H ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, η αυτονόητη εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων αλλά και οι συχνές επιθέσεις του δικαστικού κόσμου βρέθηκαν στο επίκεντρο των τοποθετήσεων – ομιλιών των εκπροσώπων των δικαστικών σε εκδήλωση που έγινε στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής με αφορμή τον εορτασμό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη.

Η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Ειρήνη Γιανναδάκη αφού αναφέρθηκε στην εικόνα της δικαιοσύνης και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει επισήμανε ότι«το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι όλο και συχνότερα, η Δικαιοσύνη βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης με δηλώσεις υπουργών και άλλων πολιτικών προσώπων για δικαστικούς λειτουργούς και υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη που προκαλούν ερωτηματικά στην ελληνική κοινωνία κάτω από ποιες συνθήκες και μέσα από ποιες διαδικασίες απονέμεται η Δικαιοσύνη στη χώρα μας, εισφέροντας έτσι σημαντικό πλήγμα στη δημόσια εικόνα και αξιοπιστία της. Πολλά λέγονται, γράφονται και κυρίως υπονοούνται για τον ρόλο της Δικαιοσύνης, και οι πολίτες απλώς παρακολουθούν και αναρωτιούνται. Οι απαντήσεις όμως δεν είναι μόνο δικές μας».

Από την πλευρά του ο Α. Αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Παναγιώτης Λυμπερόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην εικόνα που έχει ο πολίτης για τη Δικαιοσύνη λέγοντας :

«Αν θα μπορούσαμε τώρα να φέρουμε έναν πολίτη σε αυτό το pontium και του δώσουμε το μικρόφωνο είναι πιθανό να ακούσουμε δυσάρεστες αλήθειες για το τι πιστεύει για το κράτος δικαίου και το πόσο αποτελεσματική για την υπεράσπιση του είναι η Δικαιοσύνη. Και αν τολμήσουμε να του ζητήσουμε να αποδείξει τη θέση του με μεγάλη ευκολία θα παραθέσει ειδήσεις, οδυνηρές, από το πρόσφατο δικαστικό και πολιτικό ρεπορτάζ.

Και φοβάμαι, τότε, ότι θα πρέπει να μείνουμε σκεπτικοί απέναντι στις ευθύνες ακόμα και αν δεν μας βαρύνουν προσωπικά. Το κράτος δικαίου δεν υφίσταται χωρίς Δικαιοσύνη, χωρίς αποτελεσματική Δικαιοσύνη κράτος δικαίου λειτουργεί μόνον όταν εφαρμόζονται οι δικαστικές αποφάσεις. Όσο επώδυνες και αν είναι αυτές. Αυτό είναι σαφές και αδιαπραγμάτευτο».

Από την πλευρά του γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γεώργιος Σάρλας, ότι στο υπουργείο θα εργαστούν σκληρά για να τις καλύψουν τα κενά στο χώρο της δικαιοσύνης και παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα γίνουν προσλήψεις δικαστών.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικαστές και οι δικηγόροι.

« Στο σύγχρονο κράτος δικαίου, αποστολή αλλά και ευθύνη της δικαστικής λειτουργίας είναι η προάσπιση των θεμελιωδών αρχών και δικαιωμάτων. Είναι η παροχή αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας σε κάθε πολίτη» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Αλεξανδρής.