Ο τόνος έδειχνε αυτοκριτικός, επηρεασμένος ίσως και από μια κριτική που είχε και ο ίδιος καταγράψει για την εικόνα του κόμματος –ακριβέστερα, του στελεχικού δυναμικού -, στην πρόσφατη ομιλία του στο Βελλίδειο: «Βλέπω όλο τους ίδιους και τους ίδιους στη ΝΔ. Δεν υπάρχουν, επιτέλους, νέοι άνθρωποι μαζί σας; Μήπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μένει σε ισορροπίες μέσα στο κόμμα και δεν έχει τη δυνατότητα ή δεν θέλει να προσελκύσει καινούργιες δυνάμεις; Πάλι με τους ίδιους θα κυβερνήσετε»;

Είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης που θέτει, ως ουδέτερος παρατηρητής, τα ερωτήματα –και μια συνολική απάντηση επιχείρησε ουσιαστικά να δώσει με τη χθεσινή παρουσίαση του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών, το οποίο δημιουργείται με την υπογραφή του. Το σχέδιο δείχνει φιλόδοξο καθώς η Ρεβέκκα Πιτσίκα, η οποία θα διαχειριστεί το νέο μητρώο, αναμένει να υποδεχθεί στελέχη εκτός των γαλάζιων τειχών που θα μπορούσαν προσεχώς να ενταχθούν και στα κομματικά ψηφοδέλτια. Υπό αυτή την έννοια, το μητρώο είναι το όχημα και για τη διεύρυνση της ΝΔ, ίσως όχι για πρωτοκλασάτα στελέχη με διαδρομή σε άλλους κομματικούς χώρους, αλλά για πρόσωπα αναγνωρισμένα στις τοπικές κοινωνίες τους, τα οποία δεν συνδέονται με τη ΝΔ και δεν επιθυμούν να προσεγγίσουν τις γαλάζιες νομαρχιακές και τοπικές οργανώσεις.

Κατά πληροφορίες, η επιλογή να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις για το Μητρώο Πολιτικών Στελεχών την παραμονή των εγκαινίων της νέας κομματικής έδρας στην οδό Πειραιώς δεν προέκυψε τυχαία. Σήμερα, με αφορμή και την επέτειο της ίδρυσης του κόμματος, όλες οι γενεές της ΝΔ, οι καραμανλικοί και οι σαμαρικοί, προεξαρχόντων των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, θα συγκεντρωθούν στα νέα γραφεία –αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε να έχει νωρίτερα εκπέμψει το μήνυμα ότι στη δική του ΝΔ θα εμφανιστούν σύντομα και άλλα πρόσωπα. Εναν χρόνο νωρίτερα διαμήνυε στα ίδια συστήματα ότι «η ΝΔ είναι ένα μαγαζί γωνία, χωρίς εμπόρευμα» –και ήρθε η ώρα των παρεμβάσεων.

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟΣ. Η παρέμβαση που θα μπορούσε να μεταβάλει προσεχώς και το προφίλ του κόμματος είναι προφανές ότι συνδέεται και με το γενικότερο πολιτικό κλίμα. Με τον δημοσκοπικό αέρα να δυναμώνει υπέρ του, ο Μητσοτάκης κινείται από θέση ισχύος που του επιτρέπει να κινηθεί με μεγαλύτερη άνεση στο εσωκομματικό πεδίο και να επανασχεδιάσει τις κομματικές δομές και τη γαλάζια ανθρωπογεωγραφία. Τα πρώτα θύματα φαίνεται να είναι οι πολιτευτές του κόμματος που επενδύουν σε μια νέα συμμετοχή στα ψηφοδέλτια είτε γιατί θα δείχνει ευκολότερος ο δρόμος της εκλογής είτε επειδή μια υποψηφιότητα θα αρκούσε ως διαβατήριο για μια προνομιούχο θέση στον κρατικό μηχανισμό. Ομως πρόεδρος της ΝΔ χθες σχεδόν το ξέκοψε. «Δεν είναι δεδομένη η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια κανενός πολιτευτή», ανέφερε, παρουσιάζοντας παράλληλα και μια βάση κριτηρίων για τις δικές του επιλογές: «Δεν πιστεύω σε αυστηρά όρια ηλικίας, ούτε πιστεύω ότι η ανανέωση έχει αποκλειστικά ηλικιακά χαρακτηριστικά. Εχει και ηλικιακά κριτήρια, αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ο υποψήφιος να είναι νέος στις ιδέες, να έχει επιστημονική επάρκεια και να έχει το ήθος που απαιτείται, και αυτό είναι απαράβατος όρος συμμετοχής στα κοινά». Το φιλτράρισμα προφανώς δεν αφορά τους εν ενεργεία βουλευτές.

Ο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ. Η συζήτηση για το νέο πλάνο ως προς τη συγκρότηση των γαλάζιων ψηφοδελτίων, στην οποία δημόσια συμμετέχει πλέον και ο αρχηγός, επίσης έχει να κάνει με τη συγκυρία. Η αμφισβήτηση των αντοχών της κυβέρνησης Τσίπρα αυξάνεται γεωμετρικά στο γαλάζιο στερέωμα, μεταβάλλοντας και τις εκτιμήσεις για τον εκλογικό ορίζοντα, με αποτέλεσμα σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες να καταγράφεται διαγκωνισμός πρόθυμων υποψηφίων. Μέσα σε αυτό το κλίμα είναι κατανοητή και μια σπουδή που βλέπουν ορισμένοι στη ΝΔ για τη δημιουργία του νέου Μητρώου Πολιτικών Στελεχών. «Δεν είναι δυνατόν όποιος έχει πρόσβαση στον τρίτο όροφο της Πειραιώς, στο γραφείο του προέδρου, να είναι αυτός που θα έχει προνομιακή μεταχείριση σε μια ενδεχόμενη συμμετοχή του αύριο σε ένα ψηφοδέλτιο» φρόντισε να διαμηνύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο ίδιος δεν κρύβει, εξάλλου, ότι η κίνηση αποσκοπεί και στην άντληση δυνάμεων από άλλες κομματικές βάσεις, ώστε να συγκροτηθεί μια «πλατιά κοινωνική πλειοψηφία υπέρ των μεταρρυθμίσεων». Θα μπορούσε να καταγραφεί και ως μια ανοικτή πρόσκληση για συνεργασίες εάν δεν ακολουθούσε η βεβαιότητα ότι «ο βασικός πολιτικός εκφραστής αυτής της πλατιάς μεταρρυθμιστικής συμμαχίας μπορεί να είναι μόνο η ΝΔ». Το Μητρώο Πολιτικών Στελεχών είναι απολύτως απαραίτητο για να δημιουργήσει το κόμμα μια νέα στελεχική βάση που θα σηματοδοτήσει και την εποχή Μητσοτάκη.