Τι δουλειά έχουν οι ολυμπιονίκες στο Μικρολίμανο;

Η ιδέα τριών φίλων της ιστιοπλοΐας που έπεσε πριν από λίγο καιρό στο τραπέζι, πραγματοποιείται στις 15 Οκτωβρίου: θα διεξαχθεί για πρώτη φορά (παγκοσμίως) ένας ιστιοπλοϊκός Μαραθώνιος!

Κορυφαίοι ολυμπιονίκες της ιστιοπλοΐας και όχι μόνο θα δώσουν το «παρών» σε έναν αγώνα διαφορετικό από τους άλλους, που διοργανώνεται από τον Ιστιοπλοϊκό Ομιλο Πειραιώς σε συνεργασία με την ομάδα του Sailing Marathon.

Ηδη η Αιμιλία Τσουλφά (χρυσή ολυμπιονίκης του 2004 με την κολλητή της Σοφία Μπεκατώρου στα 470) έχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή της, στο ίδιο σκάφος (ένα Platu 25) μάλιστα παρέα με τη μεγάλη της κόρη και τον αδελφό της (πρωταθλητή τριγώνου και ανοιχτής θάλασσας) Θοδωρή Τσουλφά που θα έχει επίσης παρέα τον γιο του. Καθαρά οικογενειακή υπόθεση.

«Εχω να αγωνιστώ από το 2004. Μου έχει λείψει η αγωνιστική ιστιοπλοΐα και θα είναι ωραίο γιατί στο σκάφος θα είμαστε με την οικογένειά μου. Πρόκειται για μια εκπληκτική ιδέα καθώς θα βρεθούμε στη γραμμή της εκκίνησης όλες οι γενιές της ελληνικής ιστιοπλοΐας και με αυτό τον τρόπο θα στείλουμε το μήνυμα ότι είμαστε ενωμένοι και αγωνιζόμαστε για τη νίκη με κριτήριο την ευγενή άμιλλα» είπε η Τσουλφά που είχε εγκαταλείψει την αγωνιστική ιστιοπλοΐα μετά τον θρίαμβο του 2004 για να δημιουργήσει την οικογένειά της.

Οι τρεις φίλοι που είχαν αυτή την πρωτότυπη ιδέα είναι ο προπονητής των χάλκινων ολυμπιονικών Μάντη και Καγιαλή, Γεράσιμος Ωρολογάς, ο βραβευμένος φωτογράφος Νίκος Αλευρομύτης και ο παλιός πρωταθλητής Κώστας Τσιγαράς.

Οι ιδιαιτερότητες του αγώνα είναι πολλές καθώς θα υπάρχει κοινή εκκίνηση (σχεδόν 600 μέτρων) για τα σκάφη όλων των ολυμπιακών και μη κατηγοριών. Συνολικά θα υπάρχουν 16 κατηγορίες και μέχρι 250 σκάφη, ενώ σπουδαίο είναι ότι θα βρεθούν δίπλα δίπλα στην εκκίνηση ολυμπιονίκες και από άλλα αθλήματα, παγκόσμιοι και ευρωπαίοι πρωταθλητές (Κοκκαλάνης) και η νέα γενιά του αθλήματος της ιστιοπλοΐας.

Στόχος των διοργανωτών είναι ο ιστιοπλοϊκός Μαραθώνιος να γίνει θεσμός, αλλά και να στείλουν το μήνυμα ότι οι έλληνες αθλητές της ιστιοπλοΐας βρίσκονται ενωμένοι, σε μια εκκίνηση και με γνώμονα το «ευ αγωνίζεσθαι» θα διεκδικήσουν, ο καθένας στην κατηγορία του, τη νίκη.

Η παρουσία πολλών παιδιών (απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν συμμετάσχει τουλάχιστον σε δύο πανελλήνια πρωταθλήματα) δίνει ευχάριστο τόνο, ενώ στον χώρο αναμένεται να βρίσκονται σχεδόν όλες οι μεγάλες μορφές του αθλήματος (Χατζηπαυλής, Παπαθανασίου, Τριγκώνης, Κοσματόπουλος, Πασχαλίδης κ.ά.) είτε αγωνιστούν είτε όχι.