Το νέο τοπόσημο της πόλης απέκτησε ένα ερωτηματικό. Το προκάλεσε το ανεπίλυτο ζήτημα της πρόσβασης με συγκοινωνιακά μέσα. Επειτα από 66 ειδικές συναντήσεις εκπροσώπων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με τους φορείς του ελληνικού Δημοσίου για το μέλλον και την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η πλευρά του Δημοσίου είχε χθες να προτείνει μία προσωρινή «κουτσή» λύση.

Μόνο ένα λεωφορείο, το Χ-80 που εξυπηρετεί τα κρουαζιερόπλοια από τον Πειραιά και φτάνει έως τη στάση Συγγρού-Φιξ, θα μπορούσε άμεσα να εξυπηρετήσει το επιβατικό κοινό. Η γραμμή θα μπορούσε μετά τον Νοέμβριο (που σταματά η τουριστική κίνηση) να περνά από το ΚΠΙΣΝ. «Μόνο όμως τα Σαββατοκύριακα, γιατί δεν έχουμε λεφτά για αγορές νέων οχημάτων και προσλήψεις προσωπικού» είπε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών.

Δρομολόγιο – ημίμετρο

Επίσης κάτι ανάλογο προτείνουν και με το λεωφορείο της γραμμής Τροκαντερό – Κερατσίνι, για να κάνουν μια κάποια αλλαγή στο δρομολόγιο ώστε να περνά από την οδό Πεισιστράτου. Κάτι που το αγνοούσε ο Δήμος Καλλιθέας, έστω και ως ενδεχόμενο, για να φροντίσει για ρύθμιση στάθμευσης και κυκλοφορίας οχημάτων στον εν λόγω δρόμο.

Εκπληκτοι έδειχναν και οι υπόλοιποι μετέχοντες στη χθεσινή συνάντηση εκπρόσωποι του Ιδρύματος, αλλά και οι αρμόδιοι των υπουργείων Οικονομικών, Παιδείας, οι διευθυντές των οργανισμών της Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Χρόνια τώρα όλοι τους έχουν θέσει ως προτεραιότητα τον ίδιο προβληματισμό: μόνο αν υπάρχει καλό δίκτυο συγκοινωνίας (συνδυασμός δηλαδή λεωφορείου, τραμ, μετρό, τρόλεϊ) θα έρχεται κόσμος στους νέους χώρους. Κανείς άλλος εκτός από το αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών δεν είχε ενημερωθεί για αυτό το ημιμόνιμο μέτρο προσβασιμότητας.

Τα πρακτικά μυαλά της συνάντησης, που πρώτοι εξέφρασαν τις ενστάσεις τους, ήταν οι διευθυντές της Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης: Οι λυρικές παραστάσεις και το διευρυμένο ωράριο της Βιβλιοθήκης θα κρατούν κόσμο και μετά τα μεσάνυχτα στο Κέντρο Πολιτισμού. Καθημερινά. Οχι μόνο τα Σαββατοκύριακα.

Περιμένοντας το Μαξίμου

Πότε λοιπόν θα καθήσουν υπουργοί Μεταφορών και Περιβάλλοντος, εκπρόσωποι των όμορων δήμων, φορείς συγκοινωνιακών μέσων, καθηγητές του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, μαζί με τους δωρητές και τους διευθυντές των πολιτιστικών οργανισμών για να συζητήσουν ταυτόχρονα, από κοινού, το ενδεχόμενο μιας ολοκληρωμένης μελέτης –συγκοινωνιακής , χωροταξικής, περιβαλλοντικής -, εκπονημένης από το Πολυτεχνείο;

Τα ερωτηματικά συσσωρεύονται. Στο μεταξύ, πάλι με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, μικρά λεωφορεία shuttle bus εκτελούν δρομολόγια από Συγγρού-Φιξ κάθε μέρα, τις ώρες των εκδηλώσεων, για εξυπηρέτηση του κοινού. Πάντως, η εκπρόσωπος του Γραφείου Πρωθυπουργού δήλωσε ότι θα μεταφέρει τα αιτήματα προς τα ενδότερα του Μαξίμου. Πιθανόν για μεταμεσονύχτιες συνεδρίες…