«Είναι εμπνευσμένη η τοποθέτηση του Τσέζαρις Γκραουζίνις. Ηταν τέσσερα χρόνια δάσκαλος στη σχολή και τα παιδιά τον γνωρίζουν, του έχουν εμπιστοσύνη. Είναι ένας άνθρωπος σοφός, σπουδαίος καλλιτέχνης, ώριμος, μυαλωμένος και επιστήμονας στη δουλειά του και νομίζω ότι θα τα πάει πάρα πολύ καλά. Εχει φτιάξει το πρόγραμμά του και έχει συνθέσει το διδακτικό προσωπικό με δική του ευθύνη και δεν πρόκειται να παρέμβει κανείς στη δουλειά του». Ο Κώστας Καζάκος, καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, δηλώνει τη συμπαράστασή του στον νέο διευθυντή της Δραματικής Σχολής, τον λιθουανό σκηνοθέτη, ο οποίος απέσπασε θετικότατες κριτικές για τους «Επτά επί Θήβας» του φεστιβαλικού καλοκαιριού. Με την επιλογή του αυτή ευελπιστεί ότι θα περιοριστούν και οι αντιδράσεις που υπήρξαν όλο το προηγούμενο διάστημα από τους σπουδαστές, οι οποίοι αντιστάθηκαν στη διαφαινόμενη ένταξη της σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών μέσω του υπουργείου.

Από την πλευρά του ο Κώστας Καζάκος λέει στο «Νσυν»: «Ποτέ δεν υπήρχε η σκέψη να κλείσουμε τη σχολή. Ξέρω τι υποκίνησε αυτή την αντίδραση, αλλά δεν επιθυμώ να τη σχολιάσω. Δεν μπήκα ποτέ στην διαδικασία να απαντήσω σε επιστολές και τοποθετήσεις. Σίγουρα έχει πολιτικό χαρακτήρα η υπόθεση αυτή από πέρυσι. Είναι αντιπολιτευτική τακτική απέναντι στον δήμο της Πάτρας και στις επιλογές μου. Μέσα σε αυτό μπορούμε να τοποθετήσουμε και τις μειοψηφίες του Δημοτικού Συμβουλίου. Κανείς δεν είχε πρόθεση να κλείσει τη σχολή».

ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ. Είχε προηγηθεί, τον περασμένο Ιούλιο, δημόσια επιστολή σπουδαστών της σχολής, με την οποία κατήγγελλαν μεθόδευση για απαξίωσή της: «Στο ΔΣ της 6ης Ιουλίου με συνοπτικές διαδικασίες και με την κάλυψη του δήμου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής υποβάθμισε τη σχολή, μειώνοντας τα χρόνια φοίτησης από τέσσερα σε τρία, προφασιζόμενος οικονομικούς λόγους… Να διευκρινίσουμε ότι κανείς μας δεν διαφωνεί με ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο ανωτατοποίησης των δραματικών σχολών, το αντίθετο μάλιστα. Ενα τέτοιο πλάνο όμως, ακόμα κι αν δρομολογηθεί από αύριο, χρειάζεται μερικά χρόνια προετοιμασίας για να υλοποιηθεί, κι όταν ρωτήθηκαν οι αρμόδιοι τι έχουν σκοπό να κάνουν με τη σχολή μας μέχρι τότε, απάντησαν πως θα το σκεφτούν από του χρόνου». Ακολούθησε στις αρχές Σεπτεμβρίου επιστολή του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή Θεόδωρου Αμπαζή προς τον πρόεδρο του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ Ανδρέα Τερζή, με την οποία καταγγέλλονταν οι χειρισμοί και η νοοτροπία της νέας δημοτικής Αρχής σε ό,τι αφορά τη διάλυση του ΔΗΠΕΘΕ. «Εχουν φύγει οι πρώτοι απόφοιτοι και έχουν μείνει τρεις τάξεις» ανταπαντά ο Καζάκος. «Σε συγκεντρώσεις που κάναμε με το ΔΣ και τους μαθητές, ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης είπε πως “θα συνεχίσουμε τη σχολή ώστε να μη διαταραχθεί η ζωή σας”. Αυτό δεν μπορούσε να γίνει με ανθρώπους που δεν είχαν την εμπιστοσύνη των σπουδαστών. Δεν μπορούσε να το κάνει κανένας άλλος».