Χθες και προχθές στο Σούνιο έγινε η πανελλήνια συνδιάσκεψη των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμπαραστατών. Το Σάββατο το βράδυ πρέπει να σας πω ότι έδωσε το «παρών» –κι απηύθυνε και χαιρετισμό –όλος ο καλός ο κόσμος. Ενδεικτικά σας αναφέρω μερικά ονόματα: ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο Γιάννης Κουτσούκος από το ΠΑΣΟΚ, ο ποταμικός Γιώργος Αμυράς, ο Ανεξάρτητος Ελληνας Κώστας Κατσίκης, ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης – μιας και ο θεσμός του Συμπαραστάτη καθιερώθηκε με τον Καλλικράτη –και αρκετοί κυβερνητικοί εθνοπατέρες.

Πληροφοριοδότης μου πάντως δεν μπόρεσε να μη σχολιάσει με έκπληξη ότι δεν είχε εκπροσωπηθεί το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Γεγονός το οποίο συνδύασε με τη φημολογία που θέλει τον Παναγιώτη Κουρουμπλή να προτίθεται να καταργήσει τον συγκεκριμένο θεσμό. Η ίδια πηγή, ωστόσο, μου μετέφερε ότι σχεδόν όλοι οι προαναφερθέντες στήριξαν τον θεσμό. Η δε στήριξη της Δούρου ήταν ξεκάθαρη, μου είπε επί λέξει. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται προσθέτω εγώ. Μόνο ο Ανεξάρτητος Ελληνας Κατσίκης υποσχέθηκε, λέει, νέους δήμους. Ενδιαφέρον, γιατί οι συγκυβερνώντες συριζαίοι βουλευτές που βρέθηκαν εκεί ενημερώθηκα πως δεν ήταν σε αυτήν τη γραμμή.

Γιατί κοκκίνισε ο Ραγκούσης;

Το άλλο άξιο αναφοράς που μου μετέφεραν από τη βραδιά ήταν τα εύσημα του Χατζηδάκη στον Ραγκούση. Είπε, έμαθα, «πρέπει να πούμε μπράβο στο Γιάννη Ραγκούση», πράγμα που μάλλον έκανε τον πρώην υπουργό να κοκκινίσει. Το μπράβο, να διευκρινίσω, ήταν για τον Καλλικράτη. Στο ίδιο κλίμα και ο Κουτσούκος, ο οποίος βέβαια έσπευσε να θυμίσει πως «ούτε ΝΔ ούτε ΣΥΡΙΖΑ τον είχαν ψηφίσει» –σ.σ.: τον Καλλικράτη. Ο Ραγκούσης πάλι ανταπέδωσε τα εύσημα «σε όσους υλοποιούν τον θεσμό και τον προστατεύουν πολιτικά».