«Σε ό,τι αφορά τη δακρυγόνο ουσία, παρότι είναι μέσα στις διεθνείς προδιαγραφές και στις προδιαγραφές που υπάρχουν στη χώρα μας, δεν είναι κάτι το οποίο είναι αρεστό, αλλά είναι το ηπιότερο μέσο για την αποτροπή κάποιων καταστάσεων». Ηταν η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα τον περασμένο Ιανουάριο σε ερώτηση που του είχε υποβάλει τότε ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης για την καταστολή με χρήση χημικών κατά τη διάρκεια διαδήλωσης του ΠΑΜΕ στην οποία μετείχαν και συνταξιούχοι.

Ο Παναγούλης είχε υποστηρίξει στην ερώτηση ότι «υπερήλικες συνταξιούχοι δέχτηκαν σκληρή επίθεση από τα ΜΑΤ», προσθέτοντας ότι «αυτές τις σκηνές τις είχαμε ξαναδεί και επί κυβερνήσεων ΝΔ».

Ο Τόσκας απάντησε με δηλώσεις που είχαν προκαλέσει αίσθηση, όπως: «Προσπαθούμε η καταστολή να γίνεται με τον ηπιότερο δυνατόν τρόπο». Την δε επίθεση με χημικά εναντίον συνταξιούχων και εργαζομένων διαδηλωτών την απέδωσε σε έναν «συνδυασμό ατυχών συγκυριών και ατυχών χειρισμών». Εξήγησε βέβαια ότι «δεν μπορεί αυτή η κυβέρνηση και αυτό το υπουργείο να κατηγορούνται αυτή τη στιγμή για υπερβολές σε ό,τι αφορά τα θέματα της καταστολής και τα θέματα της υπερβολικής χρήσης αστυνομικής βίας» καθώς και «να μη συγχέουμε γεγονότα του παρελθόντος όπου έγινε μαζική χρήση με μια περιορισμένη χρήση όπως αυτή, που και αυτή, αν θέλετε, κακώς έγινε, αλλά ήταν πολύ περιορισμένη».

Το σκηνικό των χθεσινών επεισοδίων και τις επιθέσεις των ΜΑΤ με χρήση χημικών δακρυγόνων εναντίον εργαζομένων διαδηλωτών έχει στηθεί και άλλες φορές στη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Είναι τουλάχιστον η δεύτερη φορά που η ευπαθής ομάδα των συνταξιούχων κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για το θέμα που «καίει», το Ασφαλιστικό – Συνταξιοδοτικό, δοκιμάζει τα χημικά και τις «φυσουνιές» από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Επεισόδια με χρήση χημικών είχαν γίνει και στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ για το Ασφαλιστικό στο οποίο μετείχαν και συνταξιούχοι. Οι συγκρούσεις άρχισαν στο ύψος της Βουλής, όταν διαδηλωτές επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να κατευθυνθούν προς τη διασταύρωση της Ηρώδου του Αττικού με την Βασιλίσσης Σοφίας. Αστυνομικοί των ΜΑΤ επιτέθηκαν και συγκρούστηκαν με τους διαδηλωτές, έριξαν χημικά και βομβίδες κρότου λάμψης για να ανακόψουν την πορεία τους.

Η αστυνομική επίθεση εναντίον διαδηλωτών – συνταξιούχων προκάλεσε αντιδράσεις και με την ερώτηση του Στάθη Παναγούλη τα γεγονότα έφθασαν στο Κοινοβούλιο.

Απαντώντας ο Νίκος Τόσκας έριξε ευθύνες στους διαδηλωτές λέγοντας ότι οι αστυνομικοί ήταν σε άμυνα. Μάλιστα σύμφωνα με τον υπουργό, περίπου 300 άτομα έπεσαν πάνω στους αστυνομικούς απωθώντας τους και επειδή κάποιοι τσαλαπατήθηκαν έγινε περιορισμένη χρήση χημικών.

Χημικά και δακρυγόνα κατά τη χρονική διάρκεια της πρώτη φορά Αριστεράς έχουν δεχθεί σε συλλαλητήρια διαμαρτυρίας αγρότες, λιμενεργάτες και πρόσφατα ξενοδοχοϋπάλληλοι, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού.

ΤΟ 1995. Τα πιο σκληρά επεισόδια με θύματα συνταξιούχους οι οποίοι δέχθηκαν επιθέσεις με δακρυγόνα –υπήρξαν τραυματισμοί και πολλές λιποθυμίες ηλικιωμένων –είχαν γίνει τον Μάρτιο του 1995 επί υπουργίας του Στέλιου Παπαθεμελή.

Οι εικόνες που μεταδόθηκαν με τους ηλικιωμένους με πρησμένα κόκκινα μάτια να προσπαθούν να συνέλθουν από τα δακρυγόνα και τα ασθενοφόρα στη συνέχεια να μεταφέρουν τραυματίες σε νοσοκομεία είχαν προκαλέσει σοκ και ακολούθησαν αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Τα επεισόδια ξέσπασαν λίγο πριν από τη διασταύρωση της Βασιλίσσης Σοφίας με την Ηρώδου του Αττικού. Οι διαδηλωτές κατάφεραν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και τότε άρχισε η επίθεση. Η ατμόσφαιρα μέσα σε λίγα λεπτά έγινε ασφυκτική από τα δακρυγόνα. «Αίσχος, είστε εγγόνια μας, γιατί μας χτυπάτε» και «σήμερα είχατε την εύκολη λεία» φώναζαν συνταξιούχοι στα ΜΑΤ, προσπαθώντας να καλυφθούν.

Αρχικά η Αστυνομία προσπάθησε να ρίξει τα βάρη στους συνταξιούχους, λέγοντας ότι οι ηλικιωμένοι επιτέθηκαν με καδρόνια και πέτρες στην αλυσίδα των ΜΑΤ. Κατά την ΕΛ.ΑΣ. χρησιμοποιήθηκαν δύο χημικά κόνεως που είναι αβλαβή.

Οι βίαιες εικόνες όμως που μεταδόθηκαν ανάγκασαν το υπουργείο να θέσει σε διαθεσιμότητα δύο αξιωματούχους –τον Αττικάρχη και τον διευθυντή της Αστυνομίας Αθηνών.