Ο ΕΝΦΙΑ φαίνεται ότι έκανε το θαύμα του. Τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Σεπτέμβριο κατέγραψαν ένα εντυπωσιακό άλμα εις ύψος με υπέρβαση του μηνιαίου στόχου κατά 840 εκατ. ευρώ, προκαλώντας κύματα αισιοδοξίας στο υπουργείο Οικονομικών και το Μέγαρο Μαξίμου.

Για την εξαγωγή σαφών συμπερασμάτων, όσον αφορά το ενδεχόμενο η εκτίναξη των εσόδων να συνδέεται με συγκυριακούς παράγοντες ή διαθέτει χαρακτηριστικά παγιωμένης τάσης, είναι ακόμα νωρίς. Πηγές από το περιβάλλον του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη υποδεικνύουν τον ΕΝΦΙΑ ως βασικό υπεύθυνο για την υπεραπόδοση των εσόδων τον Σεπτέμβριο και στο ίδιο αρχικό συμπέρασμα παραπέμπουν και συνεργάτες του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή.

Οι πρώτες ενδείξεις μαρτυρούν ότι μεγάλος αριθμός φορολογουμένων πλήρωσε τον ΕΝΦΙΑ εφάπαξ, είτε διότι το συνολικό ποσό της οφειλής ήταν σχετικά μικρό (περίπου 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων είχαν οφειλή έως 30 ευρώ) είτε διότι επέλεξε τη διευθέτηση της φορολογικής υποχρέωσης μέσω πιστωτικής κάρτας σε πολλές μηνιαίες δόσεις. Η τράπεζα όμως, στην περίπτωση αυτή καταβάλλει τον ΕΝΦΙΑ εφάπαξ στην Εφορία.

Αν η θεαματική υπέρβαση των εσόδων τον Σεπτέμβριο οφείλεται αποκλειστικά στον ΕΝΦΙΑ, μοιραία θα υπάρξει υστέρηση επί των μηνιαίων στόχων εισπράξεων από φόρους ακινήτων τους επόμενους μήνες. Αν όμως τα αναλυτικά στοιχεία δείξουν ότι σημαντικό μέρος της υπέρβασης σχετίζεται με τις εισπράξεις ΦΠΑ για παράδειγμα –οι οποίες εμφανίζουν επίσης πολύ καλή πορεία τους τελευταίους μήνες –τότε το ενδεχόμενο συγκυριακής αύξησης των εσόδων αποδυναμώνεται.

Σε κάθε περίπτωση όμως έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται αποστάσεις ασφαλείας από το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του αυτόματου κόφτη δημοσίων δαπανών, ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες επιβεβαίωσης της πρόβλεψης του προσχεδίου προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα 0,63% του ΑΕΠ το 2016, έναντι αρχικής εκτίμησης για 0,5%.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι στο εννιάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού ανήλθαν σε 34,826 δισ. ευρώ, με υπέρβαση της τάξεως του 1,1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.