Το Γκραν Πρι της Μαλαισίας ήταν και φέτος ανατρεπτικό. Οπως πέρυσι, που είχαμε την απρόσμενη νίκη του Σεμπάστιαν Φέτελ, έτσι και φέτος το δίδυμο της Red Bull κατέκτησε με δραματικό τρόπο –και χάρη στην εγκατάλειψη του Λιούις Χάμιλτον –τις δύο πρώτες θέσεις του βάθρου. Ο Αυστραλός Ντανιέλ Ρικιάρντο γεύτηκε την πρώτη του νίκη στο φετινό πρωτάθλημα, σπάζοντας τη μονοτονία της αυτοκρατορίας των μονοθεσίων της Mercedes-Benz. Ουσιαστικά, ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, ο Βρετανός Λιούις Χάμιλτον, παραχώρησε την πρώτη θέση του στον αυστραλό οδηγό της Red Bull μετά την εγκατάλειψη του μονοθεσίου του που έμεινε από κινητήρα! Να σημειωθεί ότι ο Χάμιλτον ηγούνταν του αγώνα έως και τον 42ο γύρο, αλλά δίχως να υπολογίζει τις αντοχές του μονοθεσίου του. Ο βρετανός οδηγός είχε αναπτύξει διαφορά 20 δευτερολέπτων από τον δεύτερο οδηγό, στοιχείο που φανερώνει τον ταχύτατο –και πιθανόν πιεστικό για τα μηχανικά μέρη –ρυθμό του.

Ετσι, ο πάντα χαμογελαστός Ντανιέλ Ρικιάρντο κατάφερε να κατακτήσει την τέταρτη νίκη στην καριέρα του, ενώ μεγάλος κερδισμένος ήταν φυσικά και ο Ρόσμπεργκ, που άνοιξε ακόμη περισσότερο τη βαθμολογική ψαλίδα με τον ομόσταβλό του Χάμιλτον στους 23 βαθμούς –και ενώ απομένουν πέντε ακόμη αγώνες για τη λήξη του φετινού πρωταθλήματος. Ο Νίκο Ρόσμπεργκ που κρατάει στα χέρια του την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος, λίγο μετά τη λήξη του αγώνα, υποσχέθηκε στους οπαδούς της ομάδας του «φουλ επίθεση». Μέτρια ήταν και η εμφάνιση της Ferrari, με τον φινλανδό πιλότο της ιταλικής ομάδας, τον Κίμι Ραϊκόνεν, να τερματίζει τέταρτος, όντας ο μοναδικός οδηγός που εκπροσώπησε τα χρώματα της Scuderia στον αγώνα, μετά και την εγκατάλειψη του Φέτελ στην εκκίνηση. Ο Τζένσον Μπάτον, που ήδη έχει προαναγγείλει την αποχώρησή του από τη Formula 1, γιόρτασε το 300ό του Γκραν Πρι με μια ένατη θέση. Στη βαθμολογία των κατασκευαστών πρώτη είναι η Mercedes με 553 βαθμούς –χωρίς να απειλείται από καμία ομάδα -, δεύτερη η Red Bull με 359 βαθμούς και τρίτη η Ferrari με 313 βαθμούς. Επόμενος αγώνας του παγκόσμιου πρωταθλήματος είναι το Γκραν Πρι Ιαπωνίας το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Θεωρίες συνωμοσίας. Ο Λιούις Χάμιλτον, λίγο μετά τη λήξη του αγώνα, άφησε να εννοηθεί σε δηλώσεις του ότι «κάποιος δεν θέλει να κερδίσω το φετινό πρωτάθλημα», ενώ βρίσκει περίεργο το γεγονός ότι όλα τα μηχανικά προβλήματα –όπως στο χθεσινό Γκραν Πρι όταν πήρε φωτιά ο κινητήρας –όλως τυχαίως συμβαίνουν μόνο στο δικό του μονοθέσιο! Πάντως, ο Νίκι Λάουντα, μη εκτελεστικός διευθυντής της Mercedes-Petronas, πιστεύει ότι ήταν μια ατυχής στιγμή και πως οι δηλώσεις του έγιναν εν βρασμώ ψυχής.