Το χρώμα του χρήματος βλέπει η FIFA με τον πρόεδρό της Τζιάνι Ινφαντίνο να προτείνει τη διοργάνωση του Μουντιάλ 2026, όχι με 40 ομάδες όπως ήταν η αρχική πρόταση, αλλά με 48!

«Περισσότερες χώρες και μεγάλες περιοχές σε όλο τον κόσμο θα ήταν χαρούμενες με μία τέτοια εξέλιξη» είναι η άποψη του προέδρου της παγκόσμιας ομοσπονδίας, ο οποίος προχώρησε και στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η διοργάνωση.

«Η βασική ιδέα είναι να υπάρχει ένα τουρνουά στο οποίο οι 16 καλύτερες ομάδες θα είναι απευθείας στους ομίλους και οι άλλες 16 θα ξεχωρίζουν από διαδικασία πλέι οφ με τα παιχνίδια να διεξάγονται στη χώρα που οργανώνει το Μουντιάλ» εξήγησε, εννοώντας ότι 16 ομάδες θα μετέχουν στη διοργάνωση παίζοντας μόνο ένα παιχνίδι. «Θα συνεχίζουμε με 32 ομάδες, αλλά η διοργάνωση θα ξεκινά με 48» πρόσθεσε.

Ο Ινφαντίνο είναι υπέρμαχος της αύξησης του αριθμού των ομάδων σε τελική φάση Μουντιάλ. Στην τελευταία διοργάνωση στη Βραζιλία συμμετείχαν 32 ομάδες και ήδη πριν εκλεγεί στην προεδρία της FIFA είχε προτείνει την αύξηση σε 40 ομάδες. «Οι ιδέες αναθεωρούνται και με αυτόν τον τρόπο φτάνουμε στην καλύτερη. Ολα αυτά θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες και η απόφαση θα ληφθεί τον Ιανουάριο» είπε ο 46χρονος παράγοντας στην κολομβιανή εφημερίδα «Ελ Παΐς».

Με αυτή την πρόταση του Ινφαντίνο δημιουργείται ένα τουρνουά με 80 παιχνίδια, έναντι 64 που ήταν στη Βραζιλία, αυξάνοντας τα χρήματα που θα μπουν στα ταμεία της FIFA μέσω των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Σημειώνουμε ότι στη διοργάνωση του 2014 η FIFA είχε έσοδα που άγγιξαν τα πέντε δισεκατομμύρια δολάρια.

Η μορφή της διοργάνωσης αλλά και οι ενδεχόμενες υποψηφιότητες θα τεθούν στο τραπέζι την προσεχή εβδομάδα στο συμβούλιο της FIFA, στη Ζυρίχη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και το Μεξικό θεωρούνται πιθανοί διοργανωτές του Μουντιάλ 2026, καθώς στη συνομοσπονδία της Βόρειας Αμερικής πιστεύουν ότι έχει έρθει η στιγμή να φιλοξενήσουν το τουρνουά για πρώτη φορά μετά το 1994.