Εκατόν ογδόντα πέντε κενά σε όλους τους βαθμούς της ιεραρχίας της ποινικής και πολιτικής Δικαιοσύνης καταγράφονται στην επιστολή της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που απευθύνεται προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο.

Με δεδομένη την αύξηση των υποθέσεων που εκκρεμούν προς εκδίκαση, αλλά και τις αυξημένες ανάγκες, λόγω της εφαρμογής του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, η κάλυψη των θέσεων δικαστικών λειτουργών καθίσταται αναγκαία «εδώ και τώρα» για την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης που παραμένει ζητούμενο εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας.

Επιλέξτε τους αντιπροέδρους!

Συγκεκριμένα, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης την άμεση κάλυψη των 35 κενών οργανικών θέσεων στα ειρηνοδικεία της χώρας με την πρόσληψη επιπλέον ειρηνοδικών από τον πίνακα επιτυχόντων του πρόσφατου διαγωνισμού, την άμεση κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων στα πρωτοδικεία και εφετεία της χώρας και την αύξηση των οργανικών θέσεων κατά 20 των προέδρων Πρωτοδικών και κατά 80 των πρωτοδικών και παρέδρων, καθώς και 10 των προέδρων Εφετών και 40 των εφετών.

Για τα κενά στον Αρειο Πάγο μίλησε, επ’ αφορμή του αγιασμού που έγινε με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, και η πρόεδρός του Βασιλική Θάνου, η οποία επιπλέον έθεσε και το ζήτημα της επιλογής αντιπροέδρων στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η Θάνου ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να αυξηθούν οι θέσεις των αρεοπαγιτών κατά τρεις, καθώς δύο εκ των αντιπροέδρων και τρεις εκ των αρεοπαγιτών αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, ορισμένοι μάλιστα εξ αυτών χρόνια προβλήματα.

Τι ετοιμάζει Το Ποτάμι

«Ποιος απειλεί τη Δικαιοσύνη;». Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό, είναι το θέμα μιας εκδήλωσης που μαθαίνω ότι ετοιμάζει η Σεβαστουπόλεως, για να είμαι απόλυτα ακριβής η Επιτροπή Διαλόγου, την επόμενη εβδομάδα –και συγκεκριμένα στις 13 Οκτωβρίου.

Από το κόμμα επισημαίνουν ότι «στην εποχή που η Δικαιοσύνη βρίσκεται με αρνητικό τρόπο στο προσκήνιο με όσα γίνονται τον τελευταίο καιρό και μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας την Παρασκευή, το ενδιαφέρον τέτοιων συζητήσεων είναι δεδομένο». Εξού κι αποφάσισαν να διοργανώσουν την εν λόγω εκδήλωση.

Απάντηση στο ερώτημα, λοιπόν, «Ποιος απειλεί τη Δικαιοσύνη;» θα κληθούν να δώσουν γνωτές προσωπικότητες από τον δικαστικό χώρο καθώς και δικηγόροι, ακαδημαϊκοί αλλά και εκπρόσωποι φορέων. Οπως ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΣτΕ Παναγιώτης Πικραμμένος, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος, ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες και ο πρώην πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Βασίλης Μαρκής που είναι και στέλεχος του Ποταμιού.

Η Επιτροπή Διαλόγου έχει καλέσει και εκπροσώπους των δικαστικών ενώσεων να παρέμβουν στη συζήτηση. Οπως μάλιστα λένε από Το Ποτάμι, «ελπίζουμε ότι θα ειπωθούν πράγματα έξω από τα δόντια». Αναμένω με ενδιαφέρον.