Πόλεμος (ή μήπως ένας ακόμα εμφύλιος) έχει ξεσπάσει εντός του ΣΥΡΙΖΑ με μέτωπο την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος αλλά και 21 βουλευτές του (κατέθεσαν σχετική επερώτηση προς τον προϊστάμενο υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή) εναντίον του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα.

Σημείο αιχμής της άγριας κόντρας είναι πρόσφατες καταγγελίες για «εξευτελιστική συμπεριφορά» και «καψώνια» εις βάρος ανηλίκων από τη Συρία στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας. Ηδη ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος παρενέβη άμεσα στο θέμα και έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης αναθέτοντάς την στον συνάδελφό του Γιώργο Νούλη.

Συνεργαζόμενοι υπουργοί

Η ιστορία με τις ενδοκυβερνητικές θύελλες που από την αρχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ξεσπούν με επίκεντρο το ευαίσθητο ζήτημα των Σωμάτων Ασφαλείας επαναλαμβάνεται με νέα επεισόδια. Ο Τόσκας –είναι αλήθεια, σε πιο ήπια μορφή –ακολουθεί την τύχη του προκατόχου του Γιάννη Πανούση, που είχε από την πρεμιέρα του στην Κατεχάκη ανοιχτό πόλεμο με τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι γνωστό ότι μέλη του κυβερνώντος κόμματος που προέρχονται από συνιστώσες αντιμετωπίζουν με πολλές επιφυλάξεις τα Σώματα Ασφαλείας και θεωρούν ξένο σώμα τους επικεφαλής τους, οι οποίοι άλλωστε προέρχονται από συνεργαζόμενους χώρους.

Γιατί δεν είναι διόλου τυχαία η επιλογή από την «πρώτη φορά Αριστερά» του Αλέξη Τσίπρα να μην τοποθετήσει πολιτικό προϊστάμενο στον ευαίσθητο χώρο της Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη στέλεχος της Κουμουνδούρου.

Σας υπενθυμίζω, ότι ο Πανούσης, καθηγητής εγκληματολογίας αλλά και δάσκαλος πολλών ανώτατων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. στις Αστυνομικές Σχολές, προέρχονταν από τη ΔΗΜΑΡ της οποίας ήταν βουλευτής, ενώ ο Τόσκας, απόστρατος υποστράτηγος Τεθωρακισμένων, ανήκει στην πολιτική κίνηση Πράττω του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Τους ζητήθηκε να γδυθούν

Η διαμάχη που έφθασε μέχρι το Κοινοβούλιο με επερώτηση την οποία κατέθεσαν 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Χρήστο Καραγιαννίδη και ακολούθησε ανταλλαγή ανακοινώσεων της Κατεχάκη αλλά και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ξέσπασε ύστερα από καταγγελία και μήνυση για «εξευτελιστική αντιμετώπιση» κατά τη διάρκεια προσαγωγής προσφυγόπουλων στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας.

Το περιστατικό συνέβη στις 27 Σεπτεμβρίου, όταν αστυνομικοί προσήγαγαν 5 ανηλίκους από τη Συρία 12 έως 17 ετών (κατ’ άλλους 9 έως 14), οι οποίοι συνοδεύονταν από δυο ενηλίκους, επειδή εντοπίστηκαν να έχουν σε σακούλα στολές και ψεύτικα πλαστικά όπλα για μια θεατρική παράσταση σχετικά με τη ζωή τους στη Συρία, κάτι που δήλωσαν αμέσως στα όργανα της τάξης.

Τα παιδιά παρέμειναν, σύμφωνα με τις καταγγελίες, για περίπου επτά ώρες στο τμήμα πριν αφεθούν ελεύθερα. Το ένα επέστρεψε στο τμήμα μαζί με τον πατέρα του και τη δικηγόρο τους όπου υπέβαλε μήνυση. Σύμφωνα με την καταγγελία της δικηγόρου, η οποία αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, «τα παιδιά κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο ΑΤ Ομονοίας δέχθηκαν σεξουαλικά υπονοούμενα και ρατσιστικά σχόλια, έπεσαν θύματα εξευτελιστικών πράξεων καθώς τους ζητήθηκε να γδυθούν τελείως, ενώ κρατήθηκαν σε κελιά μαζί με τοξικομανείς και ποινικούς κρατούμενους και δεν είχαν πρόσβαση σε πόσιμο νερό».

Η σοβαρή καταγγελία – μήνυση της δικηγόρου άναψε φωτιές και προκάλεσε την επερώτηση, όπου τονίζεται ανάμεσα στα άλλα: «Το παραπάνω περιστατικό –εάν και εφόσον ευσταθεί η καταγγελία –υποδεικνύει μία κλιμάκωση της αυταρχικής συμπεριφοράς και κακοποίησης σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών».

Σκληρές ανακοινώσεις

Το υπουργείο απάντησε αμέσως ρίχνοντας το γάντι και αναφέροντας ότι «οι 21 βουλευτές υιοθέτησαν τις καταγγελίες της συνηγόρου». Πρόσθεσε δε με νόημα ότι «προκαλεί εντύπωση κάθε άκριτη υιοθέτηση καταγγελιών όταν είναι υπό διερεύνηση κάθε πτυχή της υπόθεσης».

Οι βολές μέσω ανακοινώσεων συνεχίστηκαν με μία ακόμα πιο σκληρή ανακοίνωση από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που άδειασε τον υπουργό. Η ανακοίνωση δεν αρκέσθηκε στην καταδίκη, προχώρησε βαθύτερα αφήνοντας σοβαρές αιχμές για τον τρόπο λειτουργίας της Αστυνομίας που συνεχίζεται και με αυτήν την κυβέρνηση.

«Δυστυχώς δεν είναι ένα τυχαίο ή μεμονωμένο περιστατικό. Η αστυνομική αυθαιρεσία, ως φαίνεται, είναι διαρκής και υποσκάπτει συστηματικά τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός διαφορετικού κλίματος προς όφελος της προστασίας των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των πολιτών. Το συγκεκριμένο περιστατικό, ασφαλώς, αποτελεί κλιμάκωση αυτής της αυθαιρεσίας, που είναι αποτέλεσμα και της συνεχιζόμενης ατιμωρησίας αστυνομικών οργάνων που αποδεδειγμένα παραβιάζουν βάναυσα τους δημοκρατικούς κανόνες».