Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε, ομολογώ, την τιμητική του χθες. Πλην όσων έγιναν με τα ΜΑΤ που επιτέθηκαν στους συνταξιούχους, του την έπεσε κι ο δήμαρχος Αθηναίων, με μια ανακοίνωση την οποία θα χαρακτήριζα σκληρότατη –ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη το στυλ του δημάρχου.

Ας τα πάρουμε από την αρχή όμως. Ο Τόσκας σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα δήλωσε ότι ο Γιώργος Καμίνης δεν τήρησε όσα του είχε υποσχεθεί σχετικά με τη στέγαση των προσφύγων και των ναρκομανών. Ο δήμος, λοιπόν, εξέδωσε χθες μια ανακοίνωση που ξεκινά ως εξής: «Ούτε ίχνος αυτοκριτικής από τον κ. Τόσκα για το επίπεδο αστυνόμευσης στην Αθήνα. Ούτε λέξη για τις ευθύνες του στην αποδυνάμωση των αστυνομικών τμημάτων της πρωτεύουσας, την έλλειψη κάθε σχεδιασμού για τη γειτονιά των Εξαρχείων, το εμπόριο ναρκωτικών στη μέση του δρόμου, την αποδιοργάνωση της Τροχαίας, την παραβατικότητα, τους βανδαλισμούς και την καταστροφή μνημείων της πόλης.Αντί να απολογηθεί, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες του, επιστρατεύοντας απαράδεκτες ανακρίβειες».

Αναπάντητες επιστολές και ερωτηματικά

Η απάντηση του δημάρχου, βέβαια, δεν μένει στη θεωρία. Τι εννοώ; Αναφέρει ότι λίγες μέρες μετά τη συνάντησή του με τον Τόσκα στο υπουργείο, «ο Δήμος Αθηναίων επέκτεινε τη δομή φιλοξενίας προσφύγων του Ελαιώνα από τα 24 στα 37 στρέμματα, αγνοώντας τις μηνύσεις της Χρυσής Αυγής».

Τονίζει επίσης ότι είχε μείνει αναπάντητη η επιστολή που είχε στείλει ο Καμίνης «για το θέμα της κραυγαλέας απουσίας της Αστυνομίας στην ευρύτερη περιοχή της “Τριλογίας” (Νομική Σχολή, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Ακαδημία Αθηνών, Πανεπιστήμιο, Εθνική Βιβλιοθήκη)».

Παράλληλα αναρωτιέται, ανάμεσα στα άλλα, «γιατί δεν τίθεται σε εφαρμογή η υπογεγραμμένη συμφωνία της ΕΛ.ΑΣ. με τον δήμο για μεικτά κλιμάκια ελέγχου στην πόλη;».

Και κλείνει με μια μπηχτή –εντάξει, σε κυριλέ καμινικό ύφος, αλλά μπηχτή παρ’ όλα αυτά. «Το ζήτημα της ασφάλειας» γράφει «είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση και κορυφαίο δικαίωμα του πολίτη. Δυστυχώς, ο πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας αυτό δεν φαίνεται να το έχει αντιληφθεί». Σε απλά ελληνικά, νομίζω εγώ, του λέει ότι δεν κάνει για τη δουλειά.