Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών σκαρφάλωσαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου που ξεπέρασαν τα 50 δολάρια το βαρέλι. Η νέα αυτή αύξηση που αποδίδεται στην απόφαση του ΟΠΕΚ να προσπαθήσει να μειώσει την παραγωγή δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ανατιμήσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα καθώς την περίοδο αυτή η κυβέρνηση ήδη ετοιμάζεται να αυξήσει τον φόρο στα καύσιμα.

Στην αγορά του Λονδίνου οι τιμές του πετρελαίου Brent αυξήθηκαν κατά 40 λεπτά και ξεπέρασαν τα 50 δολάρια το βαρέλι. Στην αγορά της Νέας Υόρκης οι τιμές του πετρελαίου West Texas Intermediate αυξήθηκαν κατά 60 σεντς και έφθασαν τα 48,8 δολάρια το βαρέλι. Σημειώνεται ότι οι μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης και της Ασίας, η Γερμανία και η Κίνα αντίστοιχα, χθες παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας, με αποτέλεσμα οι συναλλαγές να μην είναι πολύ μεγάλες.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ ανακοίνωσαν ότι έχουν στόχο να μειώσουν την ημερήσια παραγωγή μαύρου χρυσού από τα 33,5 εκατ. βαρέλια στα 32,5-33 εκατ. βαρέλια. Οι λεπτομέρειες για τη συμφωνία αυτή αναμένεται να έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι την επόμενη συνάντηση των μελών του Οργανισμού, η οποία έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο. Στις αγορές εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετές αμφιβολίες για το κατά πόσον όλα τα μέλη του ΟΠΕΚ θα τηρήσουν τυχόν νέα όρια παραγωγής που θα επιβληθούν, όμως πολλοί επενδυτές έσπευσαν να κλείσουν θέσεις με αποτέλεσμα να καταγραφεί χθες νέα άνοδος των τιμών.

Οπως ανέφεραν παράγοντες της αγοράς, το σημαντικό της συμφωνίας του Οργανισμού δεν είναι αυτή καθαυτή η συμφωνία για μείωση αλλά το γεγονός ότι οι μεγάλες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες και κυρίως η Σαουδική Αραβία προσπαθούν να ελέγξουν ενεργά τις τιμές στις διεθνείς αγορές. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του Reuters, η παγκόσμια παραγωγή για τον Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι ανήλθε σε 33,60 εκατ. βαρέλια σε ημερήσια βάση από 33,53 εκατ. βαρέλια που ήταν τον Αύγουστο. Η παραγωγή του Αυγούστου ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αυξήσει την παραγωγή του σε μαύρο χρυσό μετά την κατάργηση του διεθνούς εμπάργκο έχει το Ιράν.