Οι κίνδυνοι από το Brexit, η χαμηλή ανάπτυξη που καταγράφεται σε παγκόσμιο επίπεδο, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα όλες οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, η απειλή του προστατευτισμού και τα προβλήματα που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι πιο φτωχές χώρες σε κάθε γωνιά του κόσμου αναμένεται ότι θα είναι τα πέντε βασικά σημεία στην ατζέντα της συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον στα τέλη της εβδομάδας.

Το ΔΝΤ έχει εκφράσει εδώ και αρκετό διάστημα τις ανησυχίες του για την επίδραση που θα έχει το Brexit στην οικονομία της Βρετανίας. Μπορεί μέχρι τώρα οι δείκτες να μην παρουσιάζουν ιδιαίτερα ανησυχητικά σημάδια, αλλά η επίδραση της απόφασης αυτής αναμένεται ότι μακροπρόθεσμα θα είναι αρνητική. Ιδιαίτερα εάν η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερίζα Μέι αποφασίσει ότι η αντιμετώπιση του Προσφυγικού αποτελεί υψηλότερη προτεραιότητα από τη συμφωνία για πρόσβαση στην ελεύθερη αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν». Ετσι, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να ζητήσει από την Τράπεζα της Αγγλίας και το υπουργείο Οικονομικών της χώρας να συνεχίσουν να στηρίζουν την οικονομία με μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής.

Ανησυχία προκαλεί την ίδια στιγμή η χαμηλή παγκόσμια ανάπτυξη, η οποία δεν αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ το 3%. Αυτό, σύμφωνα με το ΔΝΤ, οφείλεται στην κακή επίδοση της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.

Τα προβλήματα αυτά υπάρχουν παρά τις συνεχείς προσπάθειες για τόνωση της οικονομίας από τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες έχουν μειώσει τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά και έχουν προχωρήσει σε χωρίς προηγούμενο ποσοτική χαλάρωση, σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η ζήτηση. Συζητήσεις αναμένεται να γίνουν στη σύνοδο του ΔΝΤ για την πολιτική που θέλει να εφαρμόσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία επιθυμεί να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού σε δολάρια.

Το ΔΝΤ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου αναμένεται να προβάλουν ακόμη στην Ουάσιγκτον την ανάγκη για ακόμη μεγαλύτερη απελευθέρωση του εμπορίου και να αντιμετωπιστεί ο προστατευτισμός. Από τη συζήτηση πιθανότατα δεν θα λείψουν επίσης τα προβλήματα του αναπτυσσόμενου κόσμου και ιδιαίτερα των πιο φτωχών χωρών του πλανήτη.