Αγριος πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Μάριο Σαλμά και τον Παύλο Πολάκη, έπειτα από καταγγελίες του αναπληρωτή υπουργού Υγείας για κομπίνες, υπερχρεώσεις και οικογενειακές μπίζνες.

Αιτία, η τιμή μιας εξέτασης –της διαγνωστικής αρθροσκόπησης –που ξεκίνησε μεν να καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ επί κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, αλλά για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ο Πολάκης, την Πέμπτη, από το βήμα της Βουλής κατηγόρησε τον πρώην ομόλογό του ότι «μαζί με τον αδελφό του πήραν την αντιπροσωπεία του μηχανήματος που κάνει την εξέταση». Πρόσθεσε δε ότι η συγκεκριμένη –αχρείαστη, σύμφωνα με τον Πολάκη –εξέταση έλαβε τιμή επί ΝΔ ύψους 1.500 ευρώ.

Ο κρητικός υπουργός κατέληξε ότι ο χειρουργός – ορθοπεδικός και βουλευτής της ΝΔ «είχε καταθέσει παραστατικά στον ΕΟΠΥΥ για 550 ασθενείς. Κάντε τον λογαριασμό να δείτε την κομπίνα».

Η απάντηση

Ο Σαλμάς απάντησε χθες μέσω της Δικαιοσύνης, καταθέτοντας μήνυση και αγωγή κατά Πολάκη. Και κατά την έξοδό του από την Ευελπίδων πέρασε στην αντεπίθεση:

«Περιμένω ακόμα την απάντηση αν ο κ. Ξανθός και ο κ. Πολάκης έχουν πάει σε συνέδρια με έξοδα φαρμακευτικών ή άλλων επιχειρήσεων στον χώρο της υγείας. Επίσης περιμένω απάντηση γιατί για όλο το 2015 δεν μείωσαν τις τιμές των φαρμάκων όπως υποχρεούνταν από το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο. Πόσα εκατομμύρια ζημιώθηκε ο ΕΟΠΥΥ από αυτή την αμέλεια και πόσο επιβαρύνθηκαν οι ασφαλισμένοι πληρώνοντας ακριβότερα τα φάρμακα από όσο έπρεπε. Αν δεν το απαντήσουν εντός δέκα ημερών, θα καταθέσω μήνυση εναντίον τους για ζημία του δημόσιου συμφέροντος» δήλωσε.

Μάλιστα, έκανε λόγο για το «μεγαλύτερο δώρο που μπορεί να κάνει υπουργός στη φαρμακοβιομηχανία».

Ο Θεοδωράκης στην αντεπίθεση

Την Τρίτη ο Σταύρος Θεοδωράκης εμφανίστηκε στην Ολομέλεια με σκούρο κοστούμι και μια αφίσα από συναυλία κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΘ, την οποία προωθούσε ο Αλέξης Τσίπρας από το twitter του τον καιρό της αντιπολίτευσης. Μετά την αφίσα, τους έβγαλε και κάτι τσιπρικά τιτιβίσματα με «αγωνιστικούς χαιρετισμούς στις Σκουριές», που είχε τυπώσει.

Την Τετάρτη, πάλι, όπως σας έχω ήδη πει, έβαλε γραβάτα γιατί είχε σχεδιάσει να δηλώσει από βήματος ότι για εκείνον η παιδεία είναι πιο σημαντική από το χρέος. Παρά τα ελαφρώς τηλεοπτικά εφέ, οφείλω να ομολογήσω ότι ο Σταύρος πήγε καλά προετοιμασμένος και τις δύο μέρες στο βουλευτήριο.

Πηγές μου στη Σεβαστουπόλεως μου μεταφέρουν πως η επίσημη έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής σεζόν, με αυτές τις εμφανίσεις στη Βουλή, ικανοποίησε πλήρως το ποταμικό επιτελείο. «Και κυρίως τους συμμάχους μας» μου επισήμαναν με νόημα. Αφού μου είπαν πως βρήκαν κάπως αμήχανο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γεγονός που πάω στοίχημα βοήθησε τον σχεδιασμό τους που θέλει το κόμμα τους να παρουσιάζεται ως ο κατεξοχήν φορέας μεταρρυθμίσεων. Οπως δε έμαθα, έχουν αρχίσει ήδη να ετοιμάζονται για την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαπλοκή, την οποία θεωρούν μητέρα όλων των μαχών.

Στο TEDx για ιδέες

Παρεμπιπτόντως, να σας πω ότι σήμερα το απόγευμα ο Θεοδωράκης θα πάει στο TEDxAcademy στο Μέγαρο Μουσικής για να ακούσει τον φίλο του συνταγματολόγο Σταύρο Τσακυράκη, τον οποίο, θυμίζω, τσιτάρισε και στη Βουλή για τον διαχωρισμό Εκκλησίας – Κράτους. Βέβαια, να υποσημειώσω εδώ ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού πάει κάθε χρόνο στα events του TEDx. Η σημερινή διοργάνωση έχει τίτλο, σε ελεύθερη απόδοση, «Ξαναφανταζόμαστε την Ελλάδα», οπότε φαντάζομαι κι εγώ ότι θα μπορούσε ο Σταύρος να ξεκλέψει κάποιες καλές ιδέες από τους ομιλητές.