Οι ταινίες που παίζει αυτήν την εβδομάδα η τηλεόραση σε κριτική Ακη Καπράνου. Οσα πιο πολλά «Χ» τόσο το καλύτερο. Στο ΖΑΠ προτιμήστε το ζάπινγκ…

ΣΑΒΒΑΤΟ

Μπάτμαν για πάντα Χ

(Batman forever)

Star 13.20

Ο Τζόελ Σουμάχερ παίρνει τον έλεγχο από τον Τιμ Μπάρτον και το αποτέλεσμα είναι ένα φιλμ δήθεν ποπ αλλά κυρίως «παρδαλό» και ξεκούδουνο. Με Βαλ Κίλμερ, Τόμι Λι Τζόουνς (ο καλύτερος όλων) και Τζιμ Κάρεϊ, παραγωγής 1995. Α, παίζει και η Νικόλ Κίντμαν. (Διάρκεια: 121)

Μια ελληνίδα στο χαρέμι Χ

Alpha 13.40

Μια γυναίκα που προσπαθεί να συντηρήσει τα δύο αδέλφια της, καταλήγει στη Ρόδο όπου και την διεκδικεί ένας πάμπλουτος εμίρης. Και για την εποχή της ακόμα, η ταινία αυτή του Γιάννη Δαλιανίδη ήταν κάπως κιτς και ξεπερασμένη, πόσο μάλλον τώρα. Με Ρένα Βλαχοπούλου, Χρόνη Εξαρχάκο και Μαρία Ιωανίδου, παραγωγής 1971. (Διάρκεια: 101′)

Ο αρχιψεύταρος ΖΑΠ

ΕΡΤ3 14.30

Ένας βενζινάς ερωτεύεται πλούσια νεαρά και παριστάνει τον μουράτο πλέιμπόϊ. Μία μονάχα απο τις εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικές ταινίες με την ίδια «ιδέα». Είπαμε, «παλιός καλός ελληνικός κινηματογράφος». Παραγωγής 1971, με Πάντζα, Φόνσου και Μουστάκα. (Διάρκεια: 80′)

Αγωνία ΖΑΠ

ΕΡΤ1 20.00      

Τόλης Βοσκόπουλος και Ελένα Ανουσάκη, ένα ζευγάρι πτωχών πλην τίμιων νέων που αποξενώνεται όταν ο πρώτος γίνεται φίρμα στο τραγούδι, ερμηνεύοντας, φυσικά, και τη μεγάλη, ομώνυμη επιτυχία του Ζαμπέτα. Παραγωγής 1969. (Διάρκεια: 80′)      

Σιρανό ντε Μπερζεράκ ΧΧΧ

(Cyrano de Bergerac)

ΒΟΥΛΗ 20.00

Στη Γαλλία του 1640 ο Σιρανό, ο χαρισματικός ξιφομάχος ποιητής με την απίστευτη μύτη, αγαπάει απεγνωσμένα την όμορφη Ρωξάνη. Εκείνη όμως είναι ερωτευμένη με τον όμορφο αλλά λακωνικό Κριστιάν. Ο Σιρανό στήνει μία αθώα απάτη με τραγικά αποτελέσματα. Η κλασικότερη μεταφορά του αριστουργήματος του Ροστάν, με έναν υπέροχο Χοσέ Φερέρ στον πρώτο ρόλο. Παραγωγής 1950. (Διάρκεια: 113′)

Πιάστε το κοντό ΧΧΧ

(Get shorty)

Alpha 00.00

Τοκογλύφος ταξιδεύει στο Λος Άντζελες για να εισπράξει το χρέος ενός παραγωγού, γοητεύεται από τα λαμπερά φώτα και αποφασίζει να εισχωρήσει στον κόσμο του Χόλιγουντ. Ξεκαρδιστική σάτιρα της show business από τον Μπάρι Σόνενφελντ που συγκεντρώνει ένα εξαίσιο επιτελείο ηθοποιών: Τζον Τραβόλτα, Τζιν Χάκμαν, Ντάνι Ντε Βίτο, Ρενέ Ρούσο, Ντένις Φαρίνα, Τζέιμς Γκαντολφίνι. Παραγωγής 1995, ακολούθησε και μια άθλια συνέχεια. (Διάρκεια: 97′)

Στο τέλος του δρόμου ΧΧ

(The place beyond the pines)

ΕΡΤ1 00.30

Ένας μοτοσικλετιστής κασκαντέρ, μετατρέπεται σε ληστή τραπεζών για να συντηρήσει την οικογένειά του. Σε μία από τις απόπειρές του, καταδιώκεται από έναν νεαρό αστυνομικό, με τον οποίο θα έρθει σε μοιραία αντιπαράθεση. Ράιαν Γκόσλινγκ, Εύα Μέντεζ, Μπράντλεϊ Κούπερ και Ρέι Λιότα σε ένα εξαιρετικά φιλόδοξο – σχεδόν σπονδυλωτό – φιλμ από τον Ντέρεκ Σιάνφρανς, τον σκηνοθέτη του «Blue Valentine». Λυγίζει κάτω από το βάρος των σημάνσεων του, αλλά έχει ψυχή. Του 2012. (Διάρκεια: 132΄)

Τάνγκο και Κας ΧΧ

(Tango & Cash)

Star 01.15

Δυο σκληροτράχηλοι μπάτσοι παγιδεύονται από έναν μεγαλοκακοποιό και οδηγούνται στη φυλακή. Τον κακοποιό τον παίζει ένας γερασμένος, αλλά ορεξάτος Τζακ Πάλανς – πρωταγωνιστές όμως είναι οι Σιλβέστερ Σταλόνε και Κερτ Ράσελ και μάλιστα, σε μια περιπέτεια του… Αντρέι Κοντσαλόφσκι που πέρασε πολλές περιπέτειες στο γύρισμα. Του 1989. (Διάρκεια: 112′)

Υ.Γ. Σ’αγαπώ Χ

(P.S. I love you)

Star 03.00

Μεταθανάτια παραδίδονται στη καημένη χήρα του Τζέραρντ Μπάτλερ μια σειρά πρωτότυπων μηνυμάτων, «δώρο» από τον σύζυγο. Σκοπός του; Να τη βοηθήσει να «ξαναφτιάξει τη ζωή της». Πείτε μου τώρα: πώς να σε ξεπεράσει κάποιος όταν ακόμη και στο  θάνατο σου δεν τον αφήνεις ήσυχο; Χήρα η Χίλαρι Σουάνγκ. Του 2007. (Διάρκεια: 90′)

Ο δικός μου γίγαντας Χ

(My giant)

Star 03.30

Ένας καλλιτεχνικός ατζέντης γνωρίζει στη Ρουμανία έναν πανύψηλο τύπο και προσπαθεί να τον κάνει σταρ του Χόλιγουντ. Μέτρια κωμωδία βασισμένη σε μια ακόμη πιο μέτρια ιδέα. Ο Μπίλι Κρίσταλ είναι συμπαθής πάντως. Παραγωγής 1998. (Διάρκεια: 93′)

ΚΥΡΙΑΚΗ

Ο φαλακρός μαθητής ΧΧ

ΕΡΤ3 13.30

Ο Βέγγος επιστρέφει στα θρανία μπας και με το απολυτήριο «χτυπήσει» πολυπόθητη προαγωγή. Η φάρσα είναι μάλλον τυπική, αλλά η μαγκιά του Κατσουρίδη έγκειται στο τελευταίο της πλάνο – κωμικό και ταυτόχρονα αποκαρδιωτικό. Παραγωγής 1979, επίσης με Μάρω Κοντού και Βάσια Τριφύλλη. (Διάρκεια: 80′)

Μια Ιταλίδα απ’ την Κυψέλη ΧΧ

Alpha 13.40

Ο Αντώνης έρχεται από την Ιταλία και παρουσιάζει στην πλούσια και αυταρχική αδερφή του Τούλα, τη μνηστή του ως Ιταλίδα, επειδή δεν δέχεται Ελληνίδα για νύφη. Το μουσικοχορευτικό φινάλε είναι εντελώς κακόγουστο, αλλά μέχρι να φτάσετε εκεί, τουλάχιστον θα περάσετε καλά: οι ατάκες πέφτουν βροχή και το κωμικό timing λειτουργεί. Του Ντίνου Δημόπουλου παραγωγής 1968 με Μάρω Κοντού και Αλέκο Αλεξανδράκη. (Διάρκεια: 105′)

Μερικοί το προτιμούν κρύο Χ

Alpha 16.45

Μια ελληνική μικροαστική οικογένεια προσπαθεί να παντρέψει τα κορίτσια της. Μεγάλη η εμπορική επιτυχία αλλά προτιμούμε τις Θαλασσιές τις Χάντρες! Με Βλαχοπούλου, Ηλιόπουλο, Καραγιάννη και Βουτσά, παραγωγής 1963. Του Γιάννη Δαλιανίδη βεβαίως. (Διάρκεια: 99′)

Top Gun XX

ΑΝΤ1 15.00

Νεαρός κατατάσσεται σε σχολή πιλότων μαχητικών αεροσκαφών, αποφασισμένος να κερδίσει τον τίτλο του “Τοπ Γκαν”, δηλαδή του καλύτερου απόφοιτου της τάξης του. Η ταινία – έμβλημα των 80s, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Με Τομ Κρούζ και Κέλι Μακ Γκίλις, σε σκηνοθεσία του Τόνι Σκοτ – δυναμώστε το volume στο “Take my breath away”. Παραγωγής 1986. (Διάρκεια: 101′)

Αμαρτωλές γυναίκες ΧΧΧ

(The strange love of Martha Ivers)

ΒΟΥΛΗ 18.00

Μία αδίστακτη κληρονόμος παντρεύεται τον παιδικό της φίλο, έναν φιλόδοξο εισαγγελέα, που είναι ο μόνος επιζών μάρτυρας του φόνου της πλούσιας θείας της. Εξαίρετο και αρκούντως δραματικό μεταπολεμικό νουάρ, παραγωγής 1946 – μασκαρεμένο ως ερωτικό δράμα. Με Μπάρμπαρα Στάνγουικ, Βαν Χέφλιν, Κερκ Ντάγκλας (στο κινηματογραφικό του ντεμπούτ) και Λίζαμπεθ Σκοτ. (Διάρκεια: 116′)

Τα κίτρινα γάντια ΧΧΧ

Alpha 20.00

Ο Νίκος Σταυρίδης, ζηλιάρης σύζυγος, παρακολουθεί τις απιστίες της γυναίκας του, – τουλάχιστον έτσι νομίζει σε αυτή την ξεκαρδιστική και καλοπαιγμένη κωμωδία του Αλέκου Σακελάριου, παραγωγής 1960, επίσης με Κοντού, Φωτόπουλο και Γκιωνάκη (στον ρόλο της καριέρας του). (Διάρκεια: 90′)

Μια τρελή τρελή οικογένεια ΧΧΧ

Star 21.00

Ο Αλέκος Αλεξανδράκης αποφασίζει να “στρώσει” την οικογένεια της Τζένης Καρέζη σε αυτή την κωμωδία καταστάσεων που γύρισε με τον γνωστό επαγγελματισμό του, ο Ντίνος Δημόπουλος. Προσθέστε δυο τρία σουρεαλιστικά γκαγκ και την παρουσία της Μαίρης Αρώνη και έχετε ένα από τα διαμάντια της εποχής. Παραγωγής 1965, επίσης με Διονύση Παπαγιαννόπουλο και Λίλυ Παπαγιάννη. (Διάρκεια: 90′)

Χιονάτη ΧΧΧ

(Blancanieves)

ΕΡΤ2 21.00

Στην εποχή του βωβού κινηματογράφου και στη χώρα του Φλαμένκο και των ταυρομαχιών, μια νεαρή κοπέλα υποφέρει από τη ζωή στα χέρια της μητριάς της και αποφασίζει να φύγει με μία ομάδα νάνων ταυρομάχων. Μια ασπρόμαυρη, σουρεαλιστική όσο και πολιτική εκδοχή ενός παραμυθιού, οι σημάνσεις του οποίου μπερδεύονται γλυκά με έναν κινηματογραφοφιλικό ρομαντισμό. Προσωπικά το προτιμώ από το «The artist». Του 2012 με Μαριμπέλ Βερντού και Άντζελα Μολίνα. (Διάρκεια: 104′)

Ντεσπεράντο ΧΧ

(Desperado)

Mega 23.40

Ένας “μαριάτσι” φτάνει σε μια ησυχη πόλη του Μεξικό για να σκοτώσει τον έμπορο ηρωίνης που στάθηκε αιτία να δολοφονηθεί η αγαπημένη του. Ο Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ ουσιαστικά φιθλμάρει ένα ρημέικ του παλαιότερου του EL Mariachi, με εκατονταπλάσιο προϋπολογισμό και τον Αντόνιο Μπαντέρας στον πρώτο ρόλο. Απολαυστικό και θορυβώδες. Επίσης με Σάλμα Χάγιεκ, Στιβ Μπουσέμι και τον Κουέντιν Ταραντίνο σε μικρό ρόλο – παραγωγής 1995. (Διάρκεια: 102′)

Επισκέπτες της συμφοράς Χ

(The great outdoors)

Star 02.00

Καλόκαρδος οικογενειάρχης φεύγει με τους δικούς του για διακοπές στη λίμνη αλλά ξαφνικά εμφανίζεται εκεί και ο αντιπαθητικός  γαμπρός του. Τζον Κάντι εναντίον Ντάν Ακρόϊντ, σε μέτρια κωμωδιούλα made in USA, παραγωγής 1988. Επίσης με Κρις Γιανγκ και Άνετ Μπένινγκ. (Διάρκεια: 98′)

ΔΕΥΤΕΡΑ

Colombiana Χ

Star 21.00

Αφού έζησε τη δολοφονία των γονιών του, ένα μικρό κορίτσι διαφεύγει από την Κολομβία, εκπαιδεύεται ως επαγγελματίας δολοφόνος και έπειτα από χρόνια βάζει μπροστά ένα σχέδιο εκδίκησης. Βαθιά νεωτεριστικό και πρωτότυπο ψυχοδράμα χαρακτήρων που θα σας μείνει αξέχαστο! Προφανώς αστειεύομαι: Ο σκηνοθέτης λέγεται Ολιβιέ Μέγκατον. Του 2011 με Ζοί Σαλτάνα. (Διάρκεια: 96′)

Το κυνήγι ΧΧ

(Jagten)

ΕΡΤ2 21.50

Ένας μεσήλικας νηπιαγωγός κατηγορείται άδικα για τη σεξουαλική κακοποίηση ενός κοριτσιού και όλη η κοινότητα στρέφεται εναντίον του. Εσείς τι θα κάνατε αν σας συνέβαινε κάτι τέτοιο; Προφανώς θα αναφωνούσατε «δεν το έκανα!» – κι όμως, περνά μία ώρα φιλμικού χρόνου μέχρι να ακουστεί αυτή η φράση. Με αυτό το ξεδιάντροπο – και απίστευτα τεμπέλικο σεναριακά – τέχνασμα, ο Τόμας Βίντερμπεργκ προσπαθεί να συντηρήσει το σασπένς. Κάποιοι «ψάρωσαν». Εμείς, όχι. Του 2012, με Μαντς Μίκελσεν, Τόμας Μπο Λάρσεν, Ανίκα Βέντερκοπ. (Διάρκεια: 108′)

Απαγορευμένο έδαφος Χ

(Dangerous ground)

Star 01.45

Μετά από πολλά χρόνια και κατά την περίοδο της ανόδου του Νέλσον Μαντέλα στην εξουσία, ο Βούζι  επιστρέφει στο χωριό του, στη Νότια Αφρική, όπου θα διαπιστώσει πως δεν έχουν αλλάξει και πολλά. Κοινωνική επίφαση διαθέτει αυτή η κατα τ’αλλα αδιάφορη δραματική περιπέτεια του 1997. Με Άις Κιουμπ. (Διάρκεια: 87′)

ΤΡΙΤΗ

Wild duck XXX

ΕΡΤ2 21.50

Ο Δημήτρης (Αλέξανδρος Λογοθέτης), μηχανικός τηλεπικοινωνιών, κλείνει την επιχείρησή του λόγω χρεοκοπίας. Στην προσπάθειά του να ορθοποδήσει, αναλαμβάνει να διαλευκάνει ένα σκάνδαλο υποκλοπών μαζί μ’ έναν πρώην συνάδελφο. Αλλάζει ρότα στη πορεία αυτό το κοινωνικό δράμα του Γιάννη Σακαρίδη και αυτό μειώνει τη δυναμική του, όμως το τελικό αποτέλεσμα παραμένει ευπρόσωπο και ιδιαίτερα καλοστημένο. Επίσης με Θέμιδα Μπαζάκα και Γιάννη Στάνκογλου, παραγωγής 2013. (Διάρκεια: 88′)

Μην εμπιστεύεσαι κανέναν Χ

(Cold light of day)

Star 22.00

Όταν η οικογένειά του απάγεται από μυστικούς πράκτορες, ο Γουίλ βρίσκεται ξαφνικά εν μέσω ενός ανελέητου κυνηγητού στους δρόμους της Μαδρίτης. Μπρους Γουίλις, Χένρι Καβίλ, Σιγκούρνι Γουίβερ και Τζόζεφ Μολ, σε μια άτσαλη και κακοστημένη περιπέτεια που διαβάζω πως κόστισε είκοσι εκατομμύρια δολάρια. Πεταμένα λεφτά. Του 2012. (Διάρκεια: 84′)

Αιματηρή αδελφότητα Χ

(Sorority row)

Star 01.45

Οταν πέντε μέλη μιας γυναικείας αδελφότητας προκαλούν άθελά τους τον θάνατο μιας κοπέλας, μπαίνουν στο στόχαστρο ενός ψυχοπαθή φονιά. Αδιάφορη αμερικάνικη ταινία τρόμου παραγωγής 2009 με Μπριάνα ‘Εβιγκαν, Ρούμερ Γουίλις, Κάρι Φίσερ. (Διάρκεια: 101’)

ΤΕΤΑΡΤΗ

The Master XXXX

ΕΡΤ2 00.00

Ο Φρέντι Κιούελ, αλκοολικός και άνεργος βετεράνος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, βρίσκει καταφύγιο στη σέκτα του χαρισματικού Λάνκαστερ Ντοντ, ο οποίος περιδιαβαίνει την Αμερική του ’50. Το Master του Πολ Τόμας Άντερσον είναι η πρώτη ουσιαστική φυγόκεντρη ταινία στην ιστορία του σύγχρονου κινηματογράφου. Μια ταινία που όσο αγγίζει την ουσία σημειολογικά, τόσο την απωθεί δραματουργικά, και το αντίστροφο – πολλές φορές μέσα στο ίδιο κάδρο. Όπως σ’ όλες σχεδόν τις ταινίες του, έτσι κι εδώ, μια σχέση «πατέρα» και «γιου» τοποθετείται σε μια ιδιαίτερη χρονική περίοδο της Αμερικανικής ιστορίας. Του 2012, με Γιόακιν Φίνιξ και Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν. (Διάρκεια: 131′)

Χαμένοι στη μετάφραση ΧΧΧΧ

(Lost in translation)

Star 02.00

Ξεπεσμένος κινηματογραφικός αστέρας των 70’s, που βρίσκεται στο Τόκιο για τις ανάγκες ενός διαφημιστικού φαίνεται να βρίσκει στο πρόσωπο μιας νεαρής κοπέλας μια αδελφή ψυχή. Καθώς οι δυο τους ξεχύνονται στους δρόμους του Τόκιο αντιμετωπίζοντας συχνά ξεκαρδιστικά περιστατικά με τους κατοίκους του, η Σοφία Κόπολα στήνει μια κομψή κομεντί με τόση ευαισθησία που, στο τέλος, επιτρέπει στους ήρωες της μια προσωπική στιγμή, μακριά από τα αυτιά μας. Με Σκάρλετ Γιόχανσον και Μπιλ Μάρεϊ, υπέροχοι και οι δυο. Του 2003. (Διάρκεια: 99′) 

ΠΕΜΠΤΗ

Διπλοπενιές Χ

ΕΡΤ2 12.30

Ένας απλός εργάτης, που δουλεύει σε οικοδομές για το μεροκάματο γίνεται, μαζί με τη γυναίκα του, αστέρι των μπουζουκιών. Φρενήρης ο ρυθμός της κωμωδίας του Γιώργου Σκαλενάκη με Αλίκη Βουγιουκλάκη και Δημήτρη Παπαμιχαήλ, αλλά όχι λειτουργικός. Του 1966. (Διάρκεια: 80′)

Κούρσα θανάτου Χ

(Death race)

Star 22.00

Σε σωφρονιστικό ίδρυμα, κάπου στο μέλλον, οι δεσμοφύλακες έχουν βρει έναν αποτρόπαιο τρόπο να περνάνε την ώρα τους: αναγκάζουν τους κρατούμενους να παίρνουν μέρος σε κούρσες μέχρι θανάτου. Χαβαλεδιάρικο ριμέικ μιας περιπέτειας του Ρότζερ Κόρμαν με Τζέισον Στέιθαμ, παραγωγής 2011. (Διάρκεια: 90′)

Η υπόσχεση ΧΧΧΧ

(la promesse)

ΕΡΤ3 23.10

Ο δεκαπεντάχρονος γιος ενός επιχειρηματία που φέρνει παρανόμως μετανάστες στη χώρα παίρνει υπό την προστασία την οικογένεια ενός εξ αυτών, μετά το θάνατο του σε μια οικοδομή. Συγκλονιστικό δράμα, ντεμπούτο των αδελφών Νταρντέν στο μυθοπλαστικό σινεμά, δοσμένο με μια σπαραχτική αμεσότητα. Παραγωγής 1996, με Ζερεμί Ρενιέ, Ολιβιέ Γκουρμέ, Ασιτά Ουεντραόγo, Ζαν-Μισέλ Μπαλτάσαρ. Χρυσή Κάμερα στο Φεστιβάλ Καννών εκείνης της χρονιάς. (Διάρκεια: 90′)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Δεσποινίς διευθυντής ΧΧΧ

Alpha 21.00

Η Λίλα, πολιτικός μηχανικός που μόλις έχει πάρει το δίπλωμά της, αναλαμβάνει τη διεύθυνση μιας τεχνικής εταιρείας και ερωτεύεται έναν «χαβαλέ» υπάλληλο της. Είναι και η Τζένη Καρέζη απολαυστική, είναι και ο Αλέκος Αλεξανδράκης άψογος πλάι της, είναι και καλοκουρδισμενη η σκηνοθεσία του επαγγελματία Ντίνου Δημόπουλου. Παραγωγής 1964. (Διάρκεια: 94′)

Βλέπω το θανατό σου 5 ΧΧ

(Final destination 5)

Star 23.45

Η καταστροφή κυριαρχεί και ο θάνατος έρχεται να «παραλάβει» τις ψυχές που του ξέφυγαν – τούτο εδώ πέρα όμως είναι το καλύτερο σίκουελ της σειράς! Είναι σβέλτο, φιλόδοξο και αρκετά μεγαλοπρεπές σε ό,τι αφορά το θεαματικό κομμάτι. Παραγωγής 2011 με Νίκολας Ντι Αγκόστο και Έμα Μπελ. (Διάρκεια: 85′)

Το  καλοκαίρι της νιότης ΧΧ

(Greta)

Star 03.30

Η Γκρέτα, μια 17χρονη κοπέλα, όμορφη, έξυπνη και επαναστατημένη, συγκρούεται με τη μητέρα της Κάρεν, η οποία παλεύει για να κρατήσει τον 3ο της γάμο. Η Χίλαρι Νταφ είναι εντυπωσιακή στο ρόλο της ασυμβίβαστης νεαράς, αλλά τα κλισέ σκοτώνουν τον όποιο αυθόρμητο δραματουργικό χαρακτήρα. Του 2009, επίσης με Έλεν Μπέρστιν. (Διάρκεια: 84′)