H τεχνολογία του VDSL Vectoring που ανεβάζει την ταχύτητα σύνδεσης στο Ιντερνετ έως και στα 100 Mbps και τελευταία έχει γίνει το μήλον της Εριδος ανάμεσα στους εγχώριους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), βρίσκεται ήδη στο μικροσκόπιο της Κομισιόν.

Η πρώτη μεγάλη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Vectoring εξελίσσεται με επίκεντρο τη Γερμανία, όπου η Deutsche Telekom (DT) πρότεινε την επέκταση της τεχνολογίας αυτής σε νέες περιοχές, τις οποίες δεν κάλυπτε πριν. Η γερμανική Ρυθμιστική Αρχή Τηλεπικοινωνιών (Bundesnetzagentur – BNetzA), ενώ την αποδέχθηκε αρχικά, στη συνέχεια την ανακάλεσε έπειτα και από τις αντιδράσεις της Κομισιόν.

Μάλιστα, από πλευράς Κομισιόν βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για την περίπτωση της Γερμανίας. Η ΕΕ αναγνωρίζει μεν ότι «η πρόταση της BNetzA μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των ταχυτήτων Ιντερνετ σε περίπου 6 εκατ. νοικοκυριά», όμως από την άλλη δεν παραβλέπει ότι αυτό «μπορεί να έχει σημαντικές περιοριστικές επιπτώσεις στους εναλλακτικούς παρόχους, οι οποίοι αποκτούν πρόσβαση μέσω της DT, προκειμένου να ολοκληρώσουν την παροχή υπηρεσιών στους πελάτες τους».

Το VDSL Vectoring συγκαταλέγεται στις σχετικά φθηνότερες (σε σχέση με τις οπτικές ίνες) λύσεις αναβάθμισης των υφιστάμενων δικτύων χαλκού, προσφέροντας αυξημένες ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων.

Ωστόσο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο (όπως και στην Ελλάδα) οι κόντρες μεταξύ των εταιρειών ξεκινούν από το γεγονός ότι η αξιοποίηση της συγκεκριμένης τεχνολογίας μπορεί να γίνει μόνον από τον κάτοχο της γραμμής χαλκού, ενώ οι ανταγωνιστές του (εναλλακτικοί πάροχοι) έχουν τη δυνατότητα μόνο στη μεταπώληση της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Συγκεκριμένα, η τεχνολογία Vectoring δεν επιτρέπει την αυτόνομη ανάπτυξη των παρόχων και όλοι οι «παίκτες» θα πρέπει να στοιχηθούν πίσω από τον κάτοχο της υποδομής των δικτύων χαλκού. Αυτό θα έχει ως πρώτο άμεσο αποτέλεσμα το προϊόν να μην μπορεί να διαφοροποιηθεί από τους εναλλακτικούς παρόχους, όπως ακριβώς συνέβαινε τα πρώτα χρόνια της απελευθέρωσης των τηλεπικοινωνιών, δηλαδή πριν από τη δυνατότητα αποδεσμοποίησης της γραμμής από τον κυρίαρχο πάροχο.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το πρόβλημα με την τεχνολογία Vectoring, όπως και κάθε άλλη τεχνολογία που βασίζεται στον χαλκό (xDSL), έγκειται κυρίως στο ότι εμφανίζει περιορισμούς στην ανάπτυξη της κοινωνίας των Gigabits. Αντίθετα, στα δίκτυα των οπτικών ινών (FTTH/FTTB) οι ταχύτητες ξεκινούν από εκεί όπου σταματά το Vectoring (100 Mbps) και ανεβαίνουν.

Επίσης, αρνητική εξέλιξη για την Κομισιόν θεωρείται και το γεγονός ότι το Vectoring μπορεί να εφαρμοστεί σε μια ολόκληρη δέσμη καλωδίων χαλκού (δηλαδή σε πολλαπλούς συνδρομητές). Αντίθετα, σήμερα τουλάχιστον, αποτρέπεται η φυσική αποδέσμευση των γραμμών των συνδρομητών από τους εναλλακτικούς παρόχους, οι οποίοι καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο προτάσεις για ενεργή ή εικονική πρόσβαση στις γραμμές αυτές.

Oι προτάσεις της Κομισιόν

Πάντως, τη στιγμή που αναζητείται φόρμουλα για τη λειτουργία του Vectoring στις τοπικές αγορές, η ΕΕ ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες (14 Σεπτεμβρίου) το νέο υπό διαμόρφωση Ευρωπαϊκό Ρυθμιστικό Πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.

Αιχμή του δόρατος του νέου Πλαισίου είναι η καλύτερη συνδεσιμότητα στο Διαδίκτυο και η ενδυνάμωση των επενδύσεων σε μελλοντικά δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών υψηλής χωρητικότητας (όπως είναι οι οπτικές ίνες), τα οποία θα σηκώσουν το βάρος της ανάπτυξης της ψηφιακής οικονομίας.

Μάλιστα, για την επιτυχία της νέας στρατηγικής για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά, η πρόταση της Κομισιόν θέτει ως βασικούς όρους:

n Τη διασφάλιση της πρόσβασης σε σταθερά και κινητά δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας κι όχι απλά σε δίκτυα υψηλών ταχυτήτων.

n Την παροχή Gigabit connectivity λόγω της αύξησης της κατανάλωσης δεδομένων και της χρήσης των σταθερών δικτύων και για ασύρματη πρόσβαση σε δεδομένα.

n Την εστίαση όλων των κρατών-μελών σε πολιτικές και κίνητρα που θα αφορούν δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας, τα οποία θα προσφέρουν ταχύτητα download τουλάχιστον 100 Mbps.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, μέχρι το 2025 οι προσφερόμενες υπηρεσίες διαδικτυακού νέφους (multi screen ultra HD, e-health, IoT κ.λπ.) θα έχουν δημιουργήσει αυξημένες δικτυακές ανάγκες για την πλειονότητα των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες δεν θα μπορούν να καλυφθούν πλέον από τις τεχνολογίες χαλκού (FTTC/VDSL).

Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ρητά ότι «η έλλειψη ανταγωνισμού σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές πρόσβασης είναι σήμερα η υπ’ αριθμόν ένα αιτία για τη μη ανάπτυξη future proof δικτύων νέας γενιάς σε μια χώρα».

Σημειώνεται ότι ανάμεσα στους βασικούς άξονες της στρατηγικής της Κομισιόν για την υλοποίηση των δικτύων υπερυψηλής χωρητικότητας είναι η ενθάρρυνση των συνεπενδύσεων και των wholesale only σχημάτων, ιδίως όπου δεν υπάρχει ανταγωνισμός στις υποδομές.

Ηδη, σε αρκετές χώρες της ΕΕ, τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν συστήσει κοινές εταιρείες για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς με επίκεντρο τις οπτικές ίνες. Η συνένωση όλων των δυνάμεων είναι απαραίτητη, καθώς η τεχνολογία των οπτικών ινών (FTTH/ FTTB) απαιτεί υψηλές επενδύσεις.

Για την προσέλκυση και πραγματοποίηση νέων επενδύσεων σε δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων η Κομισιόν θεωρεί αναγκαίους τέσσερις παράγοντες:

n Τη δημιουργία διαφανούς και προβλέψιμου επενδυτικού περιβάλλοντος.

n Τη διασφάλιση όρων ισοτιμίας σε σχέση με τον ήδη εγκατεστημένο πάροχο.

n Τη ρυθμιστική σταθερότητα [BEREC Report on challenges and drivers of NGA rollout and infrastructure competition, BoR (16) 96].

n Την υιοθέτηση ξεκάθαρης ψηφιακής στρατηγικής, η οποία θα εφαρμόζεται με συνέπεια.