Την έκθεση «Αχαιοί Πρωθυπουργοί, Πρόεδροι της Δημοκρατίας και της Βουλής» –και ήταν τόσοι πολλοί διαχρονικά –εγκαινίασε το Σάββατο στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και, όπως θα διαβάστε στο κλείσιμο της ανταπόκρισής μου, ήταν όλοι εκεί!

Οπως επισήμανε στην ομιλία του ο Πρόεδρος, «η έκθεση τιμά και αναδεικνύει την προσωπικότητα και το έργο των αχαιών πολιτικών που κατείχαν τα υψηλότερα πολιτειακά αξιώματα, τόσο ως Πρόεδροι της Δημοκρατίας όσο και ως Πρωθυπουργοί και Πρόεδροι της Βουλής, της Γερουσίας και των Εθνοσυνελεύσεων. Και θα ήθελα να τονίσω πως τιμάμε όλους αυτούς που με δημοκρατική νομιμοποίηση κατείχαν αυτά τα αξιώματα τα παρελθόντα χρόνια».

Αναμνήσεις

Ο Βούτσης υπογράμμισε πως η Βουλή ενσυνείδητα συμμετέχει σε εκδηλώσεις που αφορούν την πολιτική ζωή και τον πολιτισμό μέσω των αντίστοιχων υπηρεσιών της: της Βιβλιοθήκης της Βουλής και του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία ενώ εξέφρασε την ευχή η έκθεση να τραβήξει το ενδιαφέρον του κοινού και ιδιαίτερα των νέων.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης αναμνήσεις από τη ζωή και το έργο επιφανών αχαιών πολιτικών αναβίωσαν άνθρωποι που τους έζησαν από κοντά. Ο πρώην υφυπουργός Ανδρέας Ζαΐμης μίλησε για την οικογένεια Ζαΐμη, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης θυμήθηκε στιγμές από την πορεία του Γεωργίου Παπανδρέου, ο πρώην βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Σπήλιος Λιβανός, αντιπρόεδρος της Πνευματικής Εστίας Παναγιώτη Κανελλόπουλου και συγγενής της οικογένειας, μίλησε για τον διανοούμενο πρωθυπουργό και ο δικηγόρος Ευάγγελος Ματσούκης, φίλος και συνεργάτης του πρώην Πρόεδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, αναφέρθηκε στον χαρακτήρα και το έργο του.

Στα εγκαίνια της έκθεσης παρέστησαν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας και βουλευτής Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, οι βουλευτές Αχαΐας, καθώς και πολλοί πρώην υπουργοί και βουλευτές της περιοχής.

Εως 31 Οκτωβρίου

Η έκθεση φιλοξενείται στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών έως τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου και θα είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 08:00 έως τις 20:00 με ελεύθερη είσοδο.

Για να πάτε διαβασμένοι, σας λέω ότι είναι διαρθρωμένη σε έξι ενότητες. Η μία από αυτές αφορά την τοπική εφημερίδα «Πελοπόννησος», την πρώτη ημερήσια εφημερίδα που εκδόθηκε σε περιφερειακή πόλη της χώρας στις 10 Ιουλίου 1886 και από τότε με μικρές διακοπές εκδίδεται έως τις μέρες μας και η οποία είχε την ιδέα και την οργάνωση της έκθεσης. Οι υπόλοιπες πέντε ενότητες είναι αφιερωμένες στις αντίστοιχες ιστορικές περιόδους στις οποίες οι δεκαεννέα αχαιοί πολιτικοί διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη ζωή της χώρας.