«Συντομεύετε τις διαδικασίες ώστε να σχηματιστεί το ΔΣ της εταιρείας Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ΑΕ. Η έγκαιρη σύστασή του διασφαλίζει την ομαλή μετάβαση και τη σταθερή λειτουργία του οργανισμού». Το μήνυμα ήταν σαφές από την πλευρά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς την εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών στη χθεσινή συνάντηση της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ελληνικού Δημοσίου (ΕΣΕΕΔ) με το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος για το ΚΠΙΣΝ. Κι αυτό επειδή, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Ιδρύματος, θα έχουν ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο οι τελευταίες κατασκευαστικές υποδείξεις προς τον εργολάβο, έτσι ώστε να αρχίσει η διαδικασία παράδοσης στο ελληνικό Δημόσιο. Σειρά θα έχει η επιτροπή πιστοποίησης και ολοκλήρωσης του ελληνικού Δημοσίου που θα παραλάβει το έργο αναλαμβάνοντας και τη διαχείρισή του. Στη συνέχεια, το σύνολο του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας θα παραιτηθεί και θα διοριστεί νέο από το Δημόσιο. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι τα μέλη της επιτροπής πιστοποίησης έχουν οριστεί, αν και η στελέχωση του ΔΣ –του οποίου τα μέλη λειτουργούν αμισθί –«είναι ακόμη μεγάλη κουβέντα».

ΟΙ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Την ίδια περίοδο θα αρχίσει παράλληλα η διαδικασία της μετεγκατάστασης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης στα νέα κτίρια. Από τη στιγμή που θα γίνει η τελική παράδοση του έργου στο Δημόσιο, η εταιρεία ΚΠΙΣΝ ΑΕ θα ξεκινήσει να χρεώνει για τις υπηρεσίες της τους οργανισμούς της Λυρικής και της Βιβλιοθήκης. Η μετεγκατάσταση της πρώτης έχει δίμηνο χρονοδιάγραμμα, από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο. Γι’ αυτό και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Μύρων Μιχαηλίδης εξήγησε ότι το πρόγραμμα θα έχει μεταβατικό χαρακτήρα, ενώ ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του οργανισμού θα έχει ολοκληρωθεί με προεδρικό διάταγμα έως τα τέλη Δεκεμβρίου και θα λάβει την υπογραφή των αρμόδιων υπουργείων. Πρόσθεσε πως ο προϋπολογισμός της Λυρικής που καταρτίζεται τώρα για το 2017 πρέπει να είναι ισοσκελισμένος «ώστε να μην μπούμε μέσα στο ΚΠΙΣΝ με χρέη». Θεωρεί όμως αναγκαίο να γνωρίζει τα νέα λειτουργικά κόστη: Θα είναι 3,9 ή μήπως 5,6 εκατομμύρια ετησίως; Θα μπορεί να έχει μειωμένες τιμές στο τιμολόγιο στάθμευσης για το προσωπικό της Λυρικής και πότε θα το γνωρίζει για να υπολογιστούν τα έξοδα στον προϋπολογισμό του 2017; Η απάντηση εκκρεμεί αφού επιμέρους άδειες λειτουργίας χώρων στάθμευσης, συντήρησης κτιριακών εγκαταστάσεων, τεχνικής υποδομής θα δοθούν μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαγωνισμών.

Σε γρήγορους ρυθμούς προετοιμάζεται και η Εθνική Βιβλιοθήκη. Ο διευθυντής της ΕΒΕ Φίλιππος Τσιμπόγλου είπε ότι το 80% των τόμων έχει καθαριστεί από τους συντηρητές ενώ έχουν κολληθεί ετικέτες RFID σε 720.000 βιβλία και άλλα έντυπα. Η ΕΒΕ με τα ποσά της χορηγίας έχει προχωρήσει σε αγορές ψηφιοποιημένων εκδόσεων και έχει αρχίσει την ψηφιακή αρχειοθέτηση του περιεχομένου της. Επίσης ολοκλήρωσε την καλοκαιρινή εκστρατεία της προς ανάπτυξη κοινού και επισκέφθηκε 148 δημοτικές, δημόσιες, σχολικές βιβλιοθήκες στην περιφέρεια ώστε να οργανώσει το εθνικό δίκτυο βιβλιοθηκών.