Ένα βήμα πιο κοντά σε μία ριζική θεραπεία για την HIV/AIDS λοίμωξη βρίσκονται οι επιστήμονες, καθώς ένας Βρετανός ασθενής δείχνει «εκπληκτική πρόοδο» μετά από μία ερευνητική θεραπεία.

Οι επιστήμονες που παρακολουθούν το 44χρονο άνδρα δεν μπορούν να βρουν ίχνη του ιού στο αίμα του μετά την ολοκλήρωση της αγωγής, αλλά σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι είναι πολύ νωρίς για να πουν αν η θεραπεία κατόρθωσε να τον απαλλάξει οριστικά από τον επίφοβο ιό.

Η όλη έρευνα συνδυάζει την κλασική αγωγή για το HIV/AIDS, δηλαδή τα αντιρετροϊκά φάρμακα, με δύο νέες ουσίες.

Τα αντιρετροϊκά φάρμακα είναι πολύ αποτελεσματικά στην αναχαίτιση του ιού αφού τον εμποδίζουν να αναπαραχθεί, αλλά δεν μπορούν να τον εκριζώσουν από το σώμα, με συνέπεια να πρέπει οι ασθενείς να τα παίρνουν απαρέγκλιτα για όλη τους τη ζωή.

Αν παραλείψουν κάποιες δόσεις ή δεν τα παίρνουν στην ώρα τους, οι ιοί που «κρύβονται» μέσα στα ίδια τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μπορεί να ενεργοποιηθούν εκ νέου και να αρχίσουν να το καταστρέφουν.

Στη νέα έρευνα, που διεξάγεται σε πέντε κορυφαία βρετανικά πανεπιστήμια, θα συμμετάσχουν συνολικώς 50 ασθενείς. Ο 44χρονος είναι ο πρώτος που ολοκλήρωσε την αγωγή.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα «Sunday Times» ο δρ Μαρκ Σάμιουελς, από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Υγείας (NIHR) το οποίο συντονίζει και χρηματοδοτεί τις ιατρικές έρευνες για το βρετανικό ΕΣΥ, η μελέτη αυτή «είναι μία από τις πρώτες σοβαρές προσπάθειες να βρεθεί τρόπος ίασης του HIV.

»Εξετάζουμε την αληθινή πιθανότητα να θεραπεύσουμε οριστικά τη λοίμωξη και, παρότι βρισκόμαστε στα αρχικά στάδια των ερευνών, η πρόοδος είναι εκπληκτική».

Η θεραπεία που δοκιμάζεται στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ, στο Imperial College (ICL), στο King’s College (KCL) και στο University College του Λονδίνου (UCL), πρώτα αναγκάζει τους «κρυμμένους» ιούς να φανερωθούν και εν συνεχεία τους καταστρέφει.

Αυτό γίνεται με συνδυασμό των κλασικών αντιρετροϊκών φαρμάκων με το φάρμακο vorinostat που ενεργοποιεί εκ νέου τον λανθάνοντα (ανενεργό) ιό HIV και με ένα εμβόλιο που διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα για να καταστρέψει τα μολυσμένα με τον HIV κύτταρα.

«Η συνδυασμένη αυτή θεραπεία είναι ειδικά σχεδιασμένη ώστε να απαλάσσει τον οργανισμό από όλους τους ιούς HIV, συμπεριλαμβανομένων των λανθανόντων», δήλωσε η καθηγήτρια Σάρα Φίντλερ, που ηγείται του σκέλους της μελέτης στο ICL.

«Η μέθοδος έχει αποδειχθεί επιτυχημένη σε πειράματα στο εργαστήριο και τα έως τώρα ευρήματα στους ανθρώπους είναι πολύ καλά, αλλά βρισκόμαστε μακριά ακόμα από το να έχουμε στα χέρια μας μια ευρείας χρήσης θεραπεία».

Το vorinostat είναι ήδη εγκεκριμένο για μία μορφή δερματικού λεμφώματος.