Το βράδυ της Παρασκευής θυροκολλήθηκε από τον φρούραρχο της Βουλής, ταξίαρχο Κωνσταντίνο Κυριαζόπουλο, το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο κηρύσσεται η λήξη των εργασιών της Α’ Συνόδου της ΙΖ΄ Κοινοβουλευτικής Περιόδου. Γι’ αυτό σήμερα στις 11.00, στην αίθουσα της Ολομέλειας, θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη τελετή του αγιασμού για την έναρξη των εργασιών της Β’ Συνόδου. Οπως στα σχολεία δηλαδή…

Προβλέπω μάλιστα ότι αυτή τη φορά τα βλέμματα δεν θα κερδίσουν οι βουλευτές που θα σπεύσουν να φιλήσουν τον σταυρό, όσο ο Πρωθυπουργός και ο Νίκος Φίλης. Κι αυτό επειδή ο αγιασμός θα γίνει από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, οπότε οι υποψιασμένοι περιμένουν να καταγράψουν τις κινήσεις τους, ώστε να δουν αν άραγε έλιωσε καθόλου ο πάγος στις σχέσεις Αρχιεπισκόπου – κυβέρνησης ή το παγόβουνο παραμένει.

Ο θυμός του Αρχιεπισκόπου δεν λέει να καταλαγιάσει

Ο θυμός πάντως του Ιερώνυμου για την προσωπική στάση του Φίλη στο θέμα των Θρησκευτικών και στις σχέσεις του με την Εκκλησία φαίνεται ότι ακόμη δεν έχει καταλαγιάσει. Μέχρι και στα θυρανοίξια του ιερού παρεκκλησίου της Παναγίας Βουρλιωτίσσης χθες, στη Ν. Φιλαδέλφεια, ο Αρχιεπίσκοπος έδειξε ότι είναι έντονα ενοχλημένος. «Και στο παρόν και στο μέλλον η Παναγία η Οδηγήτρια επ’ ουδενί θα αφήσει την παράδοσή μας, την παιδεία μας, την ελληνορθόδοξη αυτοσυνειδησία μας να υποστούν ζημία και βλάβη και τούτο προς δόξαν του παναγίου τριαδικού Θεού και της πάνσεπτης πατρίδος μας» είπε.

Αλλά και την Παρασκευή, όταν δέχθηκε στην Αρχιεπισκοπή μαθητές από την Ορεστιάδα και ένα παιδί τον ρώτησε για τα Θρησκευτικά, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε στέλνοντας και πάλι αυστηρό μήνυμα στον υπουργό, μολονότι δεν τον κατονόμασε.

«Πρέπει να αγαπάμε την πατρίδα και την Ορθοδοξία. Είναι μερικοί που δεν αγαπάνε την πατρίδα και θέλουν να κάνουν αφελληνισμό και κάποιοι που δεν αγαπάνε την Εκκλησία και θέλουν αποχριστιανισμό. Ο,τι παραλάβαμε, όμως, από τους πατέρες μας είμαστε υποχρεωμένοι να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, είτε είναι από την πατρίδα είτε από την Ορθοδοξία. Να ξέρετε, από την Ιστορία, ότι όσοι τα έβαλαν με τους δύο αυτούς θεσμούς έχασαν».

Στο μεταξύ, στη γραμμή Ιερώνυμου για το θέμα των Θρησκευτικών, αλλά με φρασεολογία που θυμίζει τους «σκληρούς» της Ιεραρχίας, ο συνήθως χαμηλών τόνων μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος με κείμενό του εκτοξεύει «ιερά» πυρά κατά του Φίλη. Τον χαρακτηρίζει «λασπιά», «γιαλαντζί» αριστερό και ακατάλληλο να συνομιλήσει με την Εκκλησία. Ο ιεράρχης που το 2013 είχε συμμετάσχει στο συνέδριο «Εκκλησία και Αριστερά» τονίζει επίσης πως «μαζί με τον Φίλη τελειώνει και η Αριστερά».