Η Βρετανία θα συνεχίσει να μπλοκάρει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού όσο παραμένει μέλος της ΕΕ, καθώς μία νέα δύναμη θα υπονόμευε το ΝΑΤΟ, είπε την Τρίτη ο βρετανός υπουργός Άμυνας, Μάικλ Φάλον.

«Το να βγούμε από την ΕΕ δεν σημαίνει ότι απομακρυνόμαστε από τη δέσμευσή μας για την ασφάλεια της ηπείρου μας» είπε ο Φάλον από το βήμα του συνεδρίου των Τόρις στο Μπέρμιγχαμ.

«Θα ηγηθούμε του ΝΑΤΟ, ακρογωνιαίου λίθου της άμυνάς μας, τοποθετώντας στρατεύματα στα ανατολικά του σύνορα του χρόνου. Αλλά θα συνεχίσουμε να μπλοκάρουμε έναν στρατό της ΕΕ, ο οποίος απλά θα υπονόμευε το ΝΑΤΟ» είπε.

Στόχος της γαλλογερμανικής πρότασης, η οποία αποτελεί το πλέον φιλόδοξο σχέδιο της ΕΕ εδώ και δύο δεκαετίες, είναι να πείσει τους επιφυλακτικούς ανατολικοευρωπαίους και να αποφευχθεί μια μελλοντική σύγκρουση με τη Βρετανία στο θέμα της άμυνας, αφού οριστικοποιηθεί το διαζύγιο των δύο μερών.

Προτάσεις όπως η από κοινού χρήση εθνικών πόρων, η εμβάθυνση της συνεργασίας σε ευρωπαϊκές αποστολές και η δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατηγείου, αναδεικνύονται στον πιο απτό τρόπο που οι κυβερνήσεις σκοπεύουν να προωθήσουν μια ισχυρότερη ολοκλήρωση στο πεδίο της άμυνας μετά την ψήφο υπέρ του Brexit.