Υστερα από πολλά μπρος – πίσω και πολύμηνη αναμονή, η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να καταθέσει το νομοσχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων έως το τέλος Οκτωβρίου.

Αρμόδια πηγή αναφέρει ότι κυβέρνηση και δανειστές έχουν καταλήξει σε συμφωνία –σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων –για την επιβολή κλιμακωτών συντελεστών φόρου από 50% έως και 60%, ανάλογα με τον βαθμό ελεγκτικής ωρίμασης της κάθε υπόθεσης. Οπως εξηγούν, το σχέδιο προβλέπει καταβολή του 50% του κεφαλαίου για όποιον φορολογούμενο αποκαλύψει οικειοθελώς την ύπαρξη αδήλωτων κεφαλαίων στην περίπτωση που δεν έχει ακόμα εκδοθεί φύλλο ελέγχου για τη συγκεκριμένη υπόθεση, 55% αν έχει ξεκινήσει ο έλεγχος και 60% στην περίπτωση που ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί.

Αυτό σημαίνει ότι φορολογούμενος ο οποίος έχει αποκρύψει από την Εφορία εισοδήματα ενός εκατομμυρίου ευρώ θα μπορεί να τα «νομιμοποιήσει» καταβάλλοντας στην Εφορία το ποσό των 500.000 ευρώ, αν δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμα διαδικασίες ελέγχου εις βάρος του.

ΑΚΥΡΩΣΗ ΔΙΩΞΕΩΝ. Η οικειοθελής αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων θα συνοδεύεται από ακύρωση των ποινικών διώξεων για πράξεις φοροδιαφυγής, ενώ μελετάται και ειδική διάταξη νόμου η οποία θα διασφαλίζει ότι όποιος αυτοκαταγγελθεί δεν θα μπαίνει την επόμενη μέρα στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών για τη διενέργεια πλήρους φορολογικού ελέγχου.

Αυτό δεν σημαίνει φορολογική ασυλία, υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές, σημειώνοντας ότι κάθε υπόθεση θα αξιολογείται με βάση το σύστημα ανάλυσης κινδύνου προκειμένου να προκύψει ο βαθμός προτεραιότητας ελέγχου, όπως γίνεται για κάθε υπόθεση η οποία βρίσκεται στο πεδίο των ελεγκτικών μηχανισμών.

Το χρονικό περιθώριο το οποίο θα έχουν στη διάθεσή τους οι φορολογούμενοι για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων σχεδιάζεται να έχει τρίμηνη διάρκεια, ενώ σύμφωνα με το πλάνο που έχει εκπονήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, αμέσως μετά θα ακολουθήσει η ηλεκτρονική συμπλήρωση του περιουσιολογίου από όλους τους φορολογουμένους.