Σημαντικό στοιχείο στην πολιτική το timing –αν και η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον απερχόμενο τούρκο πρεσβευτή στην Αθήνα Κερίμ Ουράς ήταν από καιρό προγραμματισμένη, καθότι ο Ουράς ολοκλήρωσε την πενταετή του θητεία στη χώρα μας.

Ηταν όμως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους δύο άνδρες να συζητήσουν γύρω από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στη σκιά των δηλώσεων Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης και των δημόσιων αντεγκλήσεων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την ανησυχία του για τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου λέγοντας ότι οι αντιπαραγωγικές τοποθετήσεις δεν βοηθούν το κλίμα στα ελληνοτουρκικά αν και όλοι φάνηκε να συμφωνούν στη διαπίστωση ότι η αναστάτωση προκλήθηκε για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους.

Στη μισάωρη συνάντηση έγινε κουβέντα και για το Κυπριακό που βρίσκεται σε τροχιά επίλυσης όσο και για το Προσφυγικό το οποίο ταλαιπωρεί εξίσου τις δύο χώρες. Ο Ουράς αναμένεται να επιστρέψει στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών αναλαμβάνοντας πόστο δίπλα στον γενικό γραμματέα ενώ νέος πρεσβευτής θα αναλάβει ο μέχρι πρότινος εκπρόσωπος της γείτονος στη Ηνωμένα Εθνη Γιασάρ Χαλίτ Τσεβίκ.

Παράπονα στο ΝΑΤΟ

Το ζήτημα που ανέκυψε μετά τις δηλώσεις Ερντογάν απασχόλησε και τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον ανώτατο συμμαχικό διοικητή Ευρώπης του ΝΑΤΟ στρατηγό Κέρτις Σκαπαρότι στο Μέγαρο Μαξίμου. Οπως διαβάζω στο κυβερνητικό σημείωμα, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις σε θέματα ασφάλειας, ο ρόλος του ΝΑΤΟ καθώς και η συμβολή του στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να έδειξε στον αξιωματούχο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας την ανησυχία του για τις πρόσφατες τουρκικές δηλώσεις επιμένοντας ότι η σταθερότητα στην περιοχή εξασφαλίζεται μόνο στη βάση του διεθνούς δικαίου.