Επισήμως, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες. Μέχρι τότε, ωστόσο, η παραγωγή της φετινής 57ης διοργάνωσης έδωσε στη δημοσιότητα μερικές από τις σημαντικότερες ταινίες που το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει από τις 3 έως τις 13 Νοεμβρίου.

Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής Ορέστης Ανδρεαδάκης, ανάμεσα στις παραγωγές που θα κάνουν την ελληνική πρεμιέρα τους στη συμπρωτεύουσα, επέλεξε τον «Εμποράκο» του Ασγκάρ Φαραντί, μια ιστορία εκδίκησης εμπνευσμένη από το έργο του Αρθουρ Μίλερ «Ο θάνατος του εμποράκου». Αλλά και τη νέα ταινία των αδελφών Νταρντέν «Το άγνωστο κορίτσι», όπου μια νεαρή γιατρός αναζητά με εμμονή την ταυτότητα μιας γυναίκας που πέθανε. Η Κρίστεν Στιούαρτ είναι η πρωταγωνίστρια στο υπερφυσικό ψυχολογικό θρίλερ «Personal Shopper» του Ολιβιέ Ασαγιάς, ενώ η Σίνθια Νίξον δίνει μια δυνατή ερμηνεία στη βιογραφία της ποιήτριας Εμιλι Ντίκινσον με τίτλο «A Quiet Passion» του Τέρενς Ντέιβις. Βραβευμένο με Αργυρό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας είναι το τολμηρό «The Untamed» του Μεξικανού Αμάτ Εσκαλάντε που φέρνει αντιμέτωπο ένα παντρεμένο ζευγάρι μ’ ένα εξωγήινο πλάσμα. Ενώ το «Daguerrotype» του μετρ του τρόμου Κιγιόσι Κουροσάουα είναι η πρώτη του ταινία εκτός Ιαπωνίας στην οποία ζωντανεύει μια ιστορία φαντασμάτων για γερά νεύρα.

Στην ενότητα Out of Competition, που συμπληρώνει το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, ξεχωρίζει η μαύρη κωμωδία «Swiss Army Man» των Ντάνιελ Σέινερτ και Ντάνιελ Κουάν όπου συνυπάρχουν ο Πολ Ντέινο και ο Ντάνιελ Ράντκλιφ. Οπως και το «Η μεγάλη νύχτα του Φρανσκίσκο Σάνκτις» των Αντρέα Τέστα και Φρανσίσο Μάρκες που τοποθετείται στη δικτατορία της Αργεντινής του ’70. Στον δρόμο για τα Οσκαρ, η επίσημη πρόταση του Ισραήλ για τις υποψηφιότητες ξενόγλωσσου φιλμ που μιλάει αραβικά, το «Sand Storm» της Ελίτ Ζεξέρ θα κάνει μια στάση στη Θεσσαλονίκη.

Οι Ανοιχτοί Ορίζοντες», το τμήμα του φεστιβάλ που είναι αφιερωμένο στις πρωτοποριακές ανεξάρτητες παραγωγές, θα περιέχουν τώρα προτάσεις όπως το «La Mort de Louis XIV» του Αλμπέρ Σέρα με τον Ζαν Πιερ Λεό στον ρόλο του Λουδοβίκου XIV. Ή το «A Girl Without Hands», ένα απρόσμενο φιλμ κινουμένων σχεδίων του Σεμπαστιάν Λάουντενμπαχ, εμπνευσμένο από παραμύθι των αδελφών Γκριμ. Στην ταινία της αφγανής σκηνοθέτιδας Σάρμπανου Σαντάτ «Wolf and Sheep» δύο παιδιά ζωντανεύουν ξωτικά και νεράιδες ενώ στο «Zoology» του Ιβάν Τβερντόβσκι μια άχαρη υπάλληλος σε ζωολογικό κήπο βγάζει ξαφνικά ουρά.

«ΑΝΤΙ/ΚΑΤΟΠΤΡΙΣΜΟΙ». Στα νέα στοιχεία του φετινού φεστιβάλ είναι η καθιέρωση της ενότητας Αντι/Κατροπτισμοί. Εδώ, 12 δημιουργοί χωρισμένοι ανά δυάδες θα συνομιλούν μεταξύ τους ως προς τη φόρμα, την αισθητική, τη θεματική και τον τρόπο που βλέπουν το σινεμά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παρουσίαση των φιλμ «Barakah Meets Barakah» του Μαχμούντ Σαμπάχ και «Throught the Wall» της Ράμα Μπέρσταϊν, που έρχονται αντιμέτωπα με τη θρησκεία. Αλλά και του «Un Juif pour l’ exemple» του Τζέικομπ Μπέργκερ και του άγνωστου αριστουργήματος «Last chance» του Λέοπολντ Λίντμπεργκ για να κριτικάρουν τον ουδέτερο ρόλο της Ελβετίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στις ρίζες του σινεμά ανατρέχουν οι ριζοσπαστικές ταινίες που θα προβληθούν στα πλαίσια της ενότητας Film Forward και προκαλούν τα όριά του. Σαν το «Maquinaria Panamericana» του Χοακίν ντελ Πάσο και το «Moderation» της Ανια Κίρσνερ με τη Μισέλ Βάλεϊ. Τέλος, μαγεία, τρόμος, σπλάτερ, θρύλοι και παράξενα συναντιούνται επί της οθόνης στο τμήμα Round Midnight, που εγκαινιάζεται. Κλασικές καλτ ταινίες όπως το γαλλικό «Levres de Sang» του Ζαν Ρολέ αλλά κι άλλες, πιο προβοκατόρικες, όπως το πορτογαλικό «Απόψε θα πάρω την ψυχή σου» του Ζοζέ Μουζίκα Μαρίνς προσκαλούν τους λάτρεις του είδους σε ραντεβού μετά τα μεσάνυχτα.

INFO

57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, από τις 3 έως τις 13 Νοεμβρίου