Η ιστορική ειρηνευτική συμφωνία την οποία είχαν συνυπογράψει πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της Κολομβίας και η μεγαλύτερη ομάδα ανταρτών της χώρας απερρίφθη από τους ψηφοφόρους στο δημοψήφισμα της Κυριακής, δημιουργώντας μεγάλη ανησυχία για το μέλλον του 52χρονου εμφυλίου πολέμου. Η συμμετοχή στην ψηφοφορία δεν ξεπέρασε το 37,43%, δεν υπήρχε όμως κάποια πρόβλεψη για την πιθανή ακύρωση του δημοψηφίσματος σε περίπτωση μικρής συμμετοχής. Το «όχι» επικράτησε με 50,21% έναντι του 48,78% που ψήφισε «ναι» στη συμφωνία. Το αποτέλεσμα ήταν πλήγμα για τον πρόεδρο της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος, ο οποίος μόλις την περασμένη εβδομάδα είχε ανταλλάξει χειραψίες με τους ηγέτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), οι οποίοι ζήτησαν συγγνώμη για όλα αυτά τα χρόνια της αιματοχυσίας κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.

Η αναπάντεχη νίκη του «όχι» –όλες οι δημοσκοπήσεις έδιναν προβάδισμα στην έγκριση της συμφωνίας –δημιουργεί μεγάλη ανησυχία στη χώρα καθώς πλέον είναι αβέβαιο το μέλλον των ανταρτών στους οποίους θα δινόταν αμνηστία και θα μπορούσαν να επιστρέψουν στη χώρα. Και οι δύο πλευρές έσπευσαν να δηλώσουν ότι δεν θα αρχίσουν ξανά τις εχθροπραξίες.

«Δεν εγκαταλείπω την προσπάθεια, θα συνεχίσω να επιδιώκω την ειρήνη για το υπόλοιπο της θητείας μου, διότι αυτός είναι ο τρόπος να αφήσουμε μια καλύτερη χώρα στα παιδιά μας» δήλωσε ο πρόεδρος Σάντος, ο οποίος δεν έχει δικαίωμα να διεκδικήσει την επανεκλογή του στο αξίωμα, από το οποίο θα αποχωρήσει τον Αύγουστο του 2018. Διαβεβαίωσε ότι η αμοιβαία και οριστική κατάπαυση του πυρός, η οποία κηρύχθηκε την 29η Αυγούστου, «είναι ακόμη έγκυρη και θα παραμείνει σε ισχύ». «Σας κάλεσα να αποφασίσετε εάν υποστηρίζετε ή όχι αυτό που συμφωνήθηκε για τον τερματισμό του πολέμου με την οργάνωση FARC και η πλειοψηφία, έστω κι αν είναι μια πολύ μικρή πλειοψηφία, είπε “όχι”», δήλωσε ο Σάντος, προσθέτοντας «η άλλη μισή χώρα είπε “ναι”». Κατέληξε λέγοντας ότι θα αρχίσει αμέσως συνομιλίες με όλες τις πολιτικές δυνάμεις προκειμένου να αρχίσει ένας νέος διάλογος και να αποφασισθεί ποιον δρόμο θα ακολουθήσει η χώρα.

Το δημοψήφισμα, η συμμετοχή στο οποίο δεν ήταν υποχρεωτική και το αποτέλεσμά του δεν είναι δεσμευτικό, οργανώθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου Σάντος για να δοθεί «η μέγιστη δυνατή νομιμοποίηση» στην ειρηνευτική συμφωνία που συνήφθη με τις Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας. Επικεφαλής τού στρατοπέδου του «όχι» είναι ο δεξιός πρώην πρόεδρος, νυν γερουσιαστής, Αλβαρο Ουρίμπε. Σφοδρός επικριτής της συμφωνίας ειρήνης, ειδικά της «ατιμωρησίας» των ανταρτών, ο Αλβαρο Ουρίμπε κάλεσε από την πλευρά του να υπάρξει μια «μεγάλη εθνική συμφωνία».

Τα Ηνωμένα Εθνη είναι πλήρως προσηλωμένα στην ειρηνευτική διαδικασία στην Κολομβία και θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για να βοηθήσουν την κυβέρνηση να επιτύχει μια συμφωνία με τους αντάρτες δήλωσε χθες εκπρόσωπος του ΟΗΕ. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ζήτησε από τον ειδικό αντιπρόσωπο του παγκόσμιου οργανισμού Ζαν Αρνό να μεταβεί αμέσως στην Κούβα, όπου βρίσκονται οι εκπρόσωποι των ανταρτών, για διαβουλεύσεις. «Ο γενικός γραμματέας έχει την πεποίθηση πως όλοι οι Κολομβιανοί θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη του κοινού στόχου για μια βιώσιμη και σταθερή ειρήνη» αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ.