικοί – που ο μάρτυρας – κλειδί έχει υποδείξει στις αστυνομικές Αρχές.

Η τελευταία μεγάλη και συντονισμένη έρευνα για τον εντοπισμό του Μπεν έγινε πριν από ακριβώς τέσσερα χρόνια, τον Οκτώβριο του 2012. Και τότε πάλι ο τόπος ερευνών ήταν η Κως, όπου άνδρες της βρετανικής αστυνομίας έκαναν έρευνες γύρω από κτίριο που κατά την εξαφάνιση του παιδιού ήταν υπό ανέγερση. Στόχος των ερευνών ήταν να εξεταστεί η πιθανότητα το ενάμισι έτους αγόρι να θάφτηκε στο συγκεκριμένο σημείο.

Η νέα έρευνα με τη συμμετοχή περίπου 15 αστυνομικών και επιστημόνων, όπως αποκάλυψαν οι ίδιοι, θα είναι δύσκολη και το πιθανότερο χρονοβόρα. Στην ομάδα του βρετανικού κλιμακίου, μάλιστα, ανήκουν και δύο έλληνες ερευνητές.

Ηδη από τις πρώτες μέρες των ερευνών αστυνομικοί και ειδικοί έχουν στα χέρια τους δεκάδες οστά, τα οποία όμως ανήκουν σε ζώα. Γεγονός που δεν τους ξάφνιασε, καθώς όπως δήλωσε και ο ίδιος ο επικεφαλής της έρευνας Τζον Κάζινς, το συγκεκριμένο χωράφι στα τόσα χρόνια έχει καλλιεργηθεί σε βάθος και άρα είναι αναμενόμενο να βρεθούν εκατοντάδες οστά.

Τα ευρήματα. Εκτός από ένα κομμάτι ανοιχτόχρωμου υφάσματος που βρέθηκε στο χωράφι και αναμένεται να εξεταστεί για το αν έχει κάποια σχέση με τα ρούχα που φορούσε εκείνη τη μέρα το αγόρι, στο μικροσκόπιο των Βρετανών μπήκε και ένα δέντρο. Υστερα από σύγκριση φωτογραφιών των τελευταίων ετών διαπιστώθηκε πως το συγκεκριμένο δέντρο σε φωτογραφία που τραβήχτηκε περίπου δύο εβδομάδες μετά την εξαφάνιση δεν υπήρχε.

Μάλιστα, την περασμένη Πέμπτη οι στοχευμένες έρευνες γύρω από το συγκεκριμένο δέντρο απέφεραν καρπούς: Βρέθηκαν ίχνη αποσύνθεσης, χωρίς όμως να μπορεί κανείς ακόμη να πει εάν προέρχονται από άνθρωπο ή από ζώο. Αλλωστε, όπως υποστήριξαν και βρετανοί αξιωματικοί, η οριστική απάντηση θα δοθεί τις επόμενες ημέρες από τα αγγλικά εργαστήρια. «Προσπαθούμε να παραμείνουμε ανοιχτόμυαλοι και δυνατοί μέχρι να έχουμε τα αποτελέσματα. Ελπίζω ότι αυτό θα συμβεί σύντομα» δήλωσε στον βρετανικό Τύπο μετά τις τελευταίες εξελίξεις η 44χρονη – σήμερα – μητέρα του Μπεν.