Ένας Ιάπωνας κυτταρικός βιολόγος που ανακάλυψε τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα ανακυκλώνουν το περιεχόμενό τους κέρδισε το εφετινό Νόμπελ Ιατρικής.

Ο δρ Γιοσινόρι Οσούμι, καθηγητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Τόκιο, ξεκλείδωσε τα μυστικά της αυτοφαγίας – του μηχανισμού που χρησιμοποιούν τα κύτταρα όταν λιμοκτονούν, διασπώντας τις πρωτεΐνες τους και τα μη-ζωτικά συστατικά τους για να τα ξαναχρησιμοποιήσουν ως ενέργεια.

Τα κύτταρα χρησιμοποιούν την αυτοφαγία και για να καταστρέψουν τους ιούς και τα βακτήρια που εισβάλλουν στο εσωτερικό τους, αλλά και για να απαλλαγούν από τις δομές τους που έχουν υποστεί για οιονδήποτε λόγο βλάβη, ενώ οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο μηχανισμός υπολειτουργεί σε περίπτωση καρκίνου,λοιμωδώνκαι αυτοάνοσων νοσημάτων, καθώς και και νευροεκφυλιστικών παθήσεων.

Η διαταραχή του πιστεύεται επίσης ότι παίζει ρόλο στη γήρανση.

Οι επιστήμονες δεν γνώριζαν πολλά για τη λειτουργία της αυτοφαγίας, τα γονίδια που εμπλέκονται σε αυτήν ή τον ρόλο της στη νόσηση και στη φυσιολογική ανάπτυξη πριν από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ο δρ Οσούμι ο οποίος σήμερα είναι 71 ετών άρχισε να την μελετά στη μαγιά.

Οι έρευνές του αποκάλυψαν ότιη αυτοφαγία έχει ζωτική σημασία για την επιβίωση και για την διατήρηση της υγείας των κυττάρων, ενώτα αυτοφαγικά γονίδια και οι μεταβολικοί μηχανισμοί που εντόπισε στη μαγιά χρησιμοποιούνται και από τους ανώτερους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. Επιπλέον, οι μεταλλάξεις σε αυτά τα γονίδια μπορεί να προκαλέσουν νόηση.

Το έργο του οδήγησε στην ανάπτυξη ενός νέου πεδίου ιατρικής έρευνας και ενέπνευσε εκατοντάδες ερευνητές σε όλο τον κόσμο να ασχοληθούν με τη αυτοφαγία και τις επιδράσεις της, γράφει η εφημερίδα «New York Times».