Ηταν, λόγω χώρου και ακροατηρίου, η πιο κομματική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη έπειτα από καιρό. Οταν απευθύνεσαι στο μεδούλι του κόμματος, μια έκρηξη κομματικού πατριωτισμού είναι κατανοητή –πολύ περισσότερο όταν συνδυάζεται με την επέτειο της ιδρυτικής πράξης της γαλάζιας συνομοταξίας και τα επίσημα εγκαίνια της νέας κομματικής έδρας. Ενας πρόσθετος λόγος είναι ο συνωστισμός των προκατόχων που βρίσκονται ενώπιόν σου και έχει τη σημασία του πόσες φορές θα μπουν στον κόπο να χειροκροτήσουν.

Ο πρόεδρος της ΝΔ πέταξε εκ νέου το γάντι των εκλογών και ξιφούλκησε κατά του Αλέξη Τσίπρα, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρούς χαρακτηρισμούς, αλλά για το εσωκομματικό ακροατήριο φάνηκε να έχει ειδικό βάρος μια αποκήρυξη του νεοφιλελευθερισμού που αναδείχθηκε από την προεδρική ομιλία. Δεν ήταν ένας ηχηρός δημόσιος αφορισμός, αλλά μια αποστροφή που έδειχνε κρυμμένη πίσω από ακόμη μία επίθεση στον Τσίπρα, η οποία συνδυάστηκε –προφανώς επιλεγμένα –και με επικρίσεις για την κυβερνητική αναμόχλευση του ζητήματος της διδασκαλίας των Θρησκευτικών. «Η κυβέρνηση Τσίπρα με κάθε ευκαιρία, με κάθε πρόσχημα δίχασε και διχάζει τον ελληνικό λαό. Πότε ανακαλύπτει τον νεοφιλελευθερισμό, που καμία κοινοβουλευτική δύναμη δεν εκφράζει σήμερα στην Ελλάδα, πότε συγκρούεται χωρίς λόγο με την Εκκλησία» διακήρυξε η νέα ηγεσία.

Τα μέλη της νεοεκλεγείσας Πολιτικής Επιτροπής και λοιποί κομματικοί παράγοντες που είχαν συρρεύσει στη στενή αίθουσα του ισογείου των νέων γραφείων φάνηκε να λαμβάνουν το μήνυμα, έστω κι αν χρειάστηκε μια νοητική επεξεργασία κάποιων δευτερολέπτων. Με μια ευδιάκριτη διαφορά φάσης, πρώτος ο Αντώνης Σαμαράς και κατόπιν ο Κώστας Καραμανλής χειροκρότησαν στην πρώτη σειρά, ενώ στο ηγετικό πάνελ ο αντιπρόεδρος Αδωνις Γεωργιάδης έκανε προσπάθεια να συγκρατήσει ένα μειδίαμα. Στο περιθώριο της εκδήλωσης αρκετά στελέχη προεξοφλούσαν ότι η αποστασιοποίηση της Πειραιώς από τον νεοφιλελευθερισμό θα είναι προσεχώς πιο καθαρή, όχι μόνον επειδή καταγράφεται μια δυσανεξία στην ευρύτερη γειτονιά της νέας έδρας (μεταξύ Μοσχάτου, Ρέντη, Ταύρου και πλησίον της Λαχαναγοράς), αλλά πρωτίστως γιατί το κόμμα σχεδιάζει να ξανασυναντηθεί με δημοσίους υπαλλήλους, συνταξιούχους, αγρότες και γενικότερα όσες ομάδες πολιτών βασίζονται στο λεγόμενο κοινωνικό κράτος. Ορισμένοι, μάλιστα, θυμήθηκαν ότι σε μια αντίστοιχη αποκήρυξη είχε καταφύγει μετά τις χαμένες εκλογές του 1985 και ο Κώστας Μητσοτάκης, προκειμένου να αποφευχθεί εντός των κομματικών τειχών και μια ιδεολογική σύρραξη μεταξύ φιλελεύθερων και νεοφιλελεύθερων.

Μια προσπάθεια, άλλωστε, να αποφευχθούν δυσαρέσκειες και ρήγματα ήταν εμφανής απ’ όλους και στη νέα αίθουσα της Πολιτικής Επιτροπής. Τριβές για την αρχηγική σφραγίδα των πρώην δεν θα καταγραφούν στο εξής, αφού στο time line των ηγετών που είχε απλωθεί ψηλά στην οροφή χωρούσε και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να κάνει ειδική μνεία ακόμη και στην προεδρική παρένθεση του Γιάννη Πλακιωτάκη. Η συνύπαρξη όλων των πρώην αρχηγών, τους οποίους πλαισίωνε και η Ντόρα Μπακογιάννη, συνέγειρε το ακροατήριο και καθιστούσε σχεδόν αναπόφευκτη την εκτεταμένη αναφορά στην ιστορική διαδρομή της ΝΔ και την παρακαταθήκη του ιδρυτή Κωνσταντίνου Καραμανλή. «Είμαστε η πολιτική δύναμη που περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη δικαιούται να λέει ότι έχει πραγματικά βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία. Είδαμε άλλοτε κραταιά κόμματα να αποδυναμώνονται. Κάποιοι άλλοι που πάτησαν στην απελπισία του ελληνικού λαού και εκτοξεύτηκαν εκλογικά εξαπατώντας τους πάντες, έχουν μπει σε καθοδική, διαλυτική πορεία» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποφαινόμενος παράλληλα ότι οι ρίζες της ΝΔ αποδείχθηκαν πιο δυνατές επειδή «είχε σταθερές αξίες, όπως απέχθεια προς τον λαϊκισμό, γνήσιο πατριωτισμό που βάζει το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό, προσήλωση στον ευρωπαϊκό χαρακτήρα της χώρας, εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των Ελλήνων».

Το στήσιμο του Κώστα Καραμανλή που καθυστέρησε την έναρξη της συνεδρίασης κατά 35 λεπτά δεν χάλασε την εορταστική ατμόσφαιρα. Ο ίδιος απέδωσε την καθυστέρηση σε παρεξήγηση, επειδή είχε ειδοποιηθεί να μεταβεί στο Μοσχάτο μισή ώρα αργότερα. Ο Μητσοτάκης περίμενε στον γραφείο του την άφιξη Καραμανλή, πριν κατέβει από τον τρίτο όροφο στο ισόγειο. Χαιρέτησε τους προκατόχους και στην ομιλία του τούς μνημόνευσε έναν έναν, φροντίζοντας να κάνει την απαραίτητη παύση για το χειροκρότημα.

Πάντως, όσοι είχαν σταθερά το βλέμμα στην πρώτη σειρά, επιμένουν ότι δεν διαπίστωσαν κάποια χειραψία μεταξύ Σαμαρά και Μεϊμαράκη –και αυτό θα μπορούσε να αποτελεί ένα από τα λίγα παρατράγουδα της εκδήλωσης. Ενδεχομένως να έχει παίξει τον ρόλο της και η παρέμβαση Μεϊμαράκη, νωρίς χθες το πρωί, ο οποίος με αφορμή τα 42α κομματικά γενέθλια διεμήνυσε ότι «η παρατεταμένη πολιτική και οικονομική κρίση επιβάλλει την αλλαγή πολιτικής και την εθνική συνεννόηση σε κρίσιμα ζητήματα». Οι συστάσεις Μεϊμαράκη περί εθνικής συνεννόησης σχολιάστηκαν δεόντως και στη μεγάλη κομματική σύναξη στην Πειραιώς, χωρίς να λείψουν επικριτικά σχόλια –«άκαιρες κι εκτός θέματος» τις βρήκε ο βουλευτής Δράμας, Δημήτρης Κυριαζίδης.

Οι κάλπες και τα στοιχήματα

Το θέμα των εκλογών κυριαρχούσε στα νέα γραφεία και αυτό το γνώριζε εκ των προτέρων και το ανέμενε ο νέος αρχηγός –το χθεσινό ακροατήριο αποτελούσε την καρδιά της κομματικής μηχανής. Μια αίσθηση αδημονίας για ραγδαίες εξελίξεις ήταν έντονη στην αίθουσα και δικαιολογεί το πιο δυνατό χειροκρότημα τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε εκ νέου το θέμα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ως εθνική αναγκαιότητα. Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης τα στοιχήματα για τις αντοχές της κυβέρνησης Τσίπρα έδιναν και έπαιρναν, ενώ αρκετοί μιλούσαν για τα νέα ψηφοδέλτια ή για υπουργεία και ΔΕΚΟ που άφησαν και θα ήθελαν να επιστρέψουν. Σαφές χρονοδιάγραμμα, ωστόσο, ήταν προφανές ότι δεν μπορούσε να τους δώσει η ηγεσία, μπορούσε μόνον να παράσχει διαβεβαιώσεις ότι όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές το αποτέλεσμα έχει ήδη κριθεί. «Η αποτυχημένη κυβέρνηση κάθε μέρα αποθρασύνεται και γίνεται πιο επικίνδυνη. Καταλύουν ανενδοίαστα τις βασικές αξίες του πολιτεύματός μας και υπονομεύουν το μέλλον της χώρας. Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία. Πρέπει να φύγουν το συντομότερο. Μόνο με εκλογές θα απαλλαγεί η Ελλάδα από τους ιδεοληπτικούς τυχοδιώκτες που μας κυβερνούν… Τα μάτια και οι προσδοκίες των πολιτών είναι στραμμένα πάνω μας» ήταν το σκληρό μήνυμά της.

Ανησυχία για το ΣτΕ

Η χθεσινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πολιτική Επιτροπή ήταν πρόδηλο ότι προσπαθούσε να εξισορροπήσει και το εσωκομματικό κλίμα από την τελευταία μονομαχία των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιορίστηκε στην ατζέντα της Παιδείας. Χθες στόχευσε τον Αλέξη Τσίπρα και για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στα εθνικά, με φόντο τις προκλήσεις Ερντογάν και την τουρκική αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης, ενώ υπήρξε ιδιαίτερα καταγγελτικός για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, προχωρώντας –εμμέσως πλην σαφώς –και σε συστάσεις προς το Συμβούλιο της Επικρατείας. «Η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου διχάζει τον ελληνικό λαό και προσπαθεί να χτίσει ιστό διαπλοκής. Προειδοποιώ ότι δεν θα επιτρέψω στους λίγους να μετατρέψουν την ανεξάρτητη δικαιοσύνη σε κυβερνητικό βιλαέτι» τόνισε με έμφαση και κατέληξε: «Εκφράζω δημόσια τον προβληματισμό και την ανησυχία μου για την εξέλιξη στο ΣτΕ. Το Ανώτατο Δικαστήριο έπρεπε να είχε αποφανθεί επί της συνταγματικότητας ή μη του νόμου Παππά πριν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός-φιάσκο. Είμαι βέβαιος ότι το δικαστήριο θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα δικάσει την ουσία της υπόθεσης το συντομότερο δυνατό. Η εκκρεμότητα αυτή έχει τραυματίσει το κύρος των θεσμών. Καμία άλλη καθυστέρηση δεν επιτρέπεται. Η Δικαιοσύνη πρώτη οφείλει να διαφυλάξει το κύρος της…».