Ομάδα χειρουργών από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Baylor ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε τις τέσσερις πρώτες μεταμοσχεύσεις μήτρας από ζώσες δότριες επί αμερικανικού εδάφους.

Οι μεταμοσχεύσεις διενεργήθηκαν μεταξύ 14 και 22 Σεπτεμβρίου 2016, αλλά μόνο η μία ήταν επιτυχημένη. Στις υπόλοιπες τρεις περιπτώσεις το μεταμοσχευθέν όργανο αφαιρέθηκε, διότι δεν αιματωνόταν. Οι νεαρές γυναίκες στις οποίες είχε γίνει η μεταμόσχευση αναρρώνουν φυσιολογικά.

Η τέταρτη γυναίκα έως στιγμής είναι καλά και οι εξετάσεις δείχνουν ότι η νέα μήτρα της αιματώνεται ομαλά, δίχως ενδείξεις απόρριψης του μοσχεύματος ή μόλυνσης.

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι τελικά θα γίνει η πρώτη ασθενής στις ΗΠΑ η οποία ξεπερνά το ορόσημο της λειτουργικότητας του μοσχεύματος», σημειώνουν οι γιατροί στην ανακοίνωσή τους.

Άλλες λεπτομέρειες για τη διαδικασία, τις ασθενείς ή τις δότριες των οργάνων δεν έγιναν γνωστές.

Οι μεταμοσχεύσεις μήτρας από ζώσες δότριες (συνήθως τις μητέρες ή τις γιαγιάδες των ασθενών) άρχισαν με επιτυχία στη Σουηδία το 2012και έως στιγμής έχουν γίνει σε εννέα γυναίκες.

Από τις γυναίκες αυτές έχουν γεννηθεί έως τώρα πέντε μωρά, ενώ επίκειται η γέννηση και άλλων. Όταν οι γυναίκες ολοκληρώσουν τις οικογένειές τους, τα μεταμοσχευθέντα όργανα θα αφαιρεθούν.

Οι γυναίκες που δέχτηκαν τα μοσχεύματα είτε είχαν γεννηθεί χωρίς μήτρα είτε είχαν υποβληθεί σε νεότερη ηλικία σε χειρουργική αφαίρεση του οργάνου για ιατρικούς λόγους.

Προσπάθειες για ανάλογες μεταμοσχεύσεις έχουν γίνει και σε άλλες χώρες αλλά οι περισσότερες απέτυχαν.