Aντισηµιτισµός, σύμφωνα με το λεξικό του Μπαμπινιώτη, είναι το «σύνολο στάσεων και ενεργειών που απορρέουν από τη δογµατικά θεµελιωµένη εχθρότητα κατά των εβραϊκών κοινοτήτων και κυρίως κατά της οικονοµικοπολιτικής επιρροής τους». Γενικότερα, δε, είναι «η εχθρική προδιάθεση απέναντι στο εβραϊκό στοιχείο». Με βάση αυτόν τον ορισμό, η δήλωση του υφυπουργού Παιδείας Θεοδόση Πελεγρίνη στο ελληνικό Κοινοβούλιο ότι οι Εβραίοι «με υπομονή και επιμονή εξασφάλισαν την οικειοποίηση του Ολοκαυτώματος ώστε να διεκδικήσουν τη δικαίωσή τους» είναι χωρίς αμφιβολία αντισημιτική. Εστω κι αν στη συνέχεια η λέξη «οικειοποίηση» αποδόθηκε σε παραδρομή (;) και αντικαταστάθηκε από την «ανάδειξη».

Ας δεχθούμε όμως, χάριν της συζήτησης, ότι ο καθηγητής και πρώην πρύτανης δεν είχε κακή πρόθεση. Οτι παρασύρθηκε από τον λογοτεχνικό του οίστρο, ότι προέβη σε μια άστοχη σύγκριση, ότι είπε τέλος πάντων μια ανοησία –δεν ήταν άλλωστε η πρώτη. Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε απλώς να ζητήσει συγγνώμη. Δεν το έκανε. Προτίμησε να μιλήσει για «κακόβουλα δημοσιεύματα». Βεβαίωσε ότι αισθάνεται «σεβασμό και συμπάθεια» για τον εβραϊκό λαό, λες και το Ολοκαύτωμα ήταν μια φυσική καταστροφή. Κι όταν προκλήθηκε προχθές στο Κοινοβούλιο, δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει προς υπεράσπισή του την πρεσβευτή του Ισραήλ. Ζήτησε, λέει, τη γνώμη της για το κείμενό του. «Ιδια με τη δική σας», του απάντησε.

Οιι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χειροκρότησαν τον υφυπουργό και η «Αυγή» χαρακτήρισε την απάντησή του «αποστομωτική». Οπως αναμενόταν, όμως, η Ιρίτ Μπεν – Αμπα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αποκαθιστά την αλήθεια. Πρώτον, χαρακτηρίζει κατηγορηματικά τις αρχικές δηλώσεις του Πελεγρίνη «αντισημιτικές». Δεύτερον, διευκρινίζει ότι δεν ζήτησε ο υφυπουργός τη γνώμη της, αλλά εκείνη του ζήτησε εξηγήσεις. Δύσκολα λοιπόν θα μπορούσε να έχει την ίδια γνώμη μαζί του. Και εξίσου δύσκολα θα συμφωνούσε μαζί του ότι «δημιουργήθηκε θέμα εκ του μη όντος». Εκτός φυσικά αν είναι και η ίδια κρυπτο-αντισημίτισσα.

Ο υφυπουργός Παιδείας μπορεί να συμπαθεί ή να μη συμπαθεί τους Εβραίους. Το βέβαιο είναι ότι αντιπαθεί βαθιά την αλήθεια. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τους περισσότερους συναδέλφους του στην κυβέρνηση. Εκείνοι όμως τουλάχιστον δεν εμπλέκουν στα ψέματά τους ξένους διπλωμάτες.