Μια άγνοια κινδύνου την είχε πάντα. Μαζί με μια διαρκή αισιοδοξία, άσχετα εάν τίποτα χειροπιαστό δεν προέκυπτε. Ετσι γνωρίσαμε τον Δημήτρη Μάρδα, τόσο από την «πρώτη φορά Αριστερά» θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών όσο και μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στη νέα του θέση, ως υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις.

Προχθές βρέθηκε στο Βερολίνο για το ετήσιο συνέδριο του Ελληνογερμανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW) και σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle προανήγγειλε «νομοθετικές ρυθμίσεις με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών για ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα».

Είπε ακόμα ότι ο κύριος λόγος της επίσκεψής του «αφορούσε συναντήσεις με επιχειρηματικούς οργανισμούς όπως η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων (DIHK) και τον Σύνδεσμο Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI). Από αυτούς τους δύο ζητήσαμε τη στήριξη για τη διαδικτυακή πλατφόρμα ProGreece, που έχουν δημιουργήσει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο.

Η πλατφόρμα αυτή διευκολύνει την επικοινωνία ανάμεσα στις μεγάλες γερμανικές και τις μικρές ελληνικές εταιρείες σε έναν μεγάλο αριθμό κλάδων. Η επικοινωνία αυτή μπορεί να οδηγήσει σε ανάθεση εργασιών από τις γερμανικές στις ελληνικές εταιρείες μέσω του μηχανισμού της υπεργολαβίας. Οι Γερμανοί δέχτηκαν να διαφημίσουν το ProGreece με κάθε τρόπο μέσα από τις διαδικτυακές του πύλες, από τα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας και από τα έντυπα μέσα επικοινωνίας που διαθέτουν, ώστε να γίνει γνωστή η πλατφόρμα τόσο στα μέλη των επιμελητηρίων όσο και στους βιομηχάνους».

Για να έχετε την πλήρη εικόνα, ο Μάρδας συναντήθηκε με τον ομόλογο του, υφυπουργό Εξωτερικών Στέφαν Στάινλαϊν, αλλά και με τον εντεταλμένο της καγκελαρίου Μέρκελ για τις ελληνογερμανικές σχέσεις σε επίπεδο δήμων και περιφερειών, τον υφυπουργό πλέον Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ, που κάποτε (μέχρι πρόσφατα δηλαδή!) όχι μόνον δεν του μιλούσαν, αλλά τον αποδοκίμαζαν κιόλας.