Το ταξίδι στα ντέρμπι δεν έχει χάρτες ούτε προορισμό. Δεν υπάρχει καν προγραμματισμός. Μπορεί να σε οδηγήσει παντού, στην πλέον γοητευτική έκπληξη. Και τα ραντεβού του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ συχνά – πυκνά κρύβουν μυστικά και απόνερα που αξίζει είτε να τα ανακαλύψουμε είτε να τα θυμηθούμε. Γιατί ορισμένες μάχες τουλάχιστον σφράγισαν μεγάλο κομμάτι από την ποδοσφαιρική ιστορία του τόπου.

Περίοδος 1978- 79: Το (παλιό) Γεώργιος Καραϊσκάκης κοχλάζει, Σεπτέμβριος ήταν. Η ΑΕΚ των αστέρων θέλει να διατηρήσει τα σκήπτρα απέναντι σε έναν διψασμένο για επιστροφή στις επιτυχίες Ολυμπιακό. Μόλις στο 21′ ένας στρατηγός (Δομάζος) ηλικίας 36 ετών και με πάθος εφήβου κάνει επέλαση! Σουτ γερό, δοκάρι, στην επιστροφή το 0-1 από τον Μπάγεβιτς και θεμέλια τίτλου που ήρθε το ερχόμενο καλοκαίρι.

Περίοδος 1980-81: Η αποφράς ημέρα της τραγωδίας της Θύρας 7 με τους 21 νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες. Τα ερωτήματα σχετικά με το «πώς και το γιατί», αναπάντητα ακόμη και σήμερα, ταλανίζουν τις σκέψεις των συγγενών. Το εκκωφαντικό 6-0 από έναν Ολυμπιακό ασταμάτητο ήταν το λιγότερο εκείνο το χειμωνιάτικο απόγευμα του Φεβρουαρίου.

Περίοδος 1988-89: Ο Ολυμπιακός του Σαλιαρέλη και των ηχηρών αποκτημάτων που είχαν ξεμείνει από την εποχή Κοσκωτά φλερτάρει με τη νίκη. Πίεση, δοκάρια, κανονική αιχμαλωσία στο Ολυμπιακό Στάδιο και η ΑΕΚ του (νεόκοπου τότε κόουτς) Μπάγεβιτς να ξεφυσά ξανά και ξανά. Τελικά, ένα τοτέμ της ιστορίας της, ο Τάκης Καραγκιοζόπουλος, σε στιγμή καριέρας σημάδεψε σωστά και χάρισε στην ΑΕΚ τον τίτλο (1-0), στον δε Ντούσκο το δικαίωμα να αγοράσει χρόνο.

Περίοδος 1991-92: Η ΑΕΚ έχει κάνει δυνατές κινήσεις (Σάμπα, Αλεξανδρής, Δημητριάδης), απουσιάζει όμως ο ρυθμός στο Νέο Φάληρο. Ο Ολυμπιακός της παρέας του Προτάσοφ θυμίζει ρωσικό μπαλέτο στο πρώτο ημίχρονο, βάζει τέσσερα γκολ προτού μειώσουν τα παιδιά του Μπάγεβιτς σε 4-2. Ηττα-σοκ για την ΑΕΚ, αλλά μετά ξημέρωσε η τριετία των τίτλων.

Περίοδος 1996-97: Ο Ολυμπιακός ξορκίζει τα πέτρινα χρόνια με Ντούσαν στο κόκκινο τιμόνι. Το 2-0 επί της ΑΕΚ ήρθε εύκολα και το ζητούμενο ήταν η σημειολογία της ιστορίας: το πέναλτι ήταν εντελώς αμφισβητούμενο, τότε ο Μποροβήλος για κάποιους μετονομάστηκε σε Μποροθρύλο, άλλοι μίλησαν για νέα εποχή και οι αντίζηλοι για παράγκα. Η δυναστεία του Ολυμπιακού έριχνε θεμέλια.

Περίοδος 1997- 98: Στο ΟΑΚΑ ο Ολυμπιακός στριμώχνει άγρια την ΑΕΚ, που φεύγει όμως νικήτρια με 1-0 ένεκα της ασίστ του Σαβέφσκι και του πλασέ που βρήκε στόχο του Ντέμη. Ηρωας ο Ατματσίδης; «Ηρωες ήταν ο Κολοκοτρώνης και ο Παπαφλέσσας» απάντησε ξερά ο κίπερ και η ατάκα έγραψε όπως οι αποκρούσεις του. Ο τίτλος, όμως, πήγε στον Πειραιά γιατί απλώς ήταν μακράν καλύτερη ομάδα.

Περίοδος 2001-02: Ενα ματς, ένας τίτλος: ο Ολυμπιακός νίκησε με 4-3 σε παιχνίδι που ισοδυναμούσε με τελικό. Ο Αλεξανδρής με δύο γκολ πήρε ρεβάνς για όσα άκουγε από τους άλλοτε φαν του και οι πανηγυρισμοί ήταν έξαλλοι, όπως και εντυπωσιακό το σπριντ στο δεύτερο γκολ από τον κόουτς Τάκη Λεμονή!

Περίοδος 2004-05: Το πρώτο ματς στο νέο Γ. Καραϊσκάκης: ο Οκκάς βάζει μπροστά στο σκορ τον Ολυμπιακό και ο Κατσουράνης με πέναλτι δίνει την ισοπαλία στην ΑΕΚ. Η παράβαση καταλογίστηκε υπέρ τού άλλοτε ερυθρόλευκου Ιβιτς, ωστόσο τα συναισθήματα του κοινού δεν τα μάθαμε γιατί το γήπεδο ήταν άδειο λόγω τιμωρίας.

Περίοδος 2010-11: Μια ακόμη ευρεία νίκη του Ολυμπιακού. Η ισπανική μονομαχία (Βαλβέρδε – Χιμένεθ) είχε νικητή τον γηπεδούχο και το 6-0 υπήρξε άκρως χορταστικό απέναντι σε μια ΑΕΚ που έφθινε σταδιακά. Χορταστικό και το δίδυμο Τζιμπούρ – Μιραλάς στην επίθεση.

Το περσινό καταδικαστικό για τον Δέλλα 4-0

Περίοδος 2015-16: Ολυμπιακός – ΑΕΚ 4-0 με τον Δέλλα να προχωρεί σε συζητήσιμες αλλαγές και αργότερα να χάνει τη θέση του στον πάγκο της Ενωσης. Ενα ματς που σημαδεύτηκε και από δηλώσεις που εκτόξευσαν την κόντρα ανάμεσα στις δύο διοικήσεις.