Ακόμη και χωρίς τον Σάντσεθ, ο οποίος θεωρήθηκε ως το μεγαλύτερο εμπόδιο για να μην οδεύσει η Ισπανία προς τρίτες εκλογές, η κατάσταση δεν είναι καλή για το Σοσιαλιστικό Κόμμα. «Οι Σοσιαλιστές δεν διαθέτουν καμία πολιτική επιλογή που δεν ενέχει κινδύνους» σχολιάζει ο Βιτσέντζο Σκαρπέτα, αναλυτής του think tank Open Europe στο Λονδίνο. Μάλιστα υπενθυμίζει τι συνέβη στο ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα (όταν μετά τη συμμετοχή του 2012 σε συντηρητική κυβέρνηση είδε τα ποσοστά του να καταρρέουν προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ) και θεωρεί ότι παρόμοιο δρόμο θα ακολουθήσουν και οι Ισπανοί Σοσιαλιστές.

Μια νέα, άμεση εκλογική μάχη μπορεί να είναι εξίσου καταστροφική όταν το κόμμα βρίσκεται σε τέτοια εσωτερική αναταραχή, σημειώνουν οι πολιτικοί αναλυτές, καθώς θα επισπεύσει τη μείωση των ποσοστών του υπέρ του Podemos που διατυπώνει ανοικτά την πρόθεσή του να γίνει η κυρίαρχη φωνή της Αριστεράς στην Ισπανία. «Στους Σοσιαλιστές κέρδισαν εκείνοι που υποστηρίζουν μια κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος» έγραψε χθες στο twitter ο ηγέτης του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας. «Αντιμέτωποι με μια διεφθαρμένη κυβέρνηση, θα συνεχίσουμε τη μάχη μαζί και για τον λαό».

Ο επικεφαλής του τέταρτου κόμματος, του κεντροδεξιού Ciudadanos, Αλμπερτ Ριβέρα έγραψε στο twitter ότι αυτό που χρειάζεται τώρα είναι διάλογος και κατηγόρησε τους Σοσιαλιστές ότι δίνουν προτεραιότητα στις εσωκομματικές διαμάχες εις βάρος της χώρας. Οι Ciudadanos έχουν υποστηρίξει τόσο το Λαϊκό Kόμμα όσο και το Σοσιαλιστικό σε ψηφοφορίες εμπιστοσύνης στη Bουλή τους τελευταίους μήνες, όμως σε καμία περίπτωση δεν έγινε εφικτή η πλειοψηφία. «Οι Ισπανοί δεν έχουν άλλο χρόνο, ούτε αξίζουν να συνεχίζεται το σημερινό αδιέξοδο» σημείωσε ο Ριβέρα.