Μια μέρα του περασμένου Φεβρουαρίου, ο Πολ Τόλετ, ατζέντης του διάσημου φεστιβάλ Coachella που πραγαμτοποιείται στην έρημο της Νότιας Καλιφόρνιας, βρέθηκε στο καμαρίνι του Μικ Τζάγκερ στο Μπουένος Αϊρες. Οι Rolling Stones βρίσκονταν σε περιοδεία και ο Τόλετ είχε ταξιδέψει από την Καλιφόρνια για να τους συναντήσει. Η συμμετοχή των γερόλυκων στο φεστιβάλ ήταν ζωτικής σημασίας για να μπορέσει να πραγματοποιήσει την ιδέα του: να ανεβάσει σε μια σκηνή τους γίγαντες του ροκ: Μπομπ Ντίλαν, Rolling Stones, Who, Πολ ΜακΚάρτνεϊ, Νιλ Γιανγκ και Ρότζερ Γουότερς στο τριήμερο πάρτι της ερήμου.

«Εννοείς ότι θα είναι ένα φεστιβάλ για ηλικιωμένους;». Η φράση που ειπώθηκε σε ραδιοφωνική συνέντευξη του Τζάγκερ είναι απολύτως δικαιολογημένη αν σκεφτεί κανείς ότι ο μέσος όρος ηλικίας των θρύλων που θα ανέβουν στη σκηνή είναι 72 ετών! Ε, δεν ήταν δύσκολο να κυκλοφορήσει εν είδει αστείου το «παρατσούκλι» του φεστιβάλ: «Oldchella».

H μεγάλη γιορτή που κάθε μουσικόφιλος θα ήθελε να παρακολουθήσει ξεκινά την Παρασκευή. Οι θεατές –οι περισσότεροι από τους οποίους κατασκηνώνουν εκεί έχοντας αγοράσει εισιτήρια για όλες τις συναυλίες –φτάνουν τους 150.000. Σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιευτεί γύρω από τα οικονομικά στοιχεία του φεστιβάλ, αναμένεται ότι φέτος τα έσοδα θα αγγίξουν τα 160 εκατομμύρια δολάρια (νούμερο διπλάσιο απ’ το περσινό). Ομως όλα δείχνουν ότι οι παραγωγοί τα έχουν βγάλει τα λεφτά τους, αφού για να πραγματοποιήσουν αυτή την ονειρεμένη μουσική συνάντηση με τα πιο hot ονόματα της μουσικής βιομηχανίας δαπάνησαν 100 εκατομμύρια δολάρια. Ο ατζέντης του Coachella κλήθηκε να σχολιάσει τα οικονομικά στοιχεία που διέρρευσαν στον Τύπο, αλλά τελικά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Αν θελήσει κανείς να διαβάσει πίσω από τις γραμμές τη δήλωσή του «οι μπάντες παίρνουν αυτό που αξίζουν», τότε μάλλον η αλήθεια για τις αμοιβές των αστέρων της μουσικής βιομηχανίας είναι κάπου εκεί, όπως αφήνει να εννοηθεί και το δημοσίευμα των «Νιου Γιορκ Τάιμς».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Tο τριήμερο πάρτι αρχίζει με το διασημότερο συγκρότημα του πλανήτη και τον Μπομπ Ντίλαν. Το Σάββατο τη σκυτάλη παίρνουν ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ και ο Νιλ Γιάνγκ, ενώ την αυλαία της Κυριακής θα ρίξουν ο Ρότζερ Γουότερς και οι Who. Το ίδιο τριήμερο, με την ίδια σειρά εμφάνισης, θα επαναληφθεί και στις 14-16 Οκτωβρίου. Για να βρεθεί πάντως κανείς στην έρημο της Νότιας Καλιφόρνιας πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Τα εισιτήρια έχουν διακυμάνσεις αλλά παραμένουν τσουχτερά. Η γενική είσοδος μόνο για μια ημέρα αρχίζει από 199 δολάρια και φτάνει τα 1.599! Ενώ οι ανέσεις είναι αρκετές για όσους μπορούν να ξοδέψουν: ένα μενού τεσσάρων πιάτων κοστίζει 225 δολάρια από το χέρι των σεφ Dominique Ansel and Marcus Samuelsson.