Οσο κι αν δεν του φαίνεται το φθινόπωρο έχει ήδη μπει για τα καλά. Οσοι προετοιμάζονται για τη μεγάλη γιορτή του Νοέμβρη στην Αθήνα ετοιμάζονται σιγά σιγά να μπουν στο φορμάρισμα. Ενας ημιμαραθώνιος μπορεί να δώσει σημαντικά στοιχεία στους υποψήφιους μαραθωνοδρόμους για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Παράλληλα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θέλουν να τεστάρουν τις δυνάμεις τους έχοντας αγωνιστικό στόχο τα 21.100 μ., μια απόσταση διόλου ευκαταφρόνητη. Ετσι χιλιάδες δρομείς μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες θα «χτυπήσουν» κάποιον από τους αγώνες που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα. Και δεν είναι ούτε ένας ούτε δύο αλλά έξι!

2 Οκτωβρίου

3ος Ημιμαραθώνιος Κρήτης

Οι Κρήτες συντρέχτες φέτος μάς έχουν εντυπωσιάσει με την καμπάνια προώθησης του αγώνα τους τόσο στο ίδιο το νησί τους όσο και στα social media. Βασικά τους όπλα, το χιούμορ και τα στερεότυπα γύρω από την Κρήτη και τους κατοίκους της. Μέχρι και ατάκες στα κρητικά έχουν φροντίσει να μάθουν στους συμμετέχοντες («Οσά ντο χοχλιό πας!», «Εσήρωνα στον ίδρο!» και άλλα πολλά). ΟΑθλητικός Σύλλογος Υγείας ΑΘΛΗΣΥ φέτος θέλει να τοποθετήσει για τα καλά τον αγώνα που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου στον χάρτη με τους μεγάλους ημιμαραθωνίους της χώρας. Η διαδρομή του δεν είναι και από τις ευκολότερες. Κρύβει δύο καλές ανηφόρες, ενώ το δυσκολότερο σημείο είναι από το 15ο έως το 18ο χιλιόμετρο (εκεί που θα πείτε «Οφου όφου ζόρες!» και «Αδικο να σου δώσει γι’ ανηφόρα!»). Απαιτεί λοιπόν σωστή διαχείριση δυνάμεων και είναι καλό τεστ για όσους θα τρέξουν τον Αυθεντικό Μαραθώνιο τον Νοέμβρη. Στα συν και το χειροποίητο μετάλλιο, ένα πήλινο αντίγραφο δρομικού παπουτσιού που σίγουρα θα ξεχωρίζει στη συλλογή σας.

Αγώνες: 21.100 μ., 10.000 μ., 5.000 μ., 1.000 μ. για παιδιά δημοτικού

Πληροφορίες: www.cretehalfmarathon.com

2 Οκτωβρίου

16ος Ημιμαραθώνιος Στα Χνάρια του Παυσανία

Μερικά χρόνια πίσω πριν γεμίσει ο τόπος με αγώνες δρόμου ο Παυσανίας ήταν η κλασική φθινοπωρινή επιλογή τουλάχιστον των δρομέων της Αττικής για ένα τεστ ενόψει του Κλασικού (τότε) Μαραθωνίου. Τις έχει άλλωστε και τις ανηφορίτσες του. Από τότε κύλησε αρκετό νερό στ’ αυλάκι, ο Κλασικός έγινε Αυθεντικός, αλλά ο Παυσανίας, η κούρσα από την Ελευσίνα έως τα Μέγαρα, παραμένει αγαπημένη ειδικά για τους πιο παλιούς δρομείς. Ο Δήμος Μεγαρέων, ο Δήμος Ελευσίνας σε συνεργασία με την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Δυτικής Αττικής, τον Αθλητικό Ομιλο Μεγάρων και τον Σύλλογο Απόλλων Δυτικής Αττικής διοργανώνουν λοιπόν αύριο το πρωί τον 16ο Ημιμαραθώνιο Στα Χνάρια του Παυσανία με εκκίνηση στην είσοδο της πόλης της Ελευσίνας και τερματισμό στο Στάδιο Μεγαρέων Ολυμπιονικών του Δήμου Μεγαρέων.

Αγώνες: 21.100 μ., 2X10.500 μ., 2.000 μ. και 1.000 μ. για παιδιά (δημοτικού και γυμνασίου)

Πληροφορίες: www.irodoros.gr,www.pakppa.gr, www.dkneasperamou.blogspot.com

8 Οκτωβρίου

Protergia 5ος Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης

Ο νυχτερινός αγώνας στη συμπρωτεύουσα είναι από τους κορυφαίους ημιμαραθωνίους στη χώρα μας από άποψη συμμετοχών. Οι εγγραφές για τις κούρσες που διοργανώνει ο ΜΕΑΣ Τρίτων σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ και την υποστήριξη της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης έκλεισαν μάλιστα φέτος με ρεκόρ: το Σάββατο 8 Οκτωβρίου η Θεσσαλονίκη θα πλημμυρίσει με21.606 δρομείς, κάνοντας έτσι τον νυχτερινό ημί τον μαζικότερο αγώνα δρόμου στη Βόρεια Ελλάδα. Η αφετηρία στα 21.100 μ., θα δοθεί με τη δύση του ήλιου από την οδό Ναυάρχου Κουντουριώτου (ΟΛΘ) και ο τερματισμός στον Λευκό Πύργο. Για πάρα πολλούς δρομείς ο Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης είναι αγώνας – στόχος. Προετοιμάζονται ακριβώς για να κυνηγήσουν εκεί ένα ατομικό ρεκόρ ξοδεύοντας χρόνο –και χρήμα. Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι οι διοργανωτές έχουν μάθει από τα λάθη του παρελθόντος και θα αποφευχθεί η περσινή αστοχία με την αρκετά μικρότερη διαδρομή που κατέστησε τους χρόνους των δρομέων ουσιαστικά άκυρους.

Αγώνες: 21.100 μ., 5.000 μ. (τρέξιμο και δυναμικό βάδισμα)

Πληροφορίες: www.thessalonikihalfmarathon.org

9 Οκτωβρίου

1ος Ημιμαραθώνιος Καλαμάτας

Μαντίλι καλαματιανό, έστω μπαφάκι, μάλλον θα χρειαστείτε: η Καλαμάτα φημίζεται για τη ζέστη και την υγρασία της (όσοι έχουν τρέξει στον Μαραθώνιο της Μεσσήνης την άνοιξη έχουν να το λένε). Οι Καλαματιανοί πάντως φαίνονται αποφασισμένοι: ο Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου σε συνεργασία με τοπικά αθλητικά σωματεία διοργανώνει το πρωί της 9ης Οκτωβρίου τον 1ο Ημιμαραθώνιο της πόλης με αφετηρία και τερματισμό την προκυμαία του λιμανιού. Η διαδρομή, τονίζουν οι διοργανωτές, είναι «αυστηρώς επίπεδη και παραθαλάσσια», επί των οδών Ναυαρίνου και της παραλιακής Κορδία – Μπουρνιά.

Αγώνες: 21.100 µ., 5.000 µ. 2.000 µ.

(για παιδιά και οικογένειες)

Πληροφορίες: www.kalamata.gr

16 Οκτωβρίου

1ος Ημιμαραθώνιος Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου

Πολλά χρόνια οι μεσολογγίτες δρομείς είχαν όνειρο τη διοργάνωση ενός μεγάλου αγώνα στην πόλη τους. Οι ίδιοι χρόνια τρέχουν στις όμορφες διαδρομές θαυμάζοντας τις μαγευτικές εικόνες της περιοχής, εκεί όπου δύο ποταμοί σμίγουν με τη θάλασσα. Φέτος αποφάσισαν να κάνουν πραγματικότητα αυτό το όνειρό τους. Σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου ετοιμάζουν το πρωί της 16ης Οκτωβρίου τον 1ο Ημιμαραθώνιο Αγώνα Λιμνοθάλασσας. Η διαδρομή, επισημαίνουν από τον Σύλλογο Δρομέων Μεσολογγίου, ενδείκνυται για ατομικά ρεκόρ: το μέγιστο υψόμετρο είναι μόλις ένα μέτρο. Είναι επίπεδη, ασφάλτινη και βρίσκεται ολόκληρη σε προστατευόμενο περιβάλλον Natura, μεγάλης οικολογικής σημασίας. Εμείς τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία.

Αγώνες: 21.100 μ., 5.000 μ. (τρέξιμο και δυναμικό βάδισμα), 1.000 μ. για παιδιά (δημοτικού και γυμνασίου)

Πληροφορίες: www.sdmes.gr

23 Οκτωβρίου

34ος Ημιμαραθώνιος Αχαΐας

Ο Ημιμαραθώνιος Αχαΐας στην Πάτρα είναι ιστορικά από τους παλαιότερους της χώρας. ΟΣύλλογος Δρομέων Υγείας Πάτραςφέτος τον αναβαθμίζει και τον ανανεώνει και στοχεύει στην προσέλκυση εκατοντάδων δρομέων κυρίως από τη Δυτική Ελλάδα. Αφετηρία η γέφυρα Αλισσού στη Δυτική Αχαΐα και τερματισμός η παραλία Βραχναίικων στην Πάτρα. Η διαδρομή είναι εντελώς επίπεδη.

Αγώνες: 21.100 µ.. 10.000 µ. 1.000 µ. (για παιδιά δηµοτικού και ΑµεΑ)

Πλήροφορίες: www.achaiahalfmarathon.gr