Ως εφαλτήριο ανάκαμψης θέλουν να δουν στον Ολυμπιακό το αυριανό (20.30, Novasports) ντέρμπι με την ΑΕΚ για την 6η αγωνιστική, αλλά το θέμα είναι το αν θα μπορέσουν να το κάνουν.

Η ψυχολογία των παικτών είναι στο ναδίρ και γενικότερα αναζητούν τον καλό εαυτό τους καθώς εκτός των γνωστών κενών στα μετόπισθεν, πλέον η ομάδα αρχίζει να παρουσιάζει και πρόβλημα αποτελεσματικότητας στην επίθεση.

Για τρίτο συνεχόμενο ευρωπαϊκό ενενηντάλεπτο στο γήπεδο Γεώργιος Καραϊσκάκης οι πρωταθλητές δεν σκοράρισαν (τα δύο γκολ με την Αρούκα είχαν μπει στην παράταση), έστω και αν για πρώτη φορά εφέτος δημιούργησαν τόσες ευκαιρίες.

Το πρόβλημα για τον Ολυμπιακό είναι ότι προσπαθεί να γίνει ομάδα μέσα από τα παιχνίδια καθώς ουσιαστικά οι περισσότερες μεταγραφές (7/11 έγιναν τον Αύγουστο, εκ των οποίων μάλιστα οι τρεις την τελευταία μέρα του μήνα) πραγματοποιήθηκαν μετά το τέλος της προετοιμασίας.

Με αποτέλεσμα αφενός κάποιοι παίκτες να είναι ακόμα ανέτοιμοι (χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Καρντόσο που δεν βρίσκεται ούτε στο 60% της φυσικής του κατάστασης) και αυτό να βγαίνει στο παιχνίδι, όπως με τον Γερμανό Μάριν που λογικά δεν μπορεί ακόμα να βγάλει ολόκληρο ενενηντάλεπτο.

Ομως το αγωνιστικό πρόγραμμα είναι έτσι που μέσα στον Οκτώβριο και στις αρχές Νοεμβρίου οι Πειραιώτες θα παίξουν σε ένα μεγάλο ποσοστό την τύχη τους στο πρωτάθλημα καθώς σε κάθε παιχνίδι –από τα επόμενα τρία –όπου είναι γηπεδούχοι έχουν και ντέρμπι. Φιλοξενούν κατά σειρά, αύριο την ΑΕΚ, ύστερα από δύο αγωνιστικές τον ΠΑΟΚ και σε άλλες δύο (10η) τον Παναθηναϊκό.

Μάλιστα πριν από τα ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό θα έχουν προηγηθεί και οι ευρωπαϊκοί αγώνες (φυσικά και για τους αντιπάλους του) με την Αστανά εντός και εκτός –σ’ αυτά τα παιχνίδια θα κριθεί κατά 80% η πρόκριση και το αν οι Πειραιώτες θα μείνουν σε τροχιά διεκδίκησης της πρωτιάς.

Συνεπώς ακολουθούν 45 μέρες – φωτιά για τον Ολυμπιακό, που αν είχε νικήσει τον ΑΠΟΕΛ και επικρατούσε και εντός της Αστανά θα μπορούσε να ρίξει όλο το βάρος του μόνο στο ελληνικό πρωτάθλημα για ένα μεγάλο διάστημα και το κυριότερο στα ντέρμπι με ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό.

Αν μη τι άλλο οι πρωταθλητές έχουν αποδείξει ότι γνωρίζουν το φάρμακο για να ξεπερνούν τέτοιες κρίσεις, αλλά αυτή τη φορά τα πράγματα δείχνουν πιο δύσκολα από ποτέ.

Από εκεί και πέρα όταν μια ομάδα που «γονάτιζε» στο γήπεδό της –σχετικά πρόσφατα μέσα στην τελευταία τριετία –ομάδες σαν τη Γιουβέντους, την Ατλέτικο Μαδρίτης, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και άλλους μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους έχει μείνει τώρα –στο ίδιο γήπεδο –χωρίς γκολ σε τρία ενενηντάλεπτα με αντιπάλους την ισραηλινή Χάποελ Μπερ Σεβά, την πορτογαλική Αρούκα και τον ΑΠΟΕΛ, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

Σαφώς και στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου μπορεί να γίνουν κάποια μερεμέτια, όμως από την άλλη πλευρά ίσως και να είναι ήδη αργά.

Αρχή συνεχόμενων ντέρμπι στο Φάληρο

Το αυριανό παιχνίδι με την ΑΕΚ ουσιαστικά ανοίγει τον χορό των ντέρμπι που θα φιλοξενήσει ο Ολυμπιακός στον Πειραιά, καθώς είναι συνεχόμενα και κάθε αγωνιστική που θα είναι γηπεδούχος έχει πλέον και μια τιτανομαχία (ακολουθεί ο ΠΑΟΚ την 8η αγωνιστική και ο Παναθηναϊκός τη 10η). Στον Πειραιά, το θεωρούν πλεονέκτημα καθώς ο κόσμος μπορεί να «σπρώξει» τους παίκτες. Ομως κάλλιστα αυτό μπορεί να αποδειχθεί μπούμερανγκ εάν οι Πειραιώτες συνεχίσουν εμφανίσεις όπως αυτή στη Λάρισα.