Μια αντιστροφή στους εκατέρωθεν προορισμούς ίσως και να έδειχνε φυσιολογική στην παρούσα συγκυρία: ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να μεταβεί τον Οκτώβριο στην Τήνο –αποβιβαζόμενος, κατά προτίμηση, από το φουσκωτό του Παύλου Πολάκη –για ένα τάμα στη Μεγαλόχαρη, που θα καθησύχαζε το χριστεπώνυμο πλήθος και τους μητροπολίτες για τις κυβερνητικές βλέψεις απέναντι στην επίσημη Εκκλησία. Μετά η Παναγιά, εκτιμώντας το πρωθυπουργικό τάμα, θα μπορούσε να βάλει το χέρι της μήπως αλλάξουν ο σχεδιασμός του Βερολίνου για το χρέος και το ασήκωτο δημοσκοπικό κλίμα. Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε να φθάνει στην Καισαριανή για να σηματοδοτήσει την επιχείρηση μιας γαλάζιας διείσδυσης στο κόσμο της Αριστεράς που ασφυκτιά από την κυβερνητική πολιτική. Μια περιοδεία του προέδρου της ΝΔ σε ένα αστικό αριστερό προπύργιο θα έμοιαζε σαν κερασάκι στην τούρτα που φτιάχνει κάθε μέρα, από τα ξημερώματα, στην Πειραιώς ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Αλλαγή εικόνας το Σαββατοκύριακο, ωστόσο, δεν υπήρξε. Η τάξη –με τη συνδρομή και των ΜΑΤ –δεν διασαλεύτηκε: ο Αλέξης Τσίπρας ξαναβρέθηκε στο μαρτυρικό Σκοπευτήριο, προφανώς για να υπενθυμίσει, ενόψει και του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, τις αριστερές καταβολές του, οι οποίες μπορούν ακόμη να λειτουργήσουν ως μοχλός αντίστασης απέναντι στον μνημονιακό ζυγό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίμησε να αποδράσει οικογενειακά στη δική του Τήνο και να προετοιμάσει με ηρεμία ένα σχέδιο οκτωβριανής αντεπίθεσης. Συνέπεσε στο νησί και στο ίδιο τραπέζι να βρεθεί ξανά με τον Κώστα Καραμανλή –και τα γεύματα με τον Καραμανλή σχεδόν αναγκαστικά πια αντιμετωπίζονται ως πολιτικά γεγονότα, τουλάχιστον στο γαλάζιο στερέωμα.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ. Από μια οπτική, σε αυτό το Σαββατοκύριακο αποτυπώνεται πλήρως το κλίμα για το ξεκίνημα της νέας πολιτικής περιόδου και αναδεικνύονται οι ανάγκες των δύο πολιτικών μονομάχων: ο Πρωθυπουργός χρειάζεται να ξανασυναντήσει τον κόσμο, να πει κάτι αριστερό, όπως σχεδόν παρακλητικά προέτρεπε 15 χρόνια νωρίτερα ο Νάνι Μορέτι τον Μάσιμο Ντ’ Αλέμα να διαβεβαιώσει τους ψηφοφόρους και το κόμμα του ότι έχει σχέδιο που μπορεί να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα. Εστω κι αν για μια επιστροφή στην πλατεία απαιτούνται πλέον η παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης και η χρήση χημικών.

ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ. Από την άλλη πλευρά, με τη βεβαιότητα ότι στο εξής θα του βγαίνουν όλες οι κινήσεις, ο αρχηγός της αξιωματικός αντιπολίτευσης μπορεί να είναι πιο χαλαρός ένα ζεστό φθινοπωρινό Σαββατοκύριακο, διαβάζοντας ίσως και μια δημοσκόπηση της Public Issue στην κυριακάτικη «Αυγή», με θέα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Η συνάντηση και το σαββατιάτικο γεύμα με τον Κώστα Καραμανλή στο εξοχικό ενός κοινού φίλου κάθε άλλο παρά ανατρέπει το κλίμα χαλαρότητας, ενώ δικαιολογεί και το ότι –κατά πληροφορίες –στο τραπέζι η πολιτική συζήτηση ήταν εξαιρετικά περιορισμένη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ενδεχομένως να το αντιμετώπισε ο οικοδεσπότης, ο οποίος έπρεπε να ετοιμάσει ένα μενού για κάθε προτίμηση. Εάν η συνάντηση είχε γίνει σε δημόσια θέα, σε μια τηνιακή ταβέρνα, τα προβλήματα θα ήταν δισεπίλυτα: ο Καραμανλής πιθανότατα θα επέλεγε τα κρεατικά του Ντουάρ, κατευθείαν από το μαχαίρι του χασάπη, στην ορεινή Στενή, ενώ ο Μητσοτάκης θα έκλεινε τραπέζι για ψάρι παρά θιν’ αλός –κατά προτίμηση στο Θαλασσάκι, στα Υστέρνια. Εναλλακτικά, στη Χώρα και στην ψαροταβέρνα του Ταρσανά.

Πολιτικά, άλλωστε, όσα είχαν να συζητήσουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Κώστα Καραμανλή τα είχαν πει τρεις εβδομάδες νωρίτερα στην κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Παγκράτι. Εκεί έλιωσαν όσοι πάγοι υπήρχαν ανάμεσά τους και επικυρώθηκε μια σύμπλευση που θα αναδειχθεί και με την παρουσία Καραμανλή στα αυριανά εγκαίνια της νέας γαλάζιας έδρας της Πειραιώς και στην παρθενική συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος. Η παρουσία και του Αντώνη Σαμαρά θα σηματοδοτήσει την εικόνα μιας «συμπαγούς παράταξης» που δίνει τη μάχη απέναντι στον Τσίπρα, η οποία θα συνδυαστεί και με το άνοιγμα της ΝΔ στην κοινωνία, μέσω της καινοτομίας του Μητρώου Στελεχών που παρουσιάζει σήμερα ο αρχηγός. Από αυτό το μητρώο οι επιτελάρχες της Πειραιώς διαβεβαιώνουν ότι θα επιλεγούν και οι νέοι υποψήφιοι για τα κομματικά ψηφοδέλτια στις επόμενες εκλογές.

Η εκτίμηση που μεταφέρεται μέσω των γνωστών κύκλων του Κώστα Καραμανλή, ότι ο Τσίπρας έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο και δύσκολα θα αποφύγει μια προσφυγή στις κάλπες, ενδεχομένως συζητήθηκε στο τηνιακό τραπέζωμα. Πληροφορίες αναφέρουν, ωστόσο, ότι σίγουρα έγινε κουβέντα για το επικείμενο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βοστώνη, στα μέσα Οκτωβρίου, όπου έχει προσκληθεί ως κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση για την πορεία της Ελλάδας από τη Σχολή Φλέτσερ και την έδρα Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ο πρώην πρωθυπουργός, κατά τις ίδιες πηγές, δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για το Συνέδριο, στο κεντρικό πάνελ του οποίου θα βρίσκεται και ο Λουκάς Παπαδήμος.

ΜΠΛΟΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ. Στην Καισαριανή ο Αλέξης Τσίπρας συνήθως επιλέγει την ταβέρνα της Μπόμπενας και την ποικιλία φρέσκων ψαριών από τις Κυκλάδες, αλλά χθες η ανάγκη τον οδήγησε για δεύτερη φορά ως Πρωθυπουργό στον χώρο του Σκοπευτηρίου –είχε προηγηθεί η συμβολική επίσκεψή του αμέσως μετά την πρώτη ορκωμοσία του, προκειμένου να φθάσει εξαρχής ένα μήνυμα στο Βερολίνο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θα αντισταθεί στον γερμανικό άξονα μόνο στο πεδίο των Μνημονίων. Χθες το βράδυ στην Καισαριανή δεν έλειψαν τα χειροκροτήματα, αλλά το κλίμα ήταν διαφορετικό. Οσα έχουν μεσολαβήσει από τον Ιανουάριο του 2015 προφανώς έχουν αφήσει βαθύ αποτύπωμα και στην περιοχή, αλλά χθες είχαν φροντίσει για την τεταμένη ατμόσφαιρα τόσο ο δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος και οι τοπικές οργανώσεις του ΚΚΕ όσο και πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ακολουθούν πλέον τη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Κατά την άφιξή του στην εκδήλωση του Πανελλαδικού Συνδέσμου Αγωνιστών Εθνικής Εαμικής Αντίστασης για την παραχώρηση του χώρου του Σκοπευτηρίου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Αλέξης Τσίπρας έγινε δεκτός με χειροκροτήματα και το σύνθημα «ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – Εθνική Αντίσταση», αλλά την ίδια ώρα μια μικρή ομάδα διαδηλωτών, που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Καισαριανής και κινήθηκαν προς το Σκοπευτήριο, ξεκινούσε πόλεμο με δυνάμεις των ΜΑΤ και απωθήθηκε με τη χρήση χημικών.

Ο δήμαρχος Καισαριανής, εκλεγμένος με τη σημαία του ΚΚΕ, δεν παρέστη στην εκδήλωση παραχώρησης του Σκοπευτηρίου, αρνούμενος να συμπράξει σε μια «προσπάθεια εξιλέωσης της κυβερνητικής πολιτικής». Το ΚΚΕ με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν προηγούμενα στην Καισαριανή, αφού ο Ηλίας Σταμέλος αντικατέστησε σε δεύτερο χρόνο (κατόπιν επαναληπτικών εκλογών, μέσω Εκλογοδικείου) τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Κοντόσταυλο που είχε κερδίσει τον δήμο τον Μάιο του 2014. Η δημοτική μάχη της Καισαριανής ήταν η πρώτη δοκιμασία του ΣΥΡΙΖΑ, που τον έφερε απέναντι σε όλους τους άλλους κομματικούς σχηματισμούς –και αυτό επεδίωξε εν πολλοίς να υπενθυμίσει και το Μέγαρο Μαξίμου, αναφέροντας ότι «η απόδοση του Σκοπευτηρίου στο δήμο είναι μια ιστορική δικαίωση που ανήκει σε όλο τον δημοκρατικό κόσμο» και πως ο δήμαρχος «απλώς εξυπηρετεί την επιλογή του ΚΚΕ να δημιουργήσει εντυπώσεις, τις οποίες ο ιστορικός του μέλλοντος δεν θα θυμάται». Το χθεσινό μπλόκο στον Αλέξη Τσίπρα προφανώς δρομολογεί νέες συγκρούσεις και στον άξονα Κουμουνδούρου – Περισσού.

Η δρακογενιά, ο Γοργοπόταμος, ο Γράμμος και η Κορέα

«Η Ελληνική Δημοκρατία τιμά και αναγνωρίζει αυτούς που της έδωσαν υπόσταση. Η καταδίκη του φασισμού στη συνείδησή μας είναι τελεσίδικη», τόνισε με έμφαση ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. «Τιμούμε τη δρακογενιά της Αντίστασης, η Ιστορία μας είναι ο Γοργοπόταμος, οι ματωμένες κορυφές του Γράμμου, η Κορέα, το Πολυτεχνείο, η Κύπρος, ιστορικές στιγμές που εναλλάσσονται, είμαστε εδώ στην Καισαριανή τιμώντας τον τόπο της θυσίας και γεμάτοι δέος γι’ αυτούς που είχαν το θάρρος να κοιτάξουν την Ιστορία στα μάτια, να γεννήσουν Ιστορία…».