Μηνύματα ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης έστειλαν προς κάθε κατεύθυνση με τις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι των δικαστικών ενώσεων χθες, ημέρα εορτασμού του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, ο οποίος είναι προστάτης των δικαστών.

Τα προβλήματα της Δικαιοσύνης μπορεί να είναι γνωστά εδώ και χρόνια, αλλά παραμένουν άλυτα από την εκτελεστική εξουσία. «Το πιο ανησυχητικό όμως», όπως τόνισε η πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών Ειρήνη Γιανναδάκη, «είναι ότι όλο και συχνότερα η Δικαιοσύνη βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης με δηλώσεις υπουργών και άλλων πολιτικών προσώπων για δικαστικούς λειτουργούς και υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη, που προκαλούν ερωτηματικά στην ελληνική κοινωνία κάτω από ποιες συνθήκες και μέσα από ποιες διαδικασίες απονέμεται η δικαιοσύνη στη χώρα μας, εισφέροντας έτσι σημαντικό πλήγμα στη δημόσια εικόνα και αξιοπιστία της».

«Δυσάρεστες αλήθειες»

Στο μείζον θεσμικό ζήτημα που συνδέεται με τον πυρήνα της λειτουργίας της Δικαιοσύνης και την εικόνα που αντανακλά η Δικαιοσύνη στους πολίτες αναφέρθηκε ο α’ αντιπρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Παναγιώτης Λυμπερόπουλος.

Τι είπε; Πως «αν θα μπορούσαμε τώρα να φέρουμε έναν πολίτη σε αυτό το πόντιουμ και να του δώσουμε το μικρόφωνο, είναι πιθανό να ακούγαμε δυσάρεστες αλήθειες για το τι πιστεύει για το κράτος δικαίου και το πόσο αποτελεσματική για την υπεράσπισή του είναι η Δικαιοσύνη. Και αν τολμήσουμε να του ζητήσουμε να αποδείξει τη θέση του, με μεγάλη ευκολία θα παραθέσει ειδήσεις, οδυνηρές, από το πρόσφατο δικαστικό και πολιτικό ρεπορτάζ».

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής, υπό το βάρος του δικού του θεσμικού ρόλου, σημείωσε πως «πολιτικές σκοπιμότητες της νομοθετικής εξουσίας δεν μπορούν να ακυρώνουν δικαστικές αποφάσεις. Και βεβαίως δεν μπορούν να επηρεάζουν τη δικανική κρίση, αναιρώντας ουσιαστικά τον έλεγχο συνταγματικότητας των νόμων ή/και συμβατότητάς τους με τις επιταγές της ευρωπαϊκής δικαιοταξίας στο πεδίο των θεμελιωδών δικαιωμάτων».