Οι πτήσεις –βάσει συγκεκριμένων κανόνων –μη επανδρωμένων αεροσκαφών κάθε μεγέθους και κάθε χρήσης, διεθνώς γνωστών ως drones, είναι πλέον πραγματικότητα και στην Ελλάδα.

Μόλις χθες δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο πρώτος κανονισμός της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για τις πτήσεις των Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣΜηΕΑ), όπως αναφέρονται τα drones, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Ο νέος κανονισμός περιλαμβάνει μια σειρά κανόνων – υποχρεώσεων για τη λειτουργία των drones και ειδικότερα σε σχέση με την ασφάλεια των κανονικών αεροπορικών πτήσεων, την ιδιωτικότητα και την προστασία των προσωπικών δεδομένων, καθώς και την αστική ευθύνη.

Σύμφωνα με τον καινούργιο κανονισμό, τα drones χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: στα Ανοικτής Κατηγορίας, στα Ειδικής Κατηγορίας και στα Πιστοποιημένης Κατηγορίας.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την πολυπληθέστερη Ανοικτή Κατηγορία (αφορά drones βάρους 1 έως 25 κιλών) προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι οι χειριστές τους θα πρέπει να έχουν απευθείας οπτική επαφή με τα drones, ενώ για τα μεγάλα drones οι χειριστές τους θα πρέπει να υποβάλλουν σχέδιο πτήσης στην ΥΠΑ.

Το μεγαλύτερο επιτρεπόμενο ύψος πτήσης των drones της Ανοικτής Κατηγορίας είναι τα 400 πόδια από την επιφάνεια του εδάφους ή της μέσης στάθμης της θάλασσας. Σε κάθε περίπτωση, δεν επιτρέπεται να εκτελούν πτήσεις επάνω από συγκεντρώσεις προσώπων ή σε πλευρική απόσταση μικρότερη από 150 μέτρα.

Πάντως, τα drones όλων των κατηγοριών, όπως και οι χειριστές – εκμεταλλευόμενοι επαγγελματικά drones με εμβέλεια τηλεχειρισμού άνω των 50 μέτρων, θα πρέπει να εγγράφονται υποχρεωτικά σε ειδικό Μητρώο που θα τηρείται από την ΥΠΑ.

Μάλιστα, για τα drones όλων των κατηγοριών που θα χρησιμοποιούνται επαγγελματικά θα απαιτείται και ασφαλιστική κάλυψη έως του ποσού των150.000 ευρώ για υλικές ζημιές έναντι τρίτων και έως του ποσού του 1.000.000 ευρώ για σωματικές βλάβες.

Τι επιτρέπεται

Τα drones επιτρέπεται να πετούν:

– Κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια για την κυκλοφορία των κανονικών επανδρωμένων αεροσκαφών, με μέγιστο ύψος τα 400 πόδια επάνω από το έδαφος ή την επιφάνεια της θάλασσας.

– Επάνω από τα ανώτερα όρια του ελεγχόμενου εναερίου χώρου για την κυκλοφορία των επανδρωμένων αεροσκαφών.

– Εντός Προσωρινών Αποκλειστικών Περιοχών (Temporary Segregated Areas TSA) που προσδιορίζονται από τις υπηρεσίες Εναέριας Κυκλοφορίας της ΥΠΑ ειδικά για πτήσεις drones.

– Σε καθορισμένα ίχνη και ύψη που προσδιορίζονται με ειδικές άδειες των Υπηρεσιών Εναέριας Κυκλοφορίας της ΥΠΑ.

– Οι πτήσεις των drones θα μπορούν να ξεκινούν έως μισή ώρα πριν από την ανατολή του ηλίου και θα τερματίζονται μισή ώρα μετά τη δύση του ηλίου.

Τι απαγορεύεται

Τα drones απαγορεύεται να πετούν:

– Οπου εκτελούνται πτήσεις κανονικών επανδρωμένων αεροσκαφών.

n Εντός των Ζωνών Κυκλοφορίας των αεροδρομίων και σε απόσταση μικρότερη των 8 χλμ. από την περίμετρο των αεροδρομίων και των ιχνών προσγείωσης – απογείωσης των αεροσκαφών.

– Σε όλες τις απαγορευμένες περιοχές για τις πτήσεις συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, όπως ορίζονται από τους αρμόδιους φορείς και δημοσιεύονται με ευθύνη της ΥΠΑ.

– Η πτώση των drones απαγορεύεται επάνω από πρόσωπα και κινητά/ακίνητα στοιχεία περιουσίας και σε πλευρική απόσταση μικρότερη από 50 μέτρα.

– Επίσης, απαγορεύεται η μεταφορά επικίνδυνων υλικών από drones.

O χειριστής

– Εχει την ευθύνη αποφυγής σύγκρουσης στον αέρα ή στη χερσαία/υδάτινη επιφάνεια με άλλα αεροσκάφη πάσης μορφής ή με εμπόδια.

– Τηρεί ασφαλείς αποστάσεις από αεροσκάφη πάσης μορφής, πρόσωπα και κινητά/ακίνητα αντικείμενα.

n Τηρεί τις ισχύουσες διατάξεις των νόμων για την προστασία προσωπικών δεδομένων.

– Εχει την αστική ευθύνη για τυχόν ζημιές που θα προκαλούνται κατά την εκτέλεση πτήσεων των drones.

– Είναι υπεύθυνος να εξασφαλίσει την καταχώρηση του drone στο ειδικό μητρώο ή στο νηολόγιο της ΥΠΑ, όπως και των αδειών πτητικής ικανότητας, χειριστών, αεροπορικής εκμετάλλευσης που προβλέπονται. Μεταξύ άλλων, θα αναγράφονται υποχρεωτικά τα στοιχεία αστυνομικής ταυτότητας, η διεύθυνση κατοικίας, ο τύπος της συσκευής, καθώς και το κατάστημα και η ημερομηνία αγοράς του.

– Είναι υπεύθυνος για την ταυτοποίηση του drone με ειδική πινακίδα που αναγράφει τον κωδικό νηολόγησης στην ΥΠΑ.

Για την απόκτηση πτυχίου

Οι χειριστές της Ανοικτής Κατηγορίας σε περίπτωση που ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα, όπως και οι χειριστές της Ειδικής και Πιστοποιημένης Κατηγορίας πρέπει να έχουν ηλικία άνω των 18 ετών και να είναι κάτοχοι συγκεκριμένων πιστοποιητικών, πτυχίων και αδειών που χορηγούνται από την ΥΠΑ. Οι άδειες και τα πτυχία θα πρέπει να είναι διαθέσιμα σε κάθε ζήτηση από τις αρμόδιες Αρχές.

Για την απόκτηση πτυχίου (άδειας ) χειριστή μη επανδρωμένων αεροσκαφών, μεταξύ άλλων, απαιτούνται:

– Πιστοποιητικό υγείας σε ισχύ, επιπέδου αντίστοιχου του ελεγκτού εναερίου κυκλοφορίας (Class 3 Medical Fitness).

– Πρόσφατη εμπειρία σε πτήση drone που αποδεικνύεται με την επιτυχή εκτέλεση τεσσάρων απογειώσεων – προσγειώσεων, ενώπιον πιστοποιημένου ή αρμόδιου εκπαιδευτή της ΥΠΑ.

– Πολύ καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας και επαρκής γνώση της αγγλικής γλώσσης επιπέδου ICAO English proficiency standard levels 4 ή ανώτερο για πτήσεις με drone Ειδικής και Πιστοποιημένης Κατηγορίας.

– Ικανοποιητικό επίπεδο θεωρητικών γνώσεων για θέματα πολιτικής αεροπορίας που αποδεικνύεται με γραπτή εξέταση ενώπιον αρμόδιου εκπαιδευτή της ΥΠΑ.