Ο συναγερμός σήμανε όταν ο Νίκος Δένδιας βρισκόταν ακόμη στον τηλεοπτικό αέρα. Για τις εκρήξεις που ακολούθησαν ενδεχομένως να συνέβαλε και το κλίμα –εκείνο το μεσημέρι στο Μοσχάτο η ατμόσφαιρα ήταν σχεδόν αποπνικτική από τη ζέστη και την έντονη υγρασία προκαλώντας, έτσι κι αλλιώς, αρνητική διάθεση. Στον τρίτο όροφο της νέας γαλάζιας έδρας ορισμένοι, που ακόμη μετέφεραν κούτες μετακόμισης από την πρώην έδρα της Συγγρού, υποστηρίζουν ότι από διάφορα γραφεία επιτελαρχών ακούστηκαν «γαλλικά», ενώ στον φρεσκοβαμμένο χώρο αιωρήθηκαν και απειλές περί διαγραφών. Το κλίμα έγινε ακόμη χειρότερο όταν στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη αντελήφθησαν πως ο Δένδιας θα γινόταν το «πρόσωπο της ημέρας» από το Μαξίμου. Για την Πειραιώς, σχεδόν αναγκαστικά ο πρώην υπουργός και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος εξελίχθηκε σε κόκκινο πανί –το επιβεβαίωσε και η «αποκήρυξη» που ήρθε λίγο αργότερα με προεδρική εντολή.

ΣΥΓΧΥΣΗ. Ο Δένδιας αποφάσισε να επιστρέψει στους υπερθεματιστές καναλάρχες τα εκατομμύρια που έσπρωξαν στο πόκερ της δημοπρασίας του Νίκου Παππά. Απομονώθηκε με την κομψή διατύπωση της προβολής προσωπικών θέσεων και μιας αυτοπαγίδευσης ανάμεσα στον πολιτικό ρόλο του και στη δικηγορική διαδρομή του. Πέραν αυτού, ωστόσο, η παρεμβολή που βραχυκύκλωσε το γαλάζιο στερέωμα και επέτεινε τη σύγχυση για την κομματική θέση σχετικά με το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, αναζωπύρωσε στο κόμμα τη συζήτηση για εσωτερικό ανασχημαστισμό –η οποία μετά τη ΔΕΘ έχει φουντώσει.

Είναι προφανές ότι η δυσφορία για τον Δένδια θα μπορούσε να είναι η αφορμή για ανακάτεμα στην τριάδα των γαλάζιων κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, ακόμη και άμεσα. Υψηλόβαθμες κομματικές πηγές αναφέρουν ότι το θέμα «ζυγίζεται» και δεν αποκλείουν αλλαγές ακόμη και την προσεχή εβδομάδα, με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου. Σε κάθε περίπτωση, η ομάδα των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων (Δένδιας, Βρούτσης, Κεραμέως) βρίσκεται υπό αξιολόγηση και προεξοφλείται ότι θα υπάρξουν ανακατατάξεις, ακόμη και αν το σχέδιο Μητσοτάκη για ευρύτερο ανασχηματισμό πάρει παράταση. Από γαλάζια στελέχη, εξάλλου, δεν περνά απαρατήρητο ότι η εκπροσώπηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ιδίως στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, έχει περάσει ατύπως στα χέρια του Μάκη Βορίδη. Στο τραπέζι βρίσκεται και μια αναβάθμιση του νεότερου Κώστα Καραμανλή, νυν τομεάρχη Μεταφορών και Υποδομών.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ. Οι ίδιες κομματικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ επιθυμεί ένα ανανεωμένο σχήμα να δώσει τη μάχη στον νέο αντιπολιτευτικό κύκλο και πως έχει πλήρη εικόνα ως προς την αποτελεσματικότητα όσων έχουν αναλάβει νευραλγικές θέσεις στο κομματικό οργανόγραμμα. Αυτό μπορεί να ακούγεται ως προειδοποίηση, αλλά δεν προαναγγέλλει ριζικό ανασχηματισμό. Αντιθέτως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται ότι προκρίνει στοχευμένες αλλαγές –με μετακινήσεις ή απομακρύνσεις –που θα οδηγούν σε ένα λειτουργικό σχήμα λαμβάνοντας υπόψη και τις εσωκομματικές ισορροπίες. Η «όλη ΝΔ» πρέπει να αναδεικνύεται σε κάθε επίπεδο της εσωκομματικής πυραμίδας και να αποφευχθούν κινήσεις που θα ανοίξουν την πόρτα στην εσωστρέφεια. Στη βάση αυτή, δίπλα στη νέα γενιά των μητσοτακικών στελεχών θα έχουν θέση και τα συστήματα των καραμανλικών και των σαμαρικών, πολύ περισσότερο σε μια περίοδο οιονεί προεκλογική, έστω και μεγάλης διάρκειας. Το μήνυμα, άλλωστε, ότι δεν σχεδιάζεται επέλαση της «φρουράς» του νέου αρχηγού, σπεύδει ήδη να μεταφέρει ο τρίτος όροφος της Πειραιώς: οι διαβεβαιώσεις του γραμματέα Οργανωτικού Βασίλη Σπανάκη ότι δεν ενδιαφέρεται για συμμετοχή στα κομματικά ψηφοδέλτια είναι ενδεικτικές του κλίματος που επιχειρείται να διαμορφωθεί πριν από το νέο ανακάτεμα της γαλάζιας τράπουλας.

Στη βάση αυτή, από το κομματικό επιτελείο γίνεται λόγος για «διορθωτικές κινήσεις», οι οποίες μπορεί να γίνουν σε δόσεις και για τον πρόσθετο λόγο ότι θα πρέπει να συνδεθούν με τις αλλαγές που αναμένεται να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στο κυβερνητικό σχήμα, μετά το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται εισηγήσεις να κινηθεί αυτόνομα και να μην ακολουθήσει το πρωθυπουργικό χρονοδιάγραμμα, αρκετοί συνεργάτες του κρίνουν σκόπιμο δίπλα σε κάθε νέο υπουργό να υπάρχει το κατάλληλο γαλάζιο αντίδοτο.

Ο ΟΔΗΓΟΣ. Το νέο γαλάζιο οργανόγραμμα θα κληθεί να υπηρετήσει και τον νέο πολιτικό σχεδιασμό που άρχισε να ξεδιπλώνει ο πρόεδρος της ΝΔ από το βήμα τη ΔΕΘ. Η κυβερνητική εικόνα του κόμματος πρέπει να είναι αξιόπιστη και να εκπέμπει σοβαρότητα και υπευθυνότητα, αλλά πρωτίστως να μεταφέρει μηνύματα αισιοδοξίας και ελπίδας σε μια τραυματισμένη κοινωνία. Με αυτό τον οδηγό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε στην άκρη τη διαπλοκή και τον καταγγελτικό λόγο για να αναδείξει ένα νέο όραμα για την Παιδεία, έφθασε στο Λαύριο με ένα ποτήρι «μισογεμάτο» και προετοιμάζεται για το Αγρίνιο και τους λοιπούς σταθμούς της νέας εξόρμησής του.