Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί διότι τα αρνητικά επιτόκια αρχίζουν να δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από όσα λύνουν και ενδεχομένως θα επανεξετάσει την πολιτική της. Αυτό προκύπτει σύμφωνα με τη «Wall Street Journal» από τις πρόσφατες δηλώσεις δύο στελεχών της ΕΚΤ, του επικεφαλής οικονομολόγου της τράπεζας Πέτερ Πράετ και του μέλους του διοικητικού συμβουλίου Ιβ Μερς.

Η ΕΚΤ επιβάλλει αρνητικά επιτόκια στις εμπορικές τράπεζες χρεώνοντάς τες ουσιαστικά για να φυλάει τα χρήματά τους. Το έκανε αυτό με την πεποίθηση ότι οι εμπορικές τράπεζες θα δανείζουν περισσότερα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά αντί να αποθηκεύουν τα χρήματα. Ομως η πρακτική αυτή φαίνεται ότι τελικά μειώνει τον δανεισμό αντί να τον αυξάνει πλήττοντας την κερδοφορία των τους. Οπως είπε ο Πράετ, μπορεί να μην υπάρχουν ακόμη ισχυρά στοιχεία ότι τα κέρδη των εμπορικών τραπεζών έχουν δεχτεί πλήγμα από τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει σύντομα. Ο Μερς από την πλευρά του προειδοποίησε ότι η πτώση των τιμών των ευρωπαϊκών τραπεζών λόγω μείωσης της κερδοφορίας τους μπορεί να οδηγήσει πολλές από αυτές σε πιο διστακτική πολιτική δανεισμού.

 Οι δηλώσεις αυτές μπορεί να σημαίνουν ότι τα μέλη της ΕΚΤ ενδεχομένως να έχουν αρχίσει να αλλάζουν τον τρόπο προσέγγισης των αρνητικών επιτοκίων σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές που μίλησαν στην «Wall Street Journal». Σήμερα με τα αρνητικά επιτόκια κερδίζουν περισσότερο όσοι δανείζονται χρήματα ενώ τιμωρούνται όσοι αποταμιεύουν. Ιδιαίτερες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων στη Γερμανία όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού διατηρεί αποταμιευτικούς λογαριασμούς για τη σύνταξή του. Καμπανάκι για αρνητικές επιπτώσεις από τυχόν νέα μείωση των επιτοκίων έχει χτυπήσει και η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών.