Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί στις 7.30 το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

Νωρίτερα η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας είχε αποφασίσει να ζητήσει συνάντηση εντός της ημέρας του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον Πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο κυρίως για το θέμα του μαθήματος των θρησκευτικών.

Στόχος πάντως της συνάντησης είναι ο Αρχιεπίσκοπος να εκθέσει στον Πρωθυπουργό τις απόψεις και την σύμφωνη γνώμη της Ιεραρχίας σε ό,τι αφορά το μάθημα των Θρησκευτικών.

Την επιτροπή εκ μέρους της Ιεραρχίας που θα συνοδεύει τον Αρχιεπίσκοπο στις συναντήσεις – εφόσον πραγματοποιηθούν – θα αποτελούν οι Μητροπολίτες Σπάρτης Ευστάθιος, Φθιώτιδας Νικόλαος, Μεσογαίας Νικόλαος και ο Νομικός Σύμβουλος της Ιερά Συνόδου Θεόδωρος Παπαγεωργίου.

Όπως ανακοίνωσε μετά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας ο εκπρόσωπος τύπου μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, η Εκκλησία ζητάει από την κυβέρνηση την αναστολή για τη φετινή χρονιά των νέων προγραμμάτων σπουδών για τα θρησκευτικά.

Μετά και απ’ αυτή την εξέλιξη είναι πλέον προφανές ότι ο Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης αποτελεί για την Ιεραρχία persona non grata.

Κύριο θέμα της συζήτησης που έγινε στην Ιεραρχία την Τετάρτη ήταν τα θρησκευτικά και σύμφωνα με πληροφορίες οι περισσότεροι μητροπολίτες στηρίζουν τη γραμμή Ιερώνυμου για διάλογο από μηδενική βάση. Εντούτοις η Ιεραρχία δεν έχει πλέον καμία επαφή και επικοινωνία με τον Υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη.

Τόσο ο Αρχιεπίσκοπος όσο και άλλοι μητροπολίτες είναι εξοργισμένοι με τη στάση Φίλη. Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι στη συζήτηση για τα θρησκευτικά πολλοί ιεράρχες αναφέρθηκαν με ιδιαίτερα βαρείς χαρακτηρισμούς κατά του Υπουργού Παιδείας.

Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου αυτό που απάντησε ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν υπάρχει θέμα επικοινωνίας με τον Ν.Φίλη. «Ας περιμένουμε το αποτέλεσμα της συνάντησης του Αρχιεπισκόπου με τον Πρωθυπουργό».